Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 7 mei 2013 11:31

Wanneer verlies nemen?

0 0 Leestijd ongeveer

Door de lage rentestand neigen steeds meer consumenten hun geluk te beproeven op de aandelenmarkt. Maar beleggen is niet eenvoudig. Ja, als de koersen stijgen, maar wanneer nemen we verlies?

'Tijdig winst nemen en verliezen afkappen', een veel gebezigde wijsheid in beleggingsboekjes, maar in de praktijk lang niet altijd de beste raadgever. En dat is ook niet zo vreemd, omdat deze stelregel volstrekt voorbij gaat aan de problematiek die zich bij beleggen voordoet.

Wanneer is tijdig?

In de eerste plaats is het natuurlijk volstrekt onduidelijk wanneer het moment daar is om winst te nemen. Veel beleggers zullen uit ervaring weten dat een koers nooit in een rechte lijn omhoog gaat en er na een fikse stijging inderdaad winstnemingen optreden. Heeft u echter een goed bedrijf in handen, dan zal de koers daarna waarschijnlijk veel verder stijgen en kunt u zichzelf wel voor de kop slaan.

Maar toch, winst is winst en alles beter dan dat u het aandeel nooit gekocht had. Bij winst nemen dringt zich echter het probleem van de herbelegging op. Wat gaat u doen met het vrijgekomen geld. Heeft u een alternatief of stallen we het maar even op de spaarrekening. En wie zegt dat de nieuwe belegging beter is dan de oude, ook al was die al aardig gestegen. Bovendien komen er transactiekosten bij.

Winst nemen kan voor veel frustraties zorgen en vaak is het beter goede aandelen in bezit te houden. Dit verkleint het risico op nieuwe foute beleggingsbeslissingen en zorgt ervoor dat u gewoon mee blijft doen met het potentieel van het bedrijf. Gewoon niet te veel laten aflijden door al die koersbewegingen. Warren Buffett ging u hierin voor.

Verlies nemen veel lastiger

De echte beleggingsvraagstukken doen zich pas voor bij aandelen in bezit die in koers dalen. Veel beleggers hebben de neiging het eerst even aan te zien en vervolgens als de koers blijft dalen toch maar eieren voor hun geld te kiezen. Gevolg is dat er vaak flinke verliezen worden genomen die door de verkoop niet meer kunnen worden goedgemaakt.

In de praktijk nemen beleggers vaak verlies als een bedrijf met tegenvallende cijfers naar buiten is gekomen. Het is vaak irreëel een bedrijf op een enkel kwartaal af te rekenen. En zelfs al zouden de perspectieven minder zijn geworden dan nog blijft het de vraag of de stukken verkocht moeten worden. Beleggers die niet snel handelen lopen het risico op de nieuwe bodemkoers te verkopen.

Een aardig voorbeeld is BinckBank, dat met ronduit teleurstellende eerstekwartaalcijfers kwam. De koers daalde in snel tempo met een procent of 15. Reden voor deze koersval waren niet alleen de cijfers, maar ook een minder gunstig toekomstbeeld. Door die koersval waren de verwachtingen al flink neerwaarts bijgesteld en benaderde de beurswaarde de boekwaarde van het bedrijf. Toen het beursklimaat vervolgens weer wat vrolijker werd, veerde ook het aandeel BinckBank weer wat op.

Een ander toch wel opzienbarend koersherstel is te zien bij Kendrion. Het bedrijf kwam vorig jaar met een pittige winstwaarschuwing. Daarop daalde de koers van rond de €19 tot nipt onder de €15. De resultaten van Kendrion over het vierde kwartaal 2012 vielen eveneens behoorlijk tegen. Het bedrijf, dat voor een zeer belangrijk deel afkomstig is van de auto-industrie, heeft het dus moeilijk en daar lijkt voorlopig weinig verbetering in te zien. Toch noteert het aandeel weer rond de €19. Vandaag rapporteert het een winsthalvering en daalt de koers met 4%.  Koersherstel is lang niet altijd verklaarbaar. Wel hebben zowel BinckBank als Kendrion sterke marktposities en keren zij een aantrekkelijk dividend uit.

Kijk naar Buffett

Wie verkoopt en zijn verlies neemt, loopt het risico niet mee te doen met koersherstel. Dit herstel treedt soms totaal onverwacht op. Neem een voorbeeld aan Warren Buffett, die nu flink profiteert van het herstel van de Amerikaanse woningmarkt. Buffett geloofde erin en verkocht niet toen het slecht ging. Maak weloverwogen beleggingsbeslissingen en laat u niet te snel uit het veld slaan door tegenvallers. Vaar uw eigen koers. Vindt u de koersstijging onverklaarbaar, neem dan winst en houd stukken vast als het bedrijf naar uw mening overdreven wordt afgestraft.

 

'Tijdig winst nemen en verliezen afkappen', een veel gebezigde wijsheid in beleggingsboekjes, maar in de praktijk lang niet altijd de beste raadgever. En dat is ook niet zo vreemd, omdat deze stelregel volstrekt voorbij gaat aan de problematiek die zich bij beleggen voordoet.

Wanneer is tijdig?

In de eerste plaats is het natuurlijk volstrekt onduidelijk wanneer het moment daar is om winst te nemen. Veel beleggers zullen uit ervaring weten dat een koers nooit in een rechte lijn omhoog gaat en er na een fikse stijging inderdaad winstnemingen optreden. Heeft u echter een goed bedrijf in handen, dan zal de koers daarna waarschijnlijk veel verder stijgen en kunt u zichzelf wel voor de kop slaan.

Maar toch, winst is winst en alles beter dan dat u het aandeel nooit gekocht had. Bij winst nemen dringt zich echter het probleem van de herbelegging op. Wat gaat u doen met het vrijgekomen geld. Heeft u een alternatief of stallen we het maar even op de spaarrekening. En wie zegt dat de nieuwe belegging beter is dan de oude, ook al was die al aardig gestegen. Bovendien komen er transactiekosten bij.

Winst nemen kan voor veel frustraties zorgen en vaak is het beter goede aandelen in bezit te houden. Dit verkleint het risico op nieuwe foute beleggingsbeslissingen en zorgt ervoor dat u gewoon mee blijft doen met het potentieel van het bedrijf. Gewoon niet te veel laten aflijden door al die koersbewegingen. Warren Buffett ging u hierin voor.

Verlies nemen veel lastiger

De echte beleggingsvraagstukken doen zich pas voor bij aandelen in bezit die in koers dalen. Veel beleggers hebben de neiging het eerst even aan te zien en vervolgens als de koers blijft dalen toch maar eieren voor hun geld te kiezen. Gevolg is dat er vaak flinke verliezen worden genomen die door de verkoop niet meer kunnen worden goedgemaakt.

In de praktijk nemen beleggers vaak verlies als een bedrijf met tegenvallende cijfers naar buiten is gekomen. Het is vaak irreëel een bedrijf op een enkel kwartaal af te rekenen. En zelfs al zouden de perspectieven minder zijn geworden dan nog blijft het de vraag of de stukken verkocht moeten worden. Beleggers die niet snel handelen lopen het risico op de nieuwe bodemkoers te verkopen.

Een aardig voorbeeld is BinckBank, dat met ronduit teleurstellende eerstekwartaalcijfers kwam. De koers daalde in snel tempo met een procent of 15. Reden voor deze koersval waren niet alleen de cijfers, maar ook een minder gunstig toekomstbeeld. Door die koersval waren de verwachtingen al flink neerwaarts bijgesteld en benaderde de beurswaarde de boekwaarde van het bedrijf. Toen het beursklimaat vervolgens weer wat vrolijker werd, veerde ook het aandeel BinckBank weer wat op.

Een ander toch wel opzienbarend koersherstel is te zien bij Kendrion. Het bedrijf kwam vorig jaar met een pittige winstwaarschuwing. Daarop daalde de koers van rond de €19 tot nipt onder de €15. De resultaten van Kendrion over het vierde kwartaal 2012 vielen eveneens behoorlijk tegen. Het bedrijf, dat voor een zeer belangrijk deel afkomstig is van de auto-industrie, heeft het dus moeilijk en daar lijkt voorlopig weinig verbetering in te zien. Toch noteert het aandeel weer rond de €19. Vandaag rapporteert het een winsthalvering en daalt de koers met 4%.  Koersherstel is lang niet altijd verklaarbaar. Wel hebben zowel BinckBank als Kendrion sterke marktposities en keren zij een aantrekkelijk dividend uit.

Kijk naar Buffett

Wie verkoopt en zijn verlies neemt, loopt het risico niet mee te doen met koersherstel. Dit herstel treedt soms totaal onverwacht op. Neem een voorbeeld aan Warren Buffett, die nu flink profiteert van het herstel van de Amerikaanse woningmarkt. Buffett geloofde erin en verkocht niet toen het slecht ging. Maak weloverwogen beleggingsbeslissingen en laat u niet te snel uit het veld slaan door tegenvallers. Vaar uw eigen koers. Vindt u de koersstijging onverklaarbaar, neem dan winst en houd stukken vast als het bedrijf naar uw mening overdreven wordt afgestraft.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.