Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 2 apr 2013 16:46

Dutch discount bijzonder interessant

0 0 Leestijd ongeveer

De uitverkoop aan het Damrak heeft even stilgestaan, maar met de bieding op Douwe Egberts en het belang van het Amerikaanse Liberty Global in Ziggo is het spel weer in volle gang. Nederlandse aandelen blijven aantrekkelijk.

Als het even stil is aan het overnamefront, ebt het optimisme bij beleggers vaak behoorlijk weg. Echter, stilte is juist een prima moment om Nederlandse aandelen in te slaan, zo blijkt maar weer eens.

Op Douwe Egberts is een concreet bod van een Duits investeringsfonds, terwijl Ziggo mogelijk wordt ingelijfd door Liberty Global, het moederbedrijf van onder meer het Nederlandse UPC. Liberty heeft een belang genomen van 12,65% en een krachtenbundeling lijkt logisch gezien de forse investeringen waar de telecomsector voor staat. De combinatie UPC/Ziggo kan ook veel beter de concurrentie met marktleider KPN aan.

Aandeelhouders van het eerste uur maken op beide nog jonge beursbedrijven enorme koerswinsten, wat illustreert dat de Nederlandse beurs een snoepwinkel blijft voor buitenlandse partijen.

Onderzoek FD

Het Financieele Dagblad (FD) kwam eind vorige maand met een eigen onderzoek naar de relatieve waardering van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Hieruit bleek dat Nederlandse aandelen behoorlijk lager worden gewaardeerd dan de brede Europese index. Het FD baseert zich op data van financieel persbureau Bloomberg en kijkt hier vooral naar de koers-winstverhouding.

Het FD verklaart de onderwaardering door de vele recente schandalen en financiële teleurstellingen bij Nederlandse beursfondsen. Het bekende rijtje SNS Reaal, TNT Express, PostNL, Fugro, Imtech, KPN en SBM Offshore hebben het vertrouwen van buitenlandse investeerders in Nederlandse aandelen geschaad, waardoor deze met korting verhandeld worden.

Dutch discount

Een onderwaardering jegens allerlei schandalen is terecht, maar volgens het FD ligt de koers-winstverhouding van veel meer Nederlandse aandelen onder het Europees gemiddelde. Er is dus wel degelijk sprake van een zogeheten Dutch discount. Dit fenomeen is bijzonder interessant, vooral omdat dit veel beleggingskansen biedt.

Aantrekkelijke premies

Dat Nederlandse aandelen relatief laag gewaardeerd worden, klinkt op zich niet zo aantrekkelijk, maar dat is het wel. De term Dutch discount stamt uit de jaren tachtig en begin jaren negentig toen Nederlandse bedrijven lager gewaardeerd werden waarschijnlijk door de vele beschermingsconstructies. Die zijn grotendeels afgebouwd, waardoor een lage waardering tegenwoordig synoniem is voor een aantrekkelijke overnamepremie. Ten tweede zorgt een lage waardering voor een relatief hoog dividendrendement.

Het FD lijkt te concluderen dat de Dutch discount pas een half jaar weer boven het Damrak hangt, maar Nederlandse aandelen lijken altijd wel wat goedkoper dan buitenlandse sectorgenoten.

Kansen dicht bij huis

Waarom dat zo is valt moeilijk hard te maken, maar zorgt er wel voor dat Nederlandse beleggers het vaak niet al te ver van huis hoeven zoeken om geld te verdienen met aandelen.

De recente miskleunen maken echter ook duidelijk dat het geld niet zo maar op straat ligt en Nederlandse bedrijven over de schreef kunnen gaan en strategisch niet altijd de juiste koers varen. Douwe Egberts laat dan tegelijk weer zien dat een boekhoudonregelmatigheid een bedrijf nog niet volledig afschrijft.

Het FD illustreert het onderzoek met drie Nederlandse bedrijven, Heineken, Aalberts en BinckBank, die ten opzichte van de sector flink zijn ondergewaardeerd.

Als het even stil is aan het overnamefront, ebt het optimisme bij beleggers vaak behoorlijk weg. Echter, stilte is juist een prima moment om Nederlandse aandelen in te slaan, zo blijkt maar weer eens.

Op Douwe Egberts is een concreet bod van een Duits investeringsfonds, terwijl Ziggo mogelijk wordt ingelijfd door Liberty Global, het moederbedrijf van onder meer het Nederlandse UPC. Liberty heeft een belang genomen van 12,65% en een krachtenbundeling lijkt logisch gezien de forse investeringen waar de telecomsector voor staat. De combinatie UPC/Ziggo kan ook veel beter de concurrentie met marktleider KPN aan.

Aandeelhouders van het eerste uur maken op beide nog jonge beursbedrijven enorme koerswinsten, wat illustreert dat de Nederlandse beurs een snoepwinkel blijft voor buitenlandse partijen.

Onderzoek FD

Het Financieele Dagblad (FD) kwam eind vorige maand met een eigen onderzoek naar de relatieve waardering van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Hieruit bleek dat Nederlandse aandelen behoorlijk lager worden gewaardeerd dan de brede Europese index. Het FD baseert zich op data van financieel persbureau Bloomberg en kijkt hier vooral naar de koers-winstverhouding.

Het FD verklaart de onderwaardering door de vele recente schandalen en financiële teleurstellingen bij Nederlandse beursfondsen. Het bekende rijtje SNS Reaal, TNT Express, PostNL, Fugro, Imtech, KPN en SBM Offshore hebben het vertrouwen van buitenlandse investeerders in Nederlandse aandelen geschaad, waardoor deze met korting verhandeld worden.

Dutch discount

Een onderwaardering jegens allerlei schandalen is terecht, maar volgens het FD ligt de koers-winstverhouding van veel meer Nederlandse aandelen onder het Europees gemiddelde. Er is dus wel degelijk sprake van een zogeheten Dutch discount. Dit fenomeen is bijzonder interessant, vooral omdat dit veel beleggingskansen biedt.

Aantrekkelijke premies

Dat Nederlandse aandelen relatief laag gewaardeerd worden, klinkt op zich niet zo aantrekkelijk, maar dat is het wel. De term Dutch discount stamt uit de jaren tachtig en begin jaren negentig toen Nederlandse bedrijven lager gewaardeerd werden waarschijnlijk door de vele beschermingsconstructies. Die zijn grotendeels afgebouwd, waardoor een lage waardering tegenwoordig synoniem is voor een aantrekkelijke overnamepremie. Ten tweede zorgt een lage waardering voor een relatief hoog dividendrendement.

Het FD lijkt te concluderen dat de Dutch discount pas een half jaar weer boven het Damrak hangt, maar Nederlandse aandelen lijken altijd wel wat goedkoper dan buitenlandse sectorgenoten.

Kansen dicht bij huis

Waarom dat zo is valt moeilijk hard te maken, maar zorgt er wel voor dat Nederlandse beleggers het vaak niet al te ver van huis hoeven zoeken om geld te verdienen met aandelen.

De recente miskleunen maken echter ook duidelijk dat het geld niet zo maar op straat ligt en Nederlandse bedrijven over de schreef kunnen gaan en strategisch niet altijd de juiste koers varen. Douwe Egberts laat dan tegelijk weer zien dat een boekhoudonregelmatigheid een bedrijf nog niet volledig afschrijft.

Het FD illustreert het onderzoek met drie Nederlandse bedrijven, Heineken, Aalberts en BinckBank, die ten opzichte van de sector flink zijn ondergewaardeerd.