Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 16 apr 2013 15:34

Defensief beleid scoort goed

0 0 Leestijd ongeveer

De combinatie van defensieve aandelen, obligatiebeleggingen en cash in de pensioenportefeuille zorgt voor een gestage en stabiele vermogensopbouw. De recente onrust op de aandelenmarkten had dan ook nauwelijks invloed op de portefeuille, die naar een nieuw record steeg.

Deze week plaatste het Amerikaanse CNH Capital – de financieringstak van CNH, een fabrikant van onder meer tractoren en graafmachines – een vijfjarige obligatielening tegen een couponrente van 3,625%. Nu sluiten uiteraard wel meer bedrijven obligatieleningen af, maar deze is wel heel bijzonder. CNH Capital heeft namelijk een creditrating van BB en valt daarmee in het highyieldsegment van zeer risicovolle bedrijfsobligaties.

Het bijzondere is dat nog nooit een highyieldbedrijf voor deze periode tegen zo’n lage rente kon lenen als CNH Capital. Dit is het zoveelste bewijs dat het extreem expansieve beleid van centrale banken beleggers dwingt om steeds meer risico te nemen om een nog enigszins aantrekkelijk rendement te behalen waarmee in ieder geval de inflatie gecompenseerd kan worden. Centrale banken hebben de waardering van verschillende beleggingscategorieën dan ook ernstig verstoord. Ter vergelijking: bij aanvang van de pensioenportefeuille in juli 2011 konden wij de ABN Amro covered bond, die net als de CNH Capital lening een coupon geeft van 3,625%, tegen een koers van ruim 97 in portefeuille nemen. Toegegeven, de ABN Amro covered bond heeft een langere looptijd (tot juni 2020) maar het is wel een lening met de allerhoogste (AAA) creditrating!

De combinatie van hoge kredietwaardigheid en de aantrekkelijke coupon heeft ervoor gezorgd dat de koers van deze lening van ruim 97 tot ruim 114 is opgelopen. Het feit dat wij in ruim anderhalf jaar een totaalrendement (koerswinst plus coupon) van meer dan 20% met deze extreem veilige bedrijfsobligatie kunnen behalen, is ook weer een gevolg van het beleid van de centrale banken dat dus niet alleen het rendement op risicovolle beleggingscategorieën aantast maar dat ook de veilige havens ‘treft’. In dit klimaat van verstoorde waarderingen van vele vermogenscategorieën houden wij graag een ruime cashpositie (van ruim 37%) aan in afwachting van waarderingen die ons een betere compensatie voor het te nemen risico bieden.

 

stephen.hendriks@reedbusiness.nl

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.