Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 17 mei 2013 08:27

Extreem goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Al rijgt de S&P 500 de records aaneen, 35 aandelen noteren onder hun boekwaarde. Enkele zijn zelfs extreem goedkoop.

Voor doorgewinterde waardebeleggers is de boekwaarde per aandeel de belangrijkste indicator. In de regel noteren aandelen boven hun boekwaarde. Aandelen die onder hun boekwaarde noteren zijn niet per definitie goedkoop en moeten nader worden bekeken.

De boekwaarde van een onderneming is de waarde zoals die uit het eigen vermogen van de balans kan worden afgelezen. De boekwaarde is al het geld dat de aandeelhouders ooit hebben ingebracht, verhoogd met alle gereserveerde winsten minus de verliezen. De term boekwaarde verwijst niet naar het verschil in aanschafwaarde en de afschrijving van zakelijke vermogensbestanddelen.

De boekwaarde is dus het totaal aan eigen vermogen en wordt voor waarderingsdoeleinden gedeeld door het aantal aandelen. Met een ratio van 0,30 als koers/boekwaarde is Alpha Natural Resources onder de indexleden van de S&P 500 extreem goedkoop. Ondanks de positieve evolutie in de winstontwikkeling van het mijnbouwbedrijf, zijn analisten sceptisch. De trend in de consensusadviezen is dalende.

Bij Glenworth Financial, dat eveneens extreem goedkoop is, kun je uit de consensus aflezen dat steeds meer analisten hun beleggingsadvies op de verzekeraar verhogen. Dat geldt ook voor Hartford. Met koers/boekwaarde van 0,61 zijn de aandelen van de verzekeringsmaatschappij behoorlijk ondergewaardeerd. Ook de aandelen van Cliffs Natural Resources zijn behoorlijk ondergewaardeerd, analisten zetten echter hun koopadviezen meer en meer om in houden en zelfs verkopen.

Volgens Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffett, zijn aandelen met een koers/boekwaarde van 1,5 of meer als belegging niet interessant. Mead Johnson Nutrition en Lockheed Martin bezitten zelfs ratio’s van ver boven de honderd! Graham bepaalde aan de hand van de boekwaarde en de winst per aandeel de theoretische waarde van aandelen. Hij was ervan overtuigd dat je voor koopwaardige aandelen nooit meer mocht betalen dan 15 keer de nettowinst. Graham ontwikkelde daartoe zelfs een formule, die bekend staat als Graham’s Number. Het wordt beschouwd als de uiterste prijs die beleggers voor aandelen mogen betalen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aandelen wier Graham’s Number hoger is dan de actuele koers. Enkel het staalbedrijf Alcoa figureert op beide lijsten.

 

Voor doorgewinterde waardebeleggers is de boekwaarde per aandeel de belangrijkste indicator. In de regel noteren aandelen boven hun boekwaarde. Aandelen die onder hun boekwaarde noteren zijn niet per definitie goedkoop en moeten nader worden bekeken.

De boekwaarde van een onderneming is de waarde zoals die uit het eigen vermogen van de balans kan worden afgelezen. De boekwaarde is al het geld dat de aandeelhouders ooit hebben ingebracht, verhoogd met alle gereserveerde winsten minus de verliezen. De term boekwaarde verwijst niet naar het verschil in aanschafwaarde en de afschrijving van zakelijke vermogensbestanddelen.

De boekwaarde is dus het totaal aan eigen vermogen en wordt voor waarderingsdoeleinden gedeeld door het aantal aandelen. Met een ratio van 0,30 als koers/boekwaarde is Alpha Natural Resources onder de indexleden van de S&P 500 extreem goedkoop. Ondanks de positieve evolutie in de winstontwikkeling van het mijnbouwbedrijf, zijn analisten sceptisch. De trend in de consensusadviezen is dalende.

Bij Glenworth Financial, dat eveneens extreem goedkoop is, kun je uit de consensus aflezen dat steeds meer analisten hun beleggingsadvies op de verzekeraar verhogen. Dat geldt ook voor Hartford. Met koers/boekwaarde van 0,61 zijn de aandelen van de verzekeringsmaatschappij behoorlijk ondergewaardeerd. Ook de aandelen van Cliffs Natural Resources zijn behoorlijk ondergewaardeerd, analisten zetten echter hun koopadviezen meer en meer om in houden en zelfs verkopen.

Volgens Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffett, zijn aandelen met een koers/boekwaarde van 1,5 of meer als belegging niet interessant. Mead Johnson Nutrition en Lockheed Martin bezitten zelfs ratio’s van ver boven de honderd! Graham bepaalde aan de hand van de boekwaarde en de winst per aandeel de theoretische waarde van aandelen. Hij was ervan overtuigd dat je voor koopwaardige aandelen nooit meer mocht betalen dan 15 keer de nettowinst. Graham ontwikkelde daartoe zelfs een formule, die bekend staat als Graham’s Number. Het wordt beschouwd als de uiterste prijs die beleggers voor aandelen mogen betalen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aandelen wier Graham’s Number hoger is dan de actuele koers. Enkel het staalbedrijf Alcoa figureert op beide lijsten.