Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 2 jul 2013 11:02

Stijgende rente kan beurs helpen

0 0 Leestijd ongeveer

De mondiale aandelenmarkten hebben een aardige veer gelaten door de dreigende terugtrekking van de Fed. Vooral de stijgende rente baart beleggers zorgen, maar dit kan ook juist een trigger zijn voor hogere koersen.

De uitlatingen van Fed-baas Ben Bernanke werden alom verwacht, maar toch daalden de aandelenkoersen er hard op.  Met name de stevige reactie op de rentemarkt maakte beleggers kopschuw. De Amerikaanse tienjaarsrente is sinds het dieptepunt met circa 100 basispunten gestegen tot circa 2,6%.

Groei om zeep geholpen

Een forse toename, die zich gelijk vertaalt in hogere hypotheekrentes en duurdere leningsvoorwaarden voor het bedrijfsleven. Beleggers vrezen dat de negatieve impact van de stijgende rente niet opweegt tegen het economische herstel dat zich werkelijk voor zal doen. Sterker, de stijgende rente zal het economisch herstel dat er is, best eens om zeep kunnen helpen.

Nuancering op zijn plaats

Dat zou natuurlijk allemaal best eens zo kunnen zijn, ware het niet dat de lange rente nog altijd bijzonder laag is en dat dieptepunt van 1,6% mogelijk bijzonder overdreven was. Een dergelijke rentevergoeding weerspiegelde absoluut niet de omvangrijke schuld- en tekortpositie van de Verenigde Staten en lag lager dan de inflatie. Dat laatste zorgde voor een negatieve reële rente, wat niet goed is voor een economie.

Een wat hogere rente zorgt voor een betere allocatie van middelen. Door de extreem lage rente ontstond een zoektocht naar rendement en weerspiegelden de rendementen de risico’s niet meer.
Daar kan nu verandering in komen, wat de stabiliteit van het gehele financiële stelsel ten goede kan komen en daarmee de economie.

Aandelen kunnen hoger

Die extreem lage rente heeft ook zeker bijgedragen aan een stijging van de aandelenkoersen, maar de nu oplopende kosten van geld hoeven zeker geen negatief nieuws te zijn voor beleggers.

Zeker niet indien de hogere rente daadwerkelijk met een oplopende economie gepaard gaat, maar vanwege gebrek aan beleggingsalternatieven zullen aandelen aantrekkelijk blijven.

De stijgende rente zorgt voor potentieel grote verliezen op vastrentend papier, waardoor obligatiebeleggers mogelijk een draai maken richting aandelen.

Voor verzekeraars en pensioenfondsen is een hogere rente juist gunstig omdat die de contante waarde van hun verplichtingen drukt. Zij krijgen zo meer ruimte in hun balans voor risicodragende beleggingen als aandelen.

Geen concurrentie

Alternatieven als goud en grondstoffen leggen het ook af tegen aandelen. De hogere Amerikaanse rente stuwt de dollarkoers, wat slecht is voor de nominale waarde van edelmetalen en grondstoffen, daar deze in dollars worden afgerekend.
Goud heeft helemaal afgedaan omdat dit vooral ook als hedge tegen inflatie wordt gezien. Nu de Amerikaanse reële rente weer positief is, zijn obligaties een beter alternatief waar het gaat om behoud van koopkracht.

Bedrijven zijn gezond\

Bedrijven staan er financieel gezond voor, hebben flink geprofiteerd van de lage rentestand en tegen gunstigere voorwaarden geherfinancierd. Hierdoor, en door kostenbesparingen ontwikkelen kasstromen zich gunstig, de zwakke economie ten spijt.
Goede dividenduitkeringen en inkoop eigen aandelen zorgen ook bij de huidige gestegen rente voor superieure rendementen op aandelen.

Aandelenmarkten zullen wel bijzonder beweeglijk blijven. Goede macrocijfers zullen een gevoel van economisch herstel teweegbrengen, terwijl wat mindere cijfers wellicht hoop geven op langere monetaire ondersteuning. De daadwerkelijke marktreactie zal sterk door sentiment gedreven zijn. De eerste testcase is al aanstaande vrijdag (5 juli) als de Amerikaanse banencijfers worden gepubliceerd.

De uitlatingen van Fed-baas Ben Bernanke werden alom verwacht, maar toch daalden de aandelenkoersen er hard op.  Met name de stevige reactie op de rentemarkt maakte beleggers kopschuw. De Amerikaanse tienjaarsrente is sinds het dieptepunt met circa 100 basispunten gestegen tot circa 2,6%.

Groei om zeep geholpen

Een forse toename, die zich gelijk vertaalt in hogere hypotheekrentes en duurdere leningsvoorwaarden voor het bedrijfsleven. Beleggers vrezen dat de negatieve impact van de stijgende rente niet opweegt tegen het economische herstel dat zich werkelijk voor zal doen. Sterker, de stijgende rente zal het economisch herstel dat er is, best eens om zeep kunnen helpen.

Nuancering op zijn plaats

Dat zou natuurlijk allemaal best eens zo kunnen zijn, ware het niet dat de lange rente nog altijd bijzonder laag is en dat dieptepunt van 1,6% mogelijk bijzonder overdreven was. Een dergelijke rentevergoeding weerspiegelde absoluut niet de omvangrijke schuld- en tekortpositie van de Verenigde Staten en lag lager dan de inflatie. Dat laatste zorgde voor een negatieve reële rente, wat niet goed is voor een economie.

Een wat hogere rente zorgt voor een betere allocatie van middelen. Door de extreem lage rente ontstond een zoektocht naar rendement en weerspiegelden de rendementen de risico’s niet meer.
Daar kan nu verandering in komen, wat de stabiliteit van het gehele financiële stelsel ten goede kan komen en daarmee de economie.

Aandelen kunnen hoger

Die extreem lage rente heeft ook zeker bijgedragen aan een stijging van de aandelenkoersen, maar de nu oplopende kosten van geld hoeven zeker geen negatief nieuws te zijn voor beleggers.

Zeker niet indien de hogere rente daadwerkelijk met een oplopende economie gepaard gaat, maar vanwege gebrek aan beleggingsalternatieven zullen aandelen aantrekkelijk blijven.

De stijgende rente zorgt voor potentieel grote verliezen op vastrentend papier, waardoor obligatiebeleggers mogelijk een draai maken richting aandelen.

Voor verzekeraars en pensioenfondsen is een hogere rente juist gunstig omdat die de contante waarde van hun verplichtingen drukt. Zij krijgen zo meer ruimte in hun balans voor risicodragende beleggingen als aandelen.

Geen concurrentie

Alternatieven als goud en grondstoffen leggen het ook af tegen aandelen. De hogere Amerikaanse rente stuwt de dollarkoers, wat slecht is voor de nominale waarde van edelmetalen en grondstoffen, daar deze in dollars worden afgerekend.
Goud heeft helemaal afgedaan omdat dit vooral ook als hedge tegen inflatie wordt gezien. Nu de Amerikaanse reële rente weer positief is, zijn obligaties een beter alternatief waar het gaat om behoud van koopkracht.

Bedrijven zijn gezond\

Bedrijven staan er financieel gezond voor, hebben flink geprofiteerd van de lage rentestand en tegen gunstigere voorwaarden geherfinancierd. Hierdoor, en door kostenbesparingen ontwikkelen kasstromen zich gunstig, de zwakke economie ten spijt.
Goede dividenduitkeringen en inkoop eigen aandelen zorgen ook bij de huidige gestegen rente voor superieure rendementen op aandelen.

Aandelenmarkten zullen wel bijzonder beweeglijk blijven. Goede macrocijfers zullen een gevoel van economisch herstel teweegbrengen, terwijl wat mindere cijfers wellicht hoop geven op langere monetaire ondersteuning. De daadwerkelijke marktreactie zal sterk door sentiment gedreven zijn. De eerste testcase is al aanstaande vrijdag (5 juli) als de Amerikaanse banencijfers worden gepubliceerd.