Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 26 apr 2013 08:42

Wat vinden analisten van…

0 0 Leestijd ongeveer

…Nederlandse aandelen? Heel wat beleggers leggen hun oor te luister bij analisten. Logisch, ze vertalen de informatie van beursgenoteerde bedrijven in concrete adviezen.

De meningen over beleggingsadviezen lopen sterk uiteen. Analisten laten hun licht schijnen op economische en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland en de gevolgen voor de bedrijven die ze volgen.

De meeste banken communiceren de bevindingen van hun analisten in de vorm van buy (kopen), hold (houden) en sell (verkopen), maar sommige spreken van outperformer (beter dan gemiddeld), in-line (gemiddeld) en underperformer (ondermaats) of van overweight (overwegen), equal weight (gelijk wegen) en underweight (onderwegen).

Niet alle banken doen het, maar de meeste vergezellen hun beleggingsadviezen met een koersdoel. Het is een richtlijn van het prijsniveau dat analisten op een bepaalde termijn haalbaar achten. Beleggers krijgen daardoor een betere indruk van het winstpotentieel of de te verwachten koersdaling bij verkoopadviezen.

Favorieten

Dataleverancier Bloomberg houdt minutieus de beleggingsadviezen van analisten bij. Uit die gegevens komt naar voren dat onder de Nederlandse hoofdfondsen Ahold de favoriet is van analisten. In de Midkap is dat AMG, dat enkel koopadviezen telt. Bij de smallcaps krijgen drie fondsen van analisten de hoogste score mee: Brill, Kendrion en RoodMicrotec. Hierbij moet evenwel worden opgemerkt dat Brill en RoodMicrotec door slechts één analist worden gevolgd. De gangbare opvatting onder beleggingsexperts is dat een bedrijf door minimaal drie analisten moet worden gevolgd vooraleer beleggers enige waarde kunnen ontlenen aan het gemiddelde advies.

Qua winstpotentieel ben je als belegger beter af met ArcelorMittal, BinckBank en Kendrion. Dit zijn indexleden van de AEX, de AMX dan wel de AScX die minimaal door drie analisten worden gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van Pharming en Kardan wordt vertekend door oude adviezen. Over het algemeen kleeft aan beleggingsadviezen een horizon van twaalf. Banken verzaken op grote schaal om aan de buitenwacht kenbaar te maken dat zij de opvolging van een aandeel staken, om welke reden dan ook.

Wanneer zowel de maat wordt genomen van het gemiddelde advies alsook het bijbehorende koersdoel, dan verdienen Aperam, Brunel en Kendrion respectievelijk onder de AEX, de AMX en de AsCX-fondsen de voorkeur.

Alles bij elkaar

Blijkens het consensusadvies zijn Kendrion, AMG, BESI, Brunel en Ten Cate de meest getipte aandelen van analisten. Qua koersdoel zijn dat ArcelorMittal, Post.nl, BinckBank, Aperam en Nieuwe Steen. Brunel, Ten Cate, AMG, Aperam en Kendrion bewandelen de gulden middenweg. Het gemiddelde advies van Accell, Heijmans, Ballast Nedam, Ordina en Beter Bed laat uitschijnen dat zij tot de minst favoriete aandelen van analisten behoren. Ook de aandelen van Amsterdam Commodities, Ordina, Accell, Wolters Kluwer en Unibail kunt u beter links laten liggen. Analisten verwachten dat de beurskoersen van hun aandelen pak hem beet tien procent zullen dalen.

Door de bank genomen verdienen Brunel, Ten Cate, AMG, Aperam en Kendrion omwille van het gemiddelde advies als het voorspiegelde koersdoel de voorkeur. Hun antipolen zijn: Accell, Ordina, Beter Bed, Wolters Kluwer en Heijmans. Als alles uitpakt zoals analisten verwachten, dan noteren de koersen van de favorieten over een jaar 27 procent hoger en leveren de kneusjes 5,5 procent in.

De meningen over beleggingsadviezen lopen sterk uiteen. Analisten laten hun licht schijnen op economische en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland en de gevolgen voor de bedrijven die ze volgen.

De meeste banken communiceren de bevindingen van hun analisten in de vorm van buy (kopen), hold (houden) en sell (verkopen), maar sommige spreken van outperformer (beter dan gemiddeld), in-line (gemiddeld) en underperformer (ondermaats) of van overweight (overwegen), equal weight (gelijk wegen) en underweight (onderwegen).

Niet alle banken doen het, maar de meeste vergezellen hun beleggingsadviezen met een koersdoel. Het is een richtlijn van het prijsniveau dat analisten op een bepaalde termijn haalbaar achten. Beleggers krijgen daardoor een betere indruk van het winstpotentieel of de te verwachten koersdaling bij verkoopadviezen.

Favorieten

Dataleverancier Bloomberg houdt minutieus de beleggingsadviezen van analisten bij. Uit die gegevens komt naar voren dat onder de Nederlandse hoofdfondsen Ahold de favoriet is van analisten. In de Midkap is dat AMG, dat enkel koopadviezen telt. Bij de smallcaps krijgen drie fondsen van analisten de hoogste score mee: Brill, Kendrion en RoodMicrotec. Hierbij moet evenwel worden opgemerkt dat Brill en RoodMicrotec door slechts één analist worden gevolgd. De gangbare opvatting onder beleggingsexperts is dat een bedrijf door minimaal drie analisten moet worden gevolgd vooraleer beleggers enige waarde kunnen ontlenen aan het gemiddelde advies.

Qua winstpotentieel ben je als belegger beter af met ArcelorMittal, BinckBank en Kendrion. Dit zijn indexleden van de AEX, de AMX dan wel de AScX die minimaal door drie analisten worden gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van Pharming en Kardan wordt vertekend door oude adviezen. Over het algemeen kleeft aan beleggingsadviezen een horizon van twaalf. Banken verzaken op grote schaal om aan de buitenwacht kenbaar te maken dat zij de opvolging van een aandeel staken, om welke reden dan ook.

Wanneer zowel de maat wordt genomen van het gemiddelde advies alsook het bijbehorende koersdoel, dan verdienen Aperam, Brunel en Kendrion respectievelijk onder de AEX, de AMX en de AsCX-fondsen de voorkeur.

Alles bij elkaar

Blijkens het consensusadvies zijn Kendrion, AMG, BESI, Brunel en Ten Cate de meest getipte aandelen van analisten. Qua koersdoel zijn dat ArcelorMittal, Post.nl, BinckBank, Aperam en Nieuwe Steen. Brunel, Ten Cate, AMG, Aperam en Kendrion bewandelen de gulden middenweg. Het gemiddelde advies van Accell, Heijmans, Ballast Nedam, Ordina en Beter Bed laat uitschijnen dat zij tot de minst favoriete aandelen van analisten behoren. Ook de aandelen van Amsterdam Commodities, Ordina, Accell, Wolters Kluwer en Unibail kunt u beter links laten liggen. Analisten verwachten dat de beurskoersen van hun aandelen pak hem beet tien procent zullen dalen.

Door de bank genomen verdienen Brunel, Ten Cate, AMG, Aperam en Kendrion omwille van het gemiddelde advies als het voorspiegelde koersdoel de voorkeur. Hun antipolen zijn: Accell, Ordina, Beter Bed, Wolters Kluwer en Heijmans. Als alles uitpakt zoals analisten verwachten, dan noteren de koersen van de favorieten over een jaar 27 procent hoger en leveren de kneusjes 5,5 procent in.