Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 9 jul 2013 11:14

Cijferseizoen, dus aandelen stijgen

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenmarkten zoeken hun weg omhoog zo aan het begin van het halfjaarcijferseizoen. Is dat terecht?

De afgelopen weken waren duidelijk het toneel van de centrale banken. De Fed met zijn verhaal over ‘tapering’ en de onconventionele uitspraken van ECB-baas Mario Draghi dat hij de rente nog lang laag zal houden. Waar Ben Bernanke beleggers deed twijfelen, wist Draghi hen wel direct naar de beurs te drijven.

Banenrapport ideaal

Afgelopen vrijdag was er dan nog het Amerikaanse banenrapport over de maand juni. Ook hier wisten beleggers zich geen raad mee. Uiteindelijk werd ook dit positief uitgelegd. De banenmotor draait harder dan verwacht, terwijl de werkloosheid niet daalde en met 7,6% nog ruim boven de ‘Fed-grens’ van 7% ligt. Eigenlijk een ideaal scenario. Meer mensen aan het werk is goed voor de economie, terwijl starheid in het werkloosheidspercentage de Fed zal dwingen de geldcreatie op een hoog niveau te houden.

Halfjaarcijfers

Nu het spel van de centrale banken weer even gespeeld is, kunnen beleggers zich gaan richten op de halfjaarcijfers van bedrijven. En er zijn redenen om aan te nemen dat dit cijferseizoen een positieve toon zal laten horen, maar er zijn ook minder gunstige punten aan te voeren.

In de eerste plaats - en dat is wat kunstmatig - heeft menig analist zijn winstramingen recent verlaagd uit vrees voor een snelle monetaire verkrapping in de Verenigde Staten.

De verwachtingen van analisten zijn dus wat gedrukt. In het algemeen zijn analisten niet al te positief. Analisten kijken vooral naar de tegenvallende omzetcijfers van bedrijven tot nu toe dit jaar. Het voordeel daarvan is dat positieve verrassingen sneller te maken zijn. Aluminiumfabrikant Alcoa, die traditioneel het startschot geeft voor het cijferseizoen, illustreert dit. Het bedrijf leed verlies maar verslaat de analistenverwachtingen.

Beurzen al flink gestegen

Het is echter wel zo dat het ruime monetaire beleid aandelen een flinke zet omhoog heeft gegeven en dat de verwachtingen van beleggers wellicht een stukje hoger liggen dan van analisten. Dat kan betekenen dat cijfers die beter zijn dan de marktconsensus toch een negatieve koersreactie tot gevolg kunnen hebben.

Daar staat tegenover dat aandelen nog altijd als de meest ‘veilige’ asset-categorie gezien worden. Zelfs als de resultaten wat tegenvallen kunnen bedrijven dividenden uitkeren die ruim hoger renderen dan staatsobligaties.

Het genoemde banenrapport duidt er mogelijk op dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. Beleggers kijken mogelijk verder dan de halfjaarcijfers die immers gaan over een periode die al achter ons ligt.

En ja, als de Amerikaanse economie echt vaart krijgt dan kan de lange rente verder omhoog, wat beleggers in staatsobligaties naar de aandelenmarkt zal drijven.

Minder lucht

Met aandelen als aanhoudend superieure beleggingscategorie is het nog maar de vraag of de werkelijke halfjaarcijfers zo belangrijk zijn. Meevallende cijfers zijn natuurlijk gewenst omdat er dan minder lucht in de beurzen kan sluipen. Want dat is uiteraard het grootste gevaar. Zelfs superieure beleggingen kunnen overgewaardeerd raken.

De afgelopen weken waren duidelijk het toneel van de centrale banken. De Fed met zijn verhaal over ‘tapering’ en de onconventionele uitspraken van ECB-baas Mario Draghi dat hij de rente nog lang laag zal houden. Waar Ben Bernanke beleggers deed twijfelen, wist Draghi hen wel direct naar de beurs te drijven.

Banenrapport ideaal

Afgelopen vrijdag was er dan nog het Amerikaanse banenrapport over de maand juni. Ook hier wisten beleggers zich geen raad mee. Uiteindelijk werd ook dit positief uitgelegd. De banenmotor draait harder dan verwacht, terwijl de werkloosheid niet daalde en met 7,6% nog ruim boven de ‘Fed-grens’ van 7% ligt. Eigenlijk een ideaal scenario. Meer mensen aan het werk is goed voor de economie, terwijl starheid in het werkloosheidspercentage de Fed zal dwingen de geldcreatie op een hoog niveau te houden.

Halfjaarcijfers

Nu het spel van de centrale banken weer even gespeeld is, kunnen beleggers zich gaan richten op de halfjaarcijfers van bedrijven. En er zijn redenen om aan te nemen dat dit cijferseizoen een positieve toon zal laten horen, maar er zijn ook minder gunstige punten aan te voeren.

In de eerste plaats – en dat is wat kunstmatig – heeft menig analist zijn winstramingen recent verlaagd uit vrees voor een snelle monetaire verkrapping in de Verenigde Staten.

De verwachtingen van analisten zijn dus wat gedrukt. In het algemeen zijn analisten niet al te positief. Analisten kijken vooral naar de tegenvallende omzetcijfers van bedrijven tot nu toe dit jaar. Het voordeel daarvan is dat positieve verrassingen sneller te maken zijn. Aluminiumfabrikant Alcoa, die traditioneel het startschot geeft voor het cijferseizoen, illustreert dit. Het bedrijf leed verlies maar verslaat de analistenverwachtingen.

Beurzen al flink gestegen

Het is echter wel zo dat het ruime monetaire beleid aandelen een flinke zet omhoog heeft gegeven en dat de verwachtingen van beleggers wellicht een stukje hoger liggen dan van analisten. Dat kan betekenen dat cijfers die beter zijn dan de marktconsensus toch een negatieve koersreactie tot gevolg kunnen hebben.

Daar staat tegenover dat aandelen nog altijd als de meest ‘veilige’ asset-categorie gezien worden. Zelfs als de resultaten wat tegenvallen kunnen bedrijven dividenden uitkeren die ruim hoger renderen dan staatsobligaties.

Het genoemde banenrapport duidt er mogelijk op dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. Beleggers kijken mogelijk verder dan de halfjaarcijfers die immers gaan over een periode die al achter ons ligt.

En ja, als de Amerikaanse economie echt vaart krijgt dan kan de lange rente verder omhoog, wat beleggers in staatsobligaties naar de aandelenmarkt zal drijven.

Minder lucht

Met aandelen als aanhoudend superieure beleggingscategorie is het nog maar de vraag of de werkelijke halfjaarcijfers zo belangrijk zijn. Meevallende cijfers zijn natuurlijk gewenst omdat er dan minder lucht in de beurzen kan sluipen. Want dat is uiteraard het grootste gevaar. Zelfs superieure beleggingen kunnen overgewaardeerd raken.