Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 16 jul 2013 14:24

Nieuw aandeel voor offensieve portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Individuele aandelen, small-en midcapfondsen, beleggingsfondsen en ETF's blijven het ruimschoots beter doen dan de markt. Na het afscheid vorige week van de RAFI Emerging Markets ETF blijven wij kritisch op deze assetclass en ook op grondstoffen. BIC is onze nieuwe aandelenaanwinst.

Onze offensieve portefeuille laat al enige tijd eenzelfde beeld zien. Individuele aandelen, small-en midcapfondsen en ETF's/beleggingsfondsen renderen bovengemiddeld, terwijl opkomende markten en grondstoffen het rendement drukken. Vandaar dat wij vorige week afscheid namen van de RAFI Emerging Markets ETF.

Het is goed mogelijk dat wij de komende weken in een van deze twee beleggingscategorieën nog een positie sluiten. Hoewel wij potentie zien in grondstoffen, blijft deze assetclass al enige tijd achter en is het nog erg onzeker of de grondstofmarkten in de tweede helft van dit jaar zullen aantrekken. Daarbij hebben wij middels onze individuele aandelen ook een aardige exposure richting grondstoffen opgebouwd.

Afgezien van deze twee assetclasses rendeert onze portefeuille naar wens. De AEX wist dit jaar 5,1% te plussen, vergeleken met een rendement van 3,2% voor onze portefeuille. Het wat achterblijven bij de index is, zoals gezegd, te wijten aan onze grondstoffen- en emerging-marketsposities. De individuele aandelen (+8,5%), de small- en midcapfondsen (+11,1%) en de ETF's/Beleggingsfondsen (+9,7%) doen het aanzienlijk beter dan de markt.

Deze week hebben we ook besloten een deel van onze cashpositie weer aan het werk te zetten met de aankoop van het Franse BIC, dat 12 juli in de portefeuille zal worden opgenomen. In februari bereikte BIC een alltime high van net boven de €100. Sindsdien heeft de koers zich in neerwaartse richting bewogen om uiteindelijk 25% onder de top te belanden. De reden was dat de verwachte winst per aandeel over 2012 van €5,10 net niet werd gehaald en de teller op €5 bleef steken.

Een onterechte koersdaling vinden wij, want het bedrijf heeft een goed trackrecord, een sterke financiële positie, goede vooruitzichten en bovendien een aardig dividendrendement van 3,3%. Een goed moment om het aandeel op te pakken. Met onze riante cashpositie blijven wij alert op meer van dit soort kansen in de markt. 

Zo kochten wij vorig jaar LyondellBasell na een flinke koersdaling. Nu is het aandeel van het chemiebedrijf het best presterende aandeel in de offensieve portefeuille met een totaalrendement van ruim 90%.