Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 28 jun 2013 08:57

Risk on, risk off, risk on

0 0 Leestijd ongeveer

Slechte economische cijfers duwen de beurzen omlaag, maar kunnen ze ook hoger jagen. Alles draait om de vraag: Wat doet Bernanke?

Al geruime tijd ligt de Amerikaanse economie aan het infuus van de Federal Reserve. Er worden miljarden in het financiële systeem geïnjecteerd opdat de economie zich zou kunnen herstellen. Zodra er tekenen zijn dat het herstel duurzaam is, zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken de steunmaatregelen afbouwen. Wall Street krijgt het bij het idee alleen al Spaans benauwd.

Indien in de Verenigde Staten de economie verder verbetert, dan zal Ben Bernanke nog dit jaar de maandelijkse stimulus van 85 miljard dollar stapsgewijs beëindigen. Het subtiele exitplan van de Federal Reserve jaagt beleggers de stuipen op het lijf. Ze vrezen een renteschok. Obligatiebeleggers zijn het bloedbad van 1994 op de kapitaalmarkten nog niet vergeten. Ook toen herrees de economie uit een diepe crisis en zonder direct gevaar voor inflatie verhoogde Alan Greenspan de basisrente. Met de renteverhoging wilde de toenmalige bestuursvoorzitter van de Federal Reserve munitie vrijmaken om bij een volgende crisis opnieuw gebruik te kunnen maken van het rentewapen. Die actie was echter zo prompt dat de financiële markten compleet verrast werden.

Voorlopig is een renteverhoging in de Verenigde Staten niet aan de orde. Maar het gradueel afbouwen van de ruimhartige steunmaatregelen door de Federal Reserve heeft op de markten eenzelfde uitwerking als een renteverhoging. Als blijkt dat het herstel van de Amerikaanse economie duurzaam is, ontkomt Bernanke op termijn er niet aan dat de stimuleringsmaatregelen worden stopgezet. Anders leidt het monetaire beleid tot een oververhitting van de economie en ontspoort de inflatie.

Financieringslasten

Moeten we nu bang zijn voor een geleidelijke beëindiging van de steunmaatregelen in de Verenigde Staten? Het vooruitzicht dat de rente omhoog gaat, is slecht nieuws voor beleggers, zowel in aandelen als in obligaties. Wanneer de rente stijgt, daalt de waarde van bestaande obligaties. Beleggers geven dan de voorkeur aan nieuwe obligaties met de hogere couponrente. Voor beleggers in aandelen betekent de hogere rente dat bedrijven minder winst produceren. De financieringslasten stijgen en consumenten houden minder geld over om goederen en diensten te kopen.

Het terugdraaien van de uitzonderlijke steunmaatregelen is echter een bewijs dat de Amerikaanse economie eindelijk op kruissnelheid komt en zij haar rol als locomotief van de wereldeconomie kan gaan vervullen. Zolang de lange rente niet dramatisch klimt, is er geen gevaar voor de beurs. Het verleden leert dat stijgende rentes zeer wel gepaard kunnen gaan met stijgende aandelenkoersen.

Inmiddels tonen de aandelenmarkten herstel en in het bijzonder op Wall Street is het weer risk off. Halfweg mei hadden beleggers de schrik goed te pakken. Ze vreesden dat de Federal Reserve haar ruimhartig monetaire beleid binnen afzienbare tijd zou verstrakken. Op de kapitaalmarkten schoot de rente op 10-jarige staatsleningen van de Amerikaanse overheid omhoog van 1,9 naar 2,5 procent en onderging de S&P 500 een milde correctie van zo’n 8 procent.

Rotatie

De hogere rente heeft ook gevolgen voor Aziatische en Europese financiële markten. Omdat Amerikanen hun geld repatriëren, staan vooral de aandelenbeurzen in de opkomende markten onder druk. Er is dus sprake van een rotatie naar Amerikaanse aandelen. De grote rotatie van obligaties naar aandelen, zoals die bij de jaarwisseling werd verwacht, is vooralsnog uitgebleven. Deels doordat institutionele beleggers verplicht zijn om een deel van hun werkkapitaal in obligaties aan te houden, maar dat terzijde.

Slecht nieuws is tot nader order goed nieuws. De aarzelende heropleving van de Amerikaanse economie, zoals uit het neerwaarts herziene groeicijfer over het eerste kwartaal naar voren komt, laat uitschijnen dat Bernanke niet op korte termijn een punt zal zetten onder het ruimhartig monetaire beleid van de Federal Reserve. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers. Wall Street drijft immers op het goedkope geld. Beleggers die optimaal gebruik willen maken van de herwonnen risicobereidheid van anderen moeten hun oog laten vallen op conjunctuurgevoelige aandelen. Als het aarzelende herstel van de Amerikaanse economie doorzet, voeren cyclische aandelen de boventoon. @ Ivan Snurer

Al geruime tijd ligt de Amerikaanse economie aan het infuus van de Federal Reserve. Er worden miljarden in het financiële systeem geïnjecteerd opdat de economie zich zou kunnen herstellen. Zodra er tekenen zijn dat het herstel duurzaam is, zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken de steunmaatregelen afbouwen. Wall Street krijgt het bij het idee alleen al Spaans benauwd.

Indien in de Verenigde Staten de economie verder verbetert, dan zal Ben Bernanke nog dit jaar de maandelijkse stimulus van 85 miljard dollar stapsgewijs beëindigen. Het subtiele exitplan van de Federal Reserve jaagt beleggers de stuipen op het lijf. Ze vrezen een renteschok. Obligatiebeleggers zijn het bloedbad van 1994 op de kapitaalmarkten nog niet vergeten. Ook toen herrees de economie uit een diepe crisis en zonder direct gevaar voor inflatie verhoogde Alan Greenspan de basisrente. Met de renteverhoging wilde de toenmalige bestuursvoorzitter van de Federal Reserve munitie vrijmaken om bij een volgende crisis opnieuw gebruik te kunnen maken van het rentewapen. Die actie was echter zo prompt dat de financiële markten compleet verrast werden.

Voorlopig is een renteverhoging in de Verenigde Staten niet aan de orde. Maar het gradueel afbouwen van de ruimhartige steunmaatregelen door de Federal Reserve heeft op de markten eenzelfde uitwerking als een renteverhoging. Als blijkt dat het herstel van de Amerikaanse economie duurzaam is, ontkomt Bernanke op termijn er niet aan dat de stimuleringsmaatregelen worden stopgezet. Anders leidt het monetaire beleid tot een oververhitting van de economie en ontspoort de inflatie.

Financieringslasten

Moeten we nu bang zijn voor een geleidelijke beëindiging van de steunmaatregelen in de Verenigde Staten? Het vooruitzicht dat de rente omhoog gaat, is slecht nieuws voor beleggers, zowel in aandelen als in obligaties. Wanneer de rente stijgt, daalt de waarde van bestaande obligaties. Beleggers geven dan de voorkeur aan nieuwe obligaties met de hogere couponrente. Voor beleggers in aandelen betekent de hogere rente dat bedrijven minder winst produceren. De financieringslasten stijgen en consumenten houden minder geld over om goederen en diensten te kopen.

Het terugdraaien van de uitzonderlijke steunmaatregelen is echter een bewijs dat de Amerikaanse economie eindelijk op kruissnelheid komt en zij haar rol als locomotief van de wereldeconomie kan gaan vervullen. Zolang de lange rente niet dramatisch klimt, is er geen gevaar voor de beurs. Het verleden leert dat stijgende rentes zeer wel gepaard kunnen gaan met stijgende aandelenkoersen.

Inmiddels tonen de aandelenmarkten herstel en in het bijzonder op Wall Street is het weer risk off. Halfweg mei hadden beleggers de schrik goed te pakken. Ze vreesden dat de Federal Reserve haar ruimhartig monetaire beleid binnen afzienbare tijd zou verstrakken. Op de kapitaalmarkten schoot de rente op 10-jarige staatsleningen van de Amerikaanse overheid omhoog van 1,9 naar 2,5 procent en onderging de S&P 500 een milde correctie van zo’n 8 procent.

Rotatie

De hogere rente heeft ook gevolgen voor Aziatische en Europese financiële markten. Omdat Amerikanen hun geld repatriëren, staan vooral de aandelenbeurzen in de opkomende markten onder druk. Er is dus sprake van een rotatie naar Amerikaanse aandelen. De grote rotatie van obligaties naar aandelen, zoals die bij de jaarwisseling werd verwacht, is vooralsnog uitgebleven. Deels doordat institutionele beleggers verplicht zijn om een deel van hun werkkapitaal in obligaties aan te houden, maar dat terzijde.

Slecht nieuws is tot nader order goed nieuws. De aarzelende heropleving van de Amerikaanse economie, zoals uit het neerwaarts herziene groeicijfer over het eerste kwartaal naar voren komt, laat uitschijnen dat Bernanke niet op korte termijn een punt zal zetten onder het ruimhartig monetaire beleid van de Federal Reserve. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers. Wall Street drijft immers op het goedkope geld. Beleggers die optimaal gebruik willen maken van de herwonnen risicobereidheid van anderen moeten hun oog laten vallen op conjunctuurgevoelige aandelen. Als het aarzelende herstel van de Amerikaanse economie doorzet, voeren cyclische aandelen de boventoon. @ Ivan Snurer