Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 24 apr 2013 07:52

Fundamentals zijn weer belangrijk

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street sloot gisteren ondanks de twittercrash dankzij opbeurende economische data toch hoger. Sinds een week of twee worstelen beleggers met tegenvallende berichten. Slechts nieuws wordt niet langer voor kennisgeving aangenomen. Een teken dat de hausse op zijn laatste benen loopt, toch?

Er wordt wel eens gezegd dat aandelenmarkten op een muur van zorgen klimmen. Zolang het goed gaat, gaat het goed, maar welke factoren kunnen het positieve beurssentiment de das omdoen?

Europa

De zwakke Europese economie en de schuldenmuur in de eurozone zijn immer nog een punt van zorg. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt nu een negatieve groei van 0,25 procent terwijl ze een half jaar geleden er nog van uitgingen dat de Europese economieën met een kwart procent zouden groeien. Hoewel het IMF denkt dat de situatie in de loop van het jaar kan verbeteren, maande het vorige week de leiders van de eurozone aan vaart te zetten achter de hervorming van de bankensector. De negatieve reactie op de bankencrisis in Cyprus is illustratief voor de kwetsbaarheid van het vertrouwen en onderstreept de noodzaak tot actie.

China

Hoewel de economische groei er nog steeds redelijk bij ligt, staat de Chinese huizenmarkt op het punt van instorten. Door speculatie is er teveel gebouwd en stegen de prijzen te hard. De overheid veest dat de gestegen huizenprijzen net als vijf jaar geleden in de Verenigde Staten samen met de inflatie de overhand nemen op de economie. De autoriteiten hebben al een aantal maatregelen genomen om de economische groei te temperen, maar de economie gecontroleerd afremmen is moeilijker dan stimuleren. En als inflatie langdurig boven de vijf procent uitkomt, krijgen veel Chinese arbeiders het moeilijk en dreigt er sociale onrust.

Amerika

Joe en Dane Sixpack profiteren volop van de grootschalige obligatie-inkoopprogramma’s van de Amerikaanse centrale bank. Op Wall Street stijgen de beurskoersen en ook de huizenprijzen zitten in de lift. De grootste baathebbers hiervan zijn producenten van consumentengoederen. De uiteindelijke doelstelling van de Federal Reserve is het stimuleren van de economie. Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank sorteert een positief effect op de winst van bedrijven. Vraag is wat gebeurt er als de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen zal stopzetten? Is de inertie van het monetaire beleid groot genoeg dat de effecten ervan de economie langdurig blijven stimuleren? Een ding is duidelijk: de Amerikaanse centrale bank heeft al te kennen gegeven dat het de rente voor langere tijd laag zal houden. Ze jaagt doelbewust beleggers uit liquiditeiten opdat het geld zou instromen in risicorijke beleggingen die de economie meer ten goede komen.

Rode draad

Al verschillen de problemen per regio, de rode draad is duidelijk. Centrale banken en overheden doen er alles aan om de groei van de economie in goede banen te leiden. Maar alles staat of valt bij de winstgroei van beursgenoteerde bedrijven. Als de bedrijfswinsten over een breed front stijgen, dan stijgen ook de aandelenmarkten en vice versa. Maar wat wil het geval: Wall Street verliest aan momentum dankzij de divergentie in de bedrijfsresultaten. De groei van de omzet vlakt af, terwijl bij de winst nog altijd sprake is van een stijgende trend. Op zich is dat goed nieuws voor de aandeelhouders, maar als die divergentie ten koste gaat van de werknemers, dan gaat op den duur ook ten koste van de winst.

Marktstructuur

Een blik op de S&P 500 doet vermoeden dat op Wall Street het positieve momentum in het gedrang komt. Een koersdaling van amper 3,9 procent kun je echter bezwaarlijk een correctie noemen. Het is eerder een rimpeling in de opwaartse trend. Weliswaar lopen de put/call-ratio en de volatiliteitsindex op, maar de interne marktstructuur laat niet uitschijnen dat een correctie nabij is. Daarnaast gaan beurstoppen in de regel gepaard met een ongebreideld optimisme en ook daar is geen sprake van. Op de beurs heerst de visie dat de mondiale economie er zwak bij ligt. Dat is positief, want aandelenmarkten beklimmen eenmaal een muur van zorgen.

Alert blijven

Anderzijds is het ook zo dat beurscorrecties doorgaans de resultante zijn van onverwachte gebeurtenissen zoals de twittercrash van gisteren. Het nepbericht over explosies in het Witte Huis duwde de S&P 500 in een fractie van een seconde 0,93 procent lager. Nadat nieuwsagentschap Associated Press echter meldde dat zijn twitteraccount gehackt was en de tweets vals waren, veerden de koersen op Wall Street prompt op. De twittercrash duurde al met al drie minuten. Kortom, blijf alert en bereidt u voor op het onverwachte, ook al zijn onverwachte gebeurtenissen moeilijk voorspelbaar. @ Ivan Snurer

Er wordt wel eens gezegd dat aandelenmarkten op een muur van zorgen klimmen. Zolang het goed gaat, gaat het goed, maar welke factoren kunnen het positieve beurssentiment de das omdoen?

Europa

De zwakke Europese economie en de schuldenmuur in de eurozone zijn immer nog een punt van zorg. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt nu een negatieve groei van 0,25 procent terwijl ze een half jaar geleden er nog van uitgingen dat de Europese economieën met een kwart procent zouden groeien. Hoewel het IMF denkt dat de situatie in de loop van het jaar kan verbeteren, maande het vorige week de leiders van de eurozone aan vaart te zetten achter de hervorming van de bankensector. De negatieve reactie op de bankencrisis in Cyprus is illustratief voor de kwetsbaarheid van het vertrouwen en onderstreept de noodzaak tot actie.

China

Hoewel de economische groei er nog steeds redelijk bij ligt, staat de Chinese huizenmarkt op het punt van instorten. Door speculatie is er teveel gebouwd en stegen de prijzen te hard. De overheid veest dat de gestegen huizenprijzen net als vijf jaar geleden in de Verenigde Staten samen met de inflatie de overhand nemen op de economie. De autoriteiten hebben al een aantal maatregelen genomen om de economische groei te temperen, maar de economie gecontroleerd afremmen is moeilijker dan stimuleren. En als inflatie langdurig boven de vijf procent uitkomt, krijgen veel Chinese arbeiders het moeilijk en dreigt er sociale onrust.

Amerika

Joe en Dane Sixpack profiteren volop van de grootschalige obligatie-inkoopprogramma’s van de Amerikaanse centrale bank. Op Wall Street stijgen de beurskoersen en ook de huizenprijzen zitten in de lift. De grootste baathebbers hiervan zijn producenten van consumentengoederen. De uiteindelijke doelstelling van de Federal Reserve is het stimuleren van de economie. Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank sorteert een positief effect op de winst van bedrijven. Vraag is wat gebeurt er als de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen zal stopzetten? Is de inertie van het monetaire beleid groot genoeg dat de effecten ervan de economie langdurig blijven stimuleren? Een ding is duidelijk: de Amerikaanse centrale bank heeft al te kennen gegeven dat het de rente voor langere tijd laag zal houden. Ze jaagt doelbewust beleggers uit liquiditeiten opdat het geld zou instromen in risicorijke beleggingen die de economie meer ten goede komen.

Rode draad

Al verschillen de problemen per regio, de rode draad is duidelijk. Centrale banken en overheden doen er alles aan om de groei van de economie in goede banen te leiden. Maar alles staat of valt bij de winstgroei van beursgenoteerde bedrijven. Als de bedrijfswinsten over een breed front stijgen, dan stijgen ook de aandelenmarkten en vice versa. Maar wat wil het geval: Wall Street verliest aan momentum dankzij de divergentie in de bedrijfsresultaten. De groei van de omzet vlakt af, terwijl bij de winst nog altijd sprake is van een stijgende trend. Op zich is dat goed nieuws voor de aandeelhouders, maar als die divergentie ten koste gaat van de werknemers, dan gaat op den duur ook ten koste van de winst.

Marktstructuur

Een blik op de S&P 500 doet vermoeden dat op Wall Street het positieve momentum in het gedrang komt. Een koersdaling van amper 3,9 procent kun je echter bezwaarlijk een correctie noemen. Het is eerder een rimpeling in de opwaartse trend. Weliswaar lopen de put/call-ratio en de volatiliteitsindex op, maar de interne marktstructuur laat niet uitschijnen dat een correctie nabij is. Daarnaast gaan beurstoppen in de regel gepaard met een ongebreideld optimisme en ook daar is geen sprake van. Op de beurs heerst de visie dat de mondiale economie er zwak bij ligt. Dat is positief, want aandelenmarkten beklimmen eenmaal een muur van zorgen.

Alert blijven

Anderzijds is het ook zo dat beurscorrecties doorgaans de resultante zijn van onverwachte gebeurtenissen zoals de twittercrash van gisteren. Het nepbericht over explosies in het Witte Huis duwde de S&P 500 in een fractie van een seconde 0,93 procent lager. Nadat nieuwsagentschap Associated Press echter meldde dat zijn twitteraccount gehackt was en de tweets vals waren, veerden de koersen op Wall Street prompt op. De twittercrash duurde al met al drie minuten. Kortom, blijf alert en bereidt u voor op het onverwachte, ook al zijn onverwachte gebeurtenissen moeilijk voorspelbaar. @ Ivan Snurer