Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 4 jun 2013 11:03

Onzekerheid over Fed-beleid

0 0 Leestijd ongeveer

Gaat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, nog lang door met het omvangrijke lopende kwantitatieve verruimingsprogramma of loopt het op zijn einde? Beleggers zijn onzeker en hopen soms stiekem op slechte macro-cijfers.

Fed-baas Ben Bernanke en de zijnen lieten vorige maand doorschemeren na te denken over afbouw van de $85 mrd aan maandelijkse aankopen van allerlei vastrentende waarden. Dat zou nog wel eens voor het einde van dit jaar kunnen gebeuren. Beleggers zijn daar niet blij mee omdat het Fed-beleid de Amerikaanse economie aan de praat houdt. De extreem lage rente die hier het gevolg van is heeft de huizenmarkt immers uit het slop gehaald en niemand klaagt over het stijgende effect van het Fed-beleid op de aandelenkoersen.

Hopen op negatief nieuws
De Fed heeft nooit precies duidelijk gemaakt wanneer het met de aankopen gaat stoppen. Wel heeft het een doelstelling van maximaal 6,5% voor de werkloosheid afgegeven. Zolang de werkloosheid hoger is zal de Fed het nultarief handhaven van de Federal Funds Rate, het tarief waartegen banken bij de centrale bank kunnen lenen.

Randvoorwaarde is hierbij wel dat de inflatie de komende jaren niet boven de 2,5% uitkomt. Voorlopig zit dat wel goed, want onder invloed van lagere grondstoffen, waaronder olie, daalt de inflatie alleen maar.

De laatste handelsdagen zagen we de beurs regelmatig negatief reageren op goede macro-cijfers uit de Verenigde Staten. Een bijzonder aparte reactie. Beleggers zijn bevreesd dat die goede cijfers grotendeels door het Fed-beleid komt en dat diezelfde cijfers er voor zorgen dat de Fed het infuus eraf gooit.

Aftasten
Goede kans dat de Fed de economie en de beurs aftast hoe deze reageren mocht het stimuleringsprogramma worden afgebouwd. In ieder geval is het wijs van Bernanke dat hij de markt niet abrupt met een einde of afbouw van het programma confronteert. Nu kan een ieder er aan wennen dat de Amerikaanse economie ook een keer op eigen benen moet staan en kan de Fed inschatten hoe sterk de economie is.

Wel blijft het lastig manoeuvreren. Trek de Fed de stekker er te vroeg uit dan bestaat de kans dat de economie weer inzakt. Te lang wachten kan hyperinflatie te weeg brengen en ook dat zal de economie flinke schade berokkenen. Timing is alles voor de Fed en die weet dat maar al te goed.

Nog even doorgaan
Goede kans dat de Fed nog wel even doorgaat met het ongesterilliseerd aankopen van langlopend staatspapier. De Amerikaanse arbeidsmarkt overtuigd niet echt. De werkloosheid beweegt zich rond de 7,5% van de beroepsbevolking en dat percentage wil maar niet echt verder zakken. Tegelijkertijd zien we het aantal steunaanvragen weer wat oplopen. Dat hoeft geen slecht teken te zijn, omdat mensen zich dan in ieder geval weer op de arbeidsmarkt begeven, maar wat stevigere dalingen zijn toch wel gewenst.

Aanstaande vrijdag volgt weer het maandelijks arbeidsmarktrapport. De consensusverwachting ligt op de creatie van 167.000 banen, iets meer dan de 165.000 die er de vorige maand bijkwamen. Een dergelijk cijfer zal echter onvoldoende zijn om de werkloosheid terug te dringen. De verwachting is dan ook dat die op 7,5% blijft staan.

Tegelijkertijd zien we ook dat de Amerikaanse industrie begint te haperen, al dan niet als gevolg van een duurdere dollar of verzwakking van de Chinese en Europese economie. Voor het eerst in zes maanden daalde de zogeheten ISM manufacturing index tot onder de 50, een teken van contractie.

Rente stijgt
Alleen al de gedachte dat de Fed eerder stopt met stimuleren heeft de Amerikaanse rent aardig doen oplopen de laatste weken. Ook dat zal de Fed nauwlettend in de gaten houden. De hogere rente heeft zich namelijk al vertaald in hogere hypotheektarieven, wat ongunstig is voor de huizenmarkt en de algehele economische ontwikkeling.

Gulden middenweg
Het mag niet verbazen als de Fed zal proberen een soort gulden middenweg te bewandelen en tot een geleidelijke afbouw zal overgaan, naar gelang de economie en marktreacties het toelaten. Op schokken op financiële markten en in de reële economie zit niemand te wachten.

Fed-baas Ben Bernanke en de zijnen lieten vorige maand doorschemeren na te denken over afbouw van de $85 mrd aan maandelijkse aankopen van allerlei vastrentende waarden. Dat zou nog wel eens voor het einde van dit jaar kunnen gebeuren. Beleggers zijn daar niet blij mee omdat het Fed-beleid de Amerikaanse economie aan de praat houdt. De extreem lage rente die hier het gevolg van is heeft de huizenmarkt immers uit het slop gehaald en niemand klaagt over het stijgende effect van het Fed-beleid op de aandelenkoersen.

Hopen op negatief nieuws
De Fed heeft nooit precies duidelijk gemaakt wanneer het met de aankopen gaat stoppen. Wel heeft het een doelstelling van maximaal 6,5% voor de werkloosheid afgegeven. Zolang de werkloosheid hoger is zal de Fed het nultarief handhaven van de Federal Funds Rate, het tarief waartegen banken bij de centrale bank kunnen lenen.

Randvoorwaarde is hierbij wel dat de inflatie de komende jaren niet boven de 2,5% uitkomt. Voorlopig zit dat wel goed, want onder invloed van lagere grondstoffen, waaronder olie, daalt de inflatie alleen maar.

De laatste handelsdagen zagen we de beurs regelmatig negatief reageren op goede macro-cijfers uit de Verenigde Staten. Een bijzonder aparte reactie. Beleggers zijn bevreesd dat die goede cijfers grotendeels door het Fed-beleid komt en dat diezelfde cijfers er voor zorgen dat de Fed het infuus eraf gooit.

Aftasten
Goede kans dat de Fed de economie en de beurs aftast hoe deze reageren mocht het stimuleringsprogramma worden afgebouwd. In ieder geval is het wijs van Bernanke dat hij de markt niet abrupt met een einde of afbouw van het programma confronteert. Nu kan een ieder er aan wennen dat de Amerikaanse economie ook een keer op eigen benen moet staan en kan de Fed inschatten hoe sterk de economie is.

Wel blijft het lastig manoeuvreren. Trek de Fed de stekker er te vroeg uit dan bestaat de kans dat de economie weer inzakt. Te lang wachten kan hyperinflatie te weeg brengen en ook dat zal de economie flinke schade berokkenen. Timing is alles voor de Fed en die weet dat maar al te goed.

Nog even doorgaan
Goede kans dat de Fed nog wel even doorgaat met het ongesterilliseerd aankopen van langlopend staatspapier. De Amerikaanse arbeidsmarkt overtuigd niet echt. De werkloosheid beweegt zich rond de 7,5% van de beroepsbevolking en dat percentage wil maar niet echt verder zakken. Tegelijkertijd zien we het aantal steunaanvragen weer wat oplopen. Dat hoeft geen slecht teken te zijn, omdat mensen zich dan in ieder geval weer op de arbeidsmarkt begeven, maar wat stevigere dalingen zijn toch wel gewenst.

Aanstaande vrijdag volgt weer het maandelijks arbeidsmarktrapport. De consensusverwachting ligt op de creatie van 167.000 banen, iets meer dan de 165.000 die er de vorige maand bijkwamen. Een dergelijk cijfer zal echter onvoldoende zijn om de werkloosheid terug te dringen. De verwachting is dan ook dat die op 7,5% blijft staan.

Tegelijkertijd zien we ook dat de Amerikaanse industrie begint te haperen, al dan niet als gevolg van een duurdere dollar of verzwakking van de Chinese en Europese economie. Voor het eerst in zes maanden daalde de zogeheten ISM manufacturing index tot onder de 50, een teken van contractie.

Rente stijgt
Alleen al de gedachte dat de Fed eerder stopt met stimuleren heeft de Amerikaanse rent aardig doen oplopen de laatste weken. Ook dat zal de Fed nauwlettend in de gaten houden. De hogere rente heeft zich namelijk al vertaald in hogere hypotheektarieven, wat ongunstig is voor de huizenmarkt en de algehele economische ontwikkeling.

Gulden middenweg
Het mag niet verbazen als de Fed zal proberen een soort gulden middenweg te bewandelen en tot een geleidelijke afbouw zal overgaan, naar gelang de economie en marktreacties het toelaten. Op schokken op financiële markten en in de reële economie zit niemand te wachten.