Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 9 jul 2013 11:14

Cijferseizoen, dus aandelen stijgen

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenmarkten zoeken hun weg omhoog zo aan het begin van het halfjaarcijferseizoen. Is dat terecht?

De afgelopen weken waren duidelijk het toneel van de centrale banken. De Fed met zijn verhaal over ‘tapering’ en de onconventionele uitspraken van ECB-baas Mario Draghi dat hij de rente nog lang laag zal houden. Waar Ben Bernanke beleggers deed twijfelen, wist Draghi hen wel direct naar de beurs te drijven.

Banenrapport ideaal

Afgelopen vrijdag was er dan nog het Amerikaanse banenrapport over de maand juni. Ook hier wisten beleggers zich geen raad mee. Uiteindelijk werd ook dit positief uitgelegd. De banenmotor draait harder dan verwacht, terwijl de werkloosheid niet daalde en met 7,6% nog ruim boven de ‘Fed-grens’ van 7% ligt. Eigenlijk een ideaal scenario. Meer mensen aan het werk is goed voor de economie, terwijl starheid in het werkloosheidspercentage de Fed zal dwingen de geldcreatie op een hoog niveau te houden.

Halfjaarcijfers

Nu het spel van de centrale banken weer even gespeeld is, kunnen beleggers zich gaan richten op de halfjaarcijfers van bedrijven. En er zijn redenen om aan te nemen dat dit cijferseizoen een positieve toon zal laten horen, maar er zijn ook minder gunstige punten aan te voeren.

In de eerste plaats - en dat is wat kunstmatig - heeft menig analist zijn winstramingen recent verlaagd uit vrees voor een snelle monetaire verkrapping in de Verenigde Staten.

De verwachtingen van analisten zijn dus wat gedrukt. In het algemeen zijn analisten niet al te positief. Analisten kijken vooral naar de tegenvallende omzetcijfers van bedrijven tot nu toe dit jaar. Het voordeel daarvan is dat positieve verrassingen sneller te maken zijn. Aluminiumfabrikant Alcoa, die traditioneel het startschot geeft voor het cijferseizoen, illustreert dit. Het bedrijf leed verlies maar verslaat de analistenverwachtingen.

Beurzen al flink gestegen

Het is echter wel zo dat het ruime monetaire beleid aandelen een flinke zet omhoog heeft gegeven en dat de verwachtingen van beleggers wellicht een stukje hoger liggen dan van analisten. Dat kan betekenen dat cijfers die beter zijn dan de marktconsensus toch een negatieve koersreactie tot gevolg kunnen hebben.

Daar staat tegenover dat aandelen nog altijd als de meest ‘veilige’ asset-categorie gezien worden. Zelfs als de resultaten wat tegenvallen kunnen bedrijven dividenden uitkeren die ruim hoger renderen dan staatsobligaties.

Het genoemde banenrapport duidt er mogelijk op dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. Beleggers kijken mogelijk verder dan de halfjaarcijfers die immers gaan over een periode die al achter ons ligt.

En ja, als de Amerikaanse economie echt vaart krijgt dan kan de lange rente verder omhoog, wat beleggers in staatsobligaties naar de aandelenmarkt zal drijven.

Minder lucht

Met aandelen als aanhoudend superieure beleggingscategorie is het nog maar de vraag of de werkelijke halfjaarcijfers zo belangrijk zijn. Meevallende cijfers zijn natuurlijk gewenst omdat er dan minder lucht in de beurzen kan sluipen. Want dat is uiteraard het grootste gevaar. Zelfs superieure beleggingen kunnen overgewaardeerd raken.

De afgelopen weken waren duidelijk het toneel van de centrale banken. De Fed met zijn verhaal over ‘tapering’ en de onconventionele uitspraken van ECB-baas Mario Draghi dat hij de rente nog lang laag zal houden. Waar Ben Bernanke beleggers deed twijfelen, wist Draghi hen wel direct naar de beurs te drijven.

Banenrapport ideaal

Afgelopen vrijdag was er dan nog het Amerikaanse banenrapport over de maand juni. Ook hier wisten beleggers zich geen raad mee. Uiteindelijk werd ook dit positief uitgelegd. De banenmotor draait harder dan verwacht, terwijl de werkloosheid niet daalde en met 7,6% nog ruim boven de ‘Fed-grens’ van 7% ligt. Eigenlijk een ideaal scenario. Meer mensen aan het werk is goed voor de economie, terwijl starheid in het werkloosheidspercentage de Fed zal dwingen de geldcreatie op een hoog niveau te houden.

Halfjaarcijfers

Nu het spel van de centrale banken weer even gespeeld is, kunnen beleggers zich gaan richten op de halfjaarcijfers van bedrijven. En er zijn redenen om aan te nemen dat dit cijferseizoen een positieve toon zal laten horen, maar er zijn ook minder gunstige punten aan te voeren.

In de eerste plaats – en dat is wat kunstmatig – heeft menig analist zijn winstramingen recent verlaagd uit vrees voor een snelle monetaire verkrapping in de Verenigde Staten.

De verwachtingen van analisten zijn dus wat gedrukt. In het algemeen zijn analisten niet al te positief. Analisten kijken vooral naar de tegenvallende omzetcijfers van bedrijven tot nu toe dit jaar. Het voordeel daarvan is dat positieve verrassingen sneller te maken zijn. Aluminiumfabrikant Alcoa, die traditioneel het startschot geeft voor het cijferseizoen, illustreert dit. Het bedrijf leed verlies maar verslaat de analistenverwachtingen.

Beurzen al flink gestegen

Het is echter wel zo dat het ruime monetaire beleid aandelen een flinke zet omhoog heeft gegeven en dat de verwachtingen van beleggers wellicht een stukje hoger liggen dan van analisten. Dat kan betekenen dat cijfers die beter zijn dan de marktconsensus toch een negatieve koersreactie tot gevolg kunnen hebben.

Daar staat tegenover dat aandelen nog altijd als de meest ‘veilige’ asset-categorie gezien worden. Zelfs als de resultaten wat tegenvallen kunnen bedrijven dividenden uitkeren die ruim hoger renderen dan staatsobligaties.

Het genoemde banenrapport duidt er mogelijk op dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. Beleggers kijken mogelijk verder dan de halfjaarcijfers die immers gaan over een periode die al achter ons ligt.

En ja, als de Amerikaanse economie echt vaart krijgt dan kan de lange rente verder omhoog, wat beleggers in staatsobligaties naar de aandelenmarkt zal drijven.

Minder lucht

Met aandelen als aanhoudend superieure beleggingscategorie is het nog maar de vraag of de werkelijke halfjaarcijfers zo belangrijk zijn. Meevallende cijfers zijn natuurlijk gewenst omdat er dan minder lucht in de beurzen kan sluipen. Want dat is uiteraard het grootste gevaar. Zelfs superieure beleggingen kunnen overgewaardeerd raken.