Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 21 mrt 2013 11:05

SNS blijft positief over aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de aandelenmarkten even zijn uitgeraasd, blijven de economen van SNS Securities met kopersogen naar de aandelenmarkt kijken. Na een goed begin van het jaar is de vaart er wat uitgeraakt.

Economen van SNS Securities stelden zichzelf de vraag of dit een voorbode is van een koerscorrectie in de komende weken of maanden of dat de opgaande lijn weer hervat kan worden.

Kijk naar fundamentals

De bank adviseert beleggers zich niet blind te staren op kortetermijnbewegingen, maar de fundamentals goed in de gaten te blijven houden. Deze zijn volgens SNS uiteindelijk bepalend voor de richting van de markt.

Wat de economen wel opvalt is dat Europese aandelen de laatste tijd wat duurder zijn geworden. Dit is het gevolg van enige koersstijging en het feit dat de bedrijfswinsten hierbij zijn achtergebleven. Hierdoor zijn de koers-winstverhoudingen opgelopen.

Ook ten opzichte van Amerikaanse aandelen zijn Europese aandelen duurder geworden, constateert SNS. Dit komt vooral doordat de winsten van Amerikaanse bedrijven zich beter hebben ontwikkeld dan hun Europese collega’s. Dit neemt volgens SNS niet weg dat Europese aandelen met een koers-winstverhouding van 13 nog altijd niet duur zijn.

Positief plaatje

Kijkend naar de ontwikkeling van de Europese leading indicator afgegeven door de OESO, die in het verleden een goede voorspeller bleek van toekomstige winstontwikkeling, oogt het plaatje positief.

De SNS-economen benadrukken voorts dat Europese bedrijven steeds minder afhankelijk worden van het Europese continent. Voor beursgenoteerde Europese bedrijven geldt inmiddels dat zij bijna de helft van hun omzet buiten Europa betrekken.

Vergelijking met VS

Terugkomend op de vergelijking met de Verenigde Staten, merkt SNS op dat de Europese discount inmiddels gelijk is aan het gemiddelde van de afgelopen vijfentwintig jaar. De SNS-economen bekijken ook de waarderingsverschillen tussen beide continenten op basis van de bekende Shiller-k/w. De Shiller-k/w kijkt naar het 10-jaars voortschrijdend gemiddelde van de winst. Het voordeel hiervan is dat pieken en dalen worden afgevlakt en winsten derhalve ook gecorrigeerd voor de stand van de economische cyclus waarin een economie zich bevindt.

Uit dat oogpunt is het niet ongunstig dat de Europese aandelen nog altijd een discount hebben vergelijkbaar met het 25-jarig gemiddelde. De Amerikaanse economie zit immers al in een fase van herstel, waar ook hogere bedrijfswinsten bij horen.

Europa goedkoop

De SNS economen trekken dan ook de conclusie dat Europese aandelen nog altijd goedkoop te noemen zijn in vergelijking tot Amerikaanse aandelen.

Daar komt volgens de bank bij dat Europese bedrijven over goede kasposities beschikken en het huidige aantrekkelijke dividendrendement van 4% als houdbaar gezien kan worden.

En zeker uit het oogpunt van de lage aanvangsrendementen van andere beleggingsobjecten als staatsobligaties is een direct rendement van 4% interessant.

De economen van SNS zeggen zich niet te laten leiden door de dagelijkse schommelingen van de aandelenmarkt, maar liever naar de langere termijn te kijken en vanuit dat oogpunt nog altijd reden voor optimisme te hebben.


Economen van SNS Securities stelden zichzelf de vraag of dit een voorbode is van een koerscorrectie in de komende weken of maanden of dat de opgaande lijn weer hervat kan worden.

Kijk naar fundamentals

De bank adviseert beleggers zich niet blind te staren op kortetermijnbewegingen, maar de fundamentals goed in de gaten te blijven houden. Deze zijn volgens SNS uiteindelijk bepalend voor de richting van de markt.

Wat de economen wel opvalt is dat Europese aandelen de laatste tijd wat duurder zijn geworden. Dit is het gevolg van enige koersstijging en het feit dat de bedrijfswinsten hierbij zijn achtergebleven. Hierdoor zijn de koers-winstverhoudingen opgelopen.

Ook ten opzichte van Amerikaanse aandelen zijn Europese aandelen duurder geworden, constateert SNS. Dit komt vooral doordat de winsten van Amerikaanse bedrijven zich beter hebben ontwikkeld dan hun Europese collega’s. Dit neemt volgens SNS niet weg dat Europese aandelen met een koers-winstverhouding van 13 nog altijd niet duur zijn.

Positief plaatje

Kijkend naar de ontwikkeling van de Europese leading indicator afgegeven door de OESO, die in het verleden een goede voorspeller bleek van toekomstige winstontwikkeling, oogt het plaatje positief.

De SNS-economen benadrukken voorts dat Europese bedrijven steeds minder afhankelijk worden van het Europese continent. Voor beursgenoteerde Europese bedrijven geldt inmiddels dat zij bijna de helft van hun omzet buiten Europa betrekken.

Vergelijking met VS

Terugkomend op de vergelijking met de Verenigde Staten, merkt SNS op dat de Europese discount inmiddels gelijk is aan het gemiddelde van de afgelopen vijfentwintig jaar. De SNS-economen bekijken ook de waarderingsverschillen tussen beide continenten op basis van de bekende Shiller-k/w. De Shiller-k/w kijkt naar het 10-jaars voortschrijdend gemiddelde van de winst. Het voordeel hiervan is dat pieken en dalen worden afgevlakt en winsten derhalve ook gecorrigeerd voor de stand van de economische cyclus waarin een economie zich bevindt.

Uit dat oogpunt is het niet ongunstig dat de Europese aandelen nog altijd een discount hebben vergelijkbaar met het 25-jarig gemiddelde. De Amerikaanse economie zit immers al in een fase van herstel, waar ook hogere bedrijfswinsten bij horen.

Europa goedkoop

De SNS economen trekken dan ook de conclusie dat Europese aandelen nog altijd goedkoop te noemen zijn in vergelijking tot Amerikaanse aandelen.

Daar komt volgens de bank bij dat Europese bedrijven over goede kasposities beschikken en het huidige aantrekkelijke dividendrendement van 4% als houdbaar gezien kan worden.

En zeker uit het oogpunt van de lage aanvangsrendementen van andere beleggingsobjecten als staatsobligaties is een direct rendement van 4% interessant.

De economen van SNS zeggen zich niet te laten leiden door de dagelijkse schommelingen van de aandelenmarkt, maar liever naar de langere termijn te kijken en vanuit dat oogpunt nog altijd reden voor optimisme te hebben.