Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 5 apr 2013 09:35

Analisten durven niet meer

0 0 Leestijd ongeveer

Nog steeds veranderen analisten hun koopadviezen in houden. In tegenstelling tot een jaar geleden leggen zij nu ook de lat van het gemiddelde koersdoel lager. Een overzicht met aandelen waarvan recent zowel het advies alsook het koersdoel werd verhoogd.

Vorig jaar april rekende dataleverancier Bloomberg voor dat de AEX op termijn van twaalf maanden twaalf procent zou kunnen stijgen.

Nu een jaar later blijkt dat de Amsterdamse hoofdindex negen procent hoger staat en verwachten aandelenanalisten en beursstrategen dat de AEX over een jaar op ongeveer 380 punten zal aftikken, oftewel een procent of acht hoger dan nu.

Die trend, of anders geformuleerd die voorzichtigheid, zie je ook terug bij de consensusverwachtingen van marktvolgers voor de STOXX Europe 600 en de Amerikaanse S&P 500.

Uit de consensusgegevens van Bloomberg blijkt verder dat aandelenanalisten hun koopadviezen nog steeds veranderen in houden.

Een ontwikkeling die al geruime tijd waar te nemen is. Een trend die vooral bij Europese aandelen te zien is. Een ontwikkeling die overigens eveneens onder de Nederlandse hoofd- en midkapfondsen duidelijk zichtbaar is.

Ondanks het feit dat het aantal koopadviezen daalt en de lat van het koersdoel steeds lager komt te liggen, zijn er aandelen te vinden waarvan analisten en het advies en het koersdoel in het voorbije kwartaal hebben verhoogd zoals bij Ahold en Aperam. Bij Ahold ging de dubbele adviesverhoging gepaard met een stijgende koers van het aandeel, terwijl er bij Aperam juist sprake is van een forse koersdaling. Het gevolg is dat het beoogde koersdoel bij Ahold een schamele winst van 0,8 procent voorspiegelt en bij Aperam net geen 40 procent, als gevolg van die daling.

Als belegger ben je eigenlijk op zoek naar aandelen die ondanks de tussentijdse koersstijging een leuk rendement in vooruitzicht stellen. Zo dikte de koers van SBM Offshore in de afgelopen drie maanden met ruim 20 procent aan en analisten rekenen erop dat het aandeel in de komende twaalf maanden daar nog een schep van 15 procent bovenop zal doen.

De bovenstaande tabel somt de aandelen uit de STOXX Europe 600 en de S&P 500 op waarvan het gemiddelde advies en koersdoel in de afgelopen drie maanden door analisten werd verhoogd, wier koersen tussentijds gestegen zijn en waarbij twee-cijferige rendementen lonken zoals bij SBM Offshore.

Op de beurs kan zich alles anders ontwikkelen dan verwacht. De economie en de financiële markten vormen een complex samenspel en zijn voortdurend in beweging. Door onvoorziene ontwikkelingen kunnen koersdoelen sneller worden bereikt of totaal buiten bereik blijven, maar dat verklaart nog niet waarom analisten niet meer koopadviezen en hogere koersdoelen afgeven. Het heeft er alle schijn van dat zij zich ongemakkelijk voelen bij de monetaire politiek, de financiële repressie, van centrale banken, waardoor beurskoersen kunstmatig stijgen. @ Ivan Snurer

Vorig jaar april rekende dataleverancier Bloomberg voor dat de AEX op termijn van twaalf maanden twaalf procent zou kunnen stijgen.

Nu een jaar later blijkt dat de Amsterdamse hoofdindex negen procent hoger staat en verwachten aandelenanalisten en beursstrategen dat de AEX over een jaar op ongeveer 380 punten zal aftikken, oftewel een procent of acht hoger dan nu.

Die trend, of anders geformuleerd die voorzichtigheid, zie je ook terug bij de consensusverwachtingen van marktvolgers voor de STOXX Europe 600 en de Amerikaanse S&P 500.

Uit de consensusgegevens van Bloomberg blijkt verder dat aandelenanalisten hun koopadviezen nog steeds veranderen in houden.

Een ontwikkeling die al geruime tijd waar te nemen is. Een trend die vooral bij Europese aandelen te zien is. Een ontwikkeling die overigens eveneens onder de Nederlandse hoofd- en midkapfondsen duidelijk zichtbaar is.

Ondanks het feit dat het aantal koopadviezen daalt en de lat van het koersdoel steeds lager komt te liggen, zijn er aandelen te vinden waarvan analisten en het advies en het koersdoel in het voorbije kwartaal hebben verhoogd zoals bij Ahold en Aperam. Bij Ahold ging de dubbele adviesverhoging gepaard met een stijgende koers van het aandeel, terwijl er bij Aperam juist sprake is van een forse koersdaling. Het gevolg is dat het beoogde koersdoel bij Ahold een schamele winst van 0,8 procent voorspiegelt en bij Aperam net geen 40 procent, als gevolg van die daling.

Als belegger ben je eigenlijk op zoek naar aandelen die ondanks de tussentijdse koersstijging een leuk rendement in vooruitzicht stellen. Zo dikte de koers van SBM Offshore in de afgelopen drie maanden met ruim 20 procent aan en analisten rekenen erop dat het aandeel in de komende twaalf maanden daar nog een schep van 15 procent bovenop zal doen.

De bovenstaande tabel somt de aandelen uit de STOXX Europe 600 en de S&P 500 op waarvan het gemiddelde advies en koersdoel in de afgelopen drie maanden door analisten werd verhoogd, wier koersen tussentijds gestegen zijn en waarbij twee-cijferige rendementen lonken zoals bij SBM Offshore.

Op de beurs kan zich alles anders ontwikkelen dan verwacht. De economie en de financiële markten vormen een complex samenspel en zijn voortdurend in beweging. Door onvoorziene ontwikkelingen kunnen koersdoelen sneller worden bereikt of totaal buiten bereik blijven, maar dat verklaart nog niet waarom analisten niet meer koopadviezen en hogere koersdoelen afgeven. Het heeft er alle schijn van dat zij zich ongemakkelijk voelen bij de monetaire politiek, de financiële repressie, van centrale banken, waardoor beurskoersen kunstmatig stijgen. @ Ivan Snurer