Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 26 mrt 2013 11:18

Rente ECB mag best wat lager

0 0 Leestijd ongeveer

Even leek het de goede kant op te gaan, maar het beeld van de Europese economie wordt weer grimmiger. Oplopende werkloosheid en de perikelen rondom Cyprus lijken een langdurige recessie te voorspellen. Hoogste tijd voor een renteverlaging.

Het beursklimaat wordt er niet beter op met al dat slechte nieuws. Aandelenmarkten laten veer door Cyprus en zwakke economische data. Vooral Cyprus voerde de laatste dagen de boventoon, waardoor beleggers weer vraagtekens zetten bij de stabiliteit van het Europese financiële systeem. Maar al eerder zijn de macro-economische gegevens over Europa gaan kantelen.

Industriële productie

Vooral het cijfer over de industriële productie over de maand januari viel tegen, waarmee de hoop op een terugkeer naar economische groei waarschijnlijk nog langer op zich laat wachten. Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde productiecijfer daalde met 0,4%, waar de verwachting een krimp van slechts 0,1% was. Duitsland, goed voor tweederde van het cijfer, kromp met 0,4%, terwijl de Franse industrie zelfs een veer van 1,2% liet. In Zuid-Europa is het allemaal nog veel erger. De bezuinigingen eisen zo hun tol.

Renteverlaging aanstaande?

Vooralsnog geeft de Europese Centrale Bank (ECB) geen krimp. Bij de laatste vergadering zei bankpresident Mario Draghi dat de ECB nog altijd uitgaat van een geleidelijk herstel van de Europese economie. Dit herstel zou zich vanaf de tweede helft van dit jaar gaan manifesteren.

De ECB moest echter wel zijn prognose voor de economische ontwikkeling voor dit jaar neerwaarts bijstellen tot een krimp van 0,4% waar het eerder nog van een contractie van 0,3% uitging. Volgens Draghi is dit nog het gevolg van de effecten van een zwak vierde kwartaal 2012.

Hoe het ook zij, de druk op de centrale bank om het toch al historisch lage rentetarief van 0,75% verder terug te brengen neemt toe.

Prominente voorstanders

Voorstander van zo’n rentestap is bijvoorbeeld het IMF. Voorzitter Christine Lagarde liet weten dat de ECB nog wat ruimte heeft voor een verdere monetaire versoepeling.

En wat te denken van de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, die stelt dat de ECB de rente verder moet verlagen om een diepere recessie te voorkomen. Volgens Roubini kan Europa een nieuwe klap nauwelijks aan, gezien de al omvangrijke politieke en sociale spanningen.

Roubini zegt dat de Draghi en de zijnen de rente moeten verlagen om de economie van een impuls te voorzien. Een renteverlaging kan bovendien de euro verzwakken, wat de Europese export zal helpen. Of dat genoeg zal zijn betwijfelt ook Roubini. Volgens hem moet de euro wel 10-20% in waarde dalen om de concurrentiekracht van sommige Europese landen te herstellen.

Frankrijk

Een van die zwakke broeders is Frankrijk, waar recente cijfers over de economie wezen op een bijzonder zwak eerste kwartaal, nog slechter dan het vierde kwartaal van vorig jaar.

De Franse industriële inkoopmanagersindex komt over de eerste drie maanden waarschijnlijk niet verder dan 43,6. Dat is ruim onder de grens van 50 waar groei begint. De Franse dienstensector is zelfs nog pessimistischer. Deze inkoopmanagersindex kwam over de maand maart niet verder dan 41,9. Dergelijk lage niveaus kennen we alleen nog van de kredietcrisis in 2008.

Werkloosheid

Oplopende werkloosheid in veel Europese landen is slecht voor de overheidsbegroting en de consumptie. Vooralsnog weten bedrijven op deze manier wel hun winsten nog enigszins op niveau te houden. Dat laatste heeft natuurlijk zo zijn grenzen.
Het is voor beleggers te hopen dat het tij snel keert en die rente van de ECB mag best wel wat lager.


 

Het beursklimaat wordt er niet beter op met al dat slechte nieuws. Aandelenmarkten laten veer door Cyprus en zwakke economische data. Vooral Cyprus voerde de laatste dagen de boventoon, waardoor beleggers weer vraagtekens zetten bij de stabiliteit van het Europese financiële systeem. Maar al eerder zijn de macro-economische gegevens over Europa gaan kantelen.

Industriële productie

Vooral het cijfer over de industriële productie over de maand januari viel tegen, waarmee de hoop op een terugkeer naar economische groei waarschijnlijk nog langer op zich laat wachten. Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde productiecijfer daalde met 0,4%, waar de verwachting een krimp van slechts 0,1% was. Duitsland, goed voor tweederde van het cijfer, kromp met 0,4%, terwijl de Franse industrie zelfs een veer van 1,2% liet. In Zuid-Europa is het allemaal nog veel erger. De bezuinigingen eisen zo hun tol.

Renteverlaging aanstaande?

Vooralsnog geeft de Europese Centrale Bank (ECB) geen krimp. Bij de laatste vergadering zei bankpresident Mario Draghi dat de ECB nog altijd uitgaat van een geleidelijk herstel van de Europese economie. Dit herstel zou zich vanaf de tweede helft van dit jaar gaan manifesteren.

De ECB moest echter wel zijn prognose voor de economische ontwikkeling voor dit jaar neerwaarts bijstellen tot een krimp van 0,4% waar het eerder nog van een contractie van 0,3% uitging. Volgens Draghi is dit nog het gevolg van de effecten van een zwak vierde kwartaal 2012.

Hoe het ook zij, de druk op de centrale bank om het toch al historisch lage rentetarief van 0,75% verder terug te brengen neemt toe.

Prominente voorstanders

Voorstander van zo’n rentestap is bijvoorbeeld het IMF. Voorzitter Christine Lagarde liet weten dat de ECB nog wat ruimte heeft voor een verdere monetaire versoepeling.

En wat te denken van de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, die stelt dat de ECB de rente verder moet verlagen om een diepere recessie te voorkomen. Volgens Roubini kan Europa een nieuwe klap nauwelijks aan, gezien de al omvangrijke politieke en sociale spanningen.

Roubini zegt dat de Draghi en de zijnen de rente moeten verlagen om de economie van een impuls te voorzien. Een renteverlaging kan bovendien de euro verzwakken, wat de Europese export zal helpen. Of dat genoeg zal zijn betwijfelt ook Roubini. Volgens hem moet de euro wel 10-20% in waarde dalen om de concurrentiekracht van sommige Europese landen te herstellen.

Frankrijk

Een van die zwakke broeders is Frankrijk, waar recente cijfers over de economie wezen op een bijzonder zwak eerste kwartaal, nog slechter dan het vierde kwartaal van vorig jaar.

De Franse industriële inkoopmanagersindex komt over de eerste drie maanden waarschijnlijk niet verder dan 43,6. Dat is ruim onder de grens van 50 waar groei begint. De Franse dienstensector is zelfs nog pessimistischer. Deze inkoopmanagersindex kwam over de maand maart niet verder dan 41,9. Dergelijk lage niveaus kennen we alleen nog van de kredietcrisis in 2008.

Werkloosheid

Oplopende werkloosheid in veel Europese landen is slecht voor de overheidsbegroting en de consumptie. Vooralsnog weten bedrijven op deze manier wel hun winsten nog enigszins op niveau te houden. Dat laatste heeft natuurlijk zo zijn grenzen.
Het is voor beleggers te hopen dat het tij snel keert en die rente van de ECB mag best wel wat lager.