Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 15 mrt 2013 10:00

Wanneer winst nemen?

0 0 Leestijd ongeveer

De Dow Jones breekt record na record en ook de AEX steeg sinds het dieptepunt van 2009 met 91,9 procent. Her en der hoor je geluiden dat de Dow doorstijgt naar de 36.000, maar ook dat de index naar de 3.300 gaat.

James Glassman, die in 1999 in het boek Dow 36,000 voorspelde dat de Dow Jones destijds linea recta zou doorstijgen naar het duizelingwekkende niveau van 36.000 punten, is terug van weggeweest. In een opiniestuk op Bloomberg blaakt hij van optimisme en zelfvertrouwen.

Volgens Glassman noteert de Dow Jones over een jaar of vier in de buurt van 36.000 punten. De argumenten die hij hiervoor aanhaalt klinken zelfs plausibel. Als op de beurs de angst wegblijft, dan zorgt de combinatie van winstgroei en stijgende waarderingen ervoor dat de oudste index ter wereld in de komende jaren nogmaals met 117 procent kan stijgen en krijgt hij na 14 jaar alsnog gelijk. De Dow had volgens hem al in 2005 het niveau van 36.000 moeten aantikken, maar in plaats daarvan ging de beurs door een diep dal met als absolute dieptepunt op 6 maart 2009 de stand van 6.469,95 punten.

Harry Dent ziet de Dow Jones dit jaar nog scherp dalen naar een niveau van 6.000 punten. Hij baseert zijn sombere voorspelling op demografische ontwikkelingen. Dent waarschuwde eind jaren tachtig dat Japan in een meerjarige recessie zou terechtkomen en voorspelde begin jaren negentig dat de Dow Jones voor de millenniumwisseling naar de 10.000 zou stijgen. Nu is Dent ervan overtuigd dat de beurs een lijdensweg wacht die uiteindelijk in de buurt van 3.300 punten zal eindigen. Zijn extreme voorspellingen zijn evenwel niet onomstreden. Eind 2006 spiegelde hij koersdoelen van 15.000 punten voor begin 2008 en 20.000 punten voor eind 2009 voor, maar die waren ronduit te optimistisch. Net als zijn voorspelling in 2000. De rasoptimist voorzag dat de Dow Jones tegen 2010 het duizelingwekkende niveau van 35.000 punten zou bereiken.

Wat moet je met dit soort extreme voorspellingen? Menig belegger worstelt met de vraag: wanneer winst nemen? Het kopen van aandelen heeft al veel inkt doen vloeien, maar over verkopen wordt minder geschreven. In principe houden de verkoopregels nauw verband met de aankoopregels. Reeds in bezit zijnde aandelen die niet voor een hernieuwde selectie in aanmerking komen, worden verkocht. Het punt is wel dat een dalende beurs een andere dynamiek kent dan een stijgende. In het begin wachten beleggers de correctie kalm af en naarmate de koersen verder afkalven, stijgt onder beleggers de bezorgdheid, waarna ze uiteindelijk de handdoek in de ring gooien.

Dit alles geeft geen antwoord op de vraag: wanneer verkopen? Evenmin kan ik je vertellen waar de beurs naartoe zal gaan. Beleggen heeft alles te maken met psychologie. In de eerste plaats de psychologie van de markt: wat denken, vinden en voelen andere beleggers? En daarnaast de psychologie van jezelf. De belegger die weet wat de massa zal doen en hierop rationeel handelt, slaat de plank niet ver mis.

Een blik op de VIX openbaart dat beleggers momenteel erg onverschillig zijn. De volatiliteitsindex, die ook bekend staat als paniekmeter en die ook is aanbeland op een 6-jaars dieptepunt, voorspelt op het eerste gezicht weinig goeds. De geschiedenis leert evenwel dat de AEX en de Dow Jones gemiddeld nog elf procent doorstijgen vooraleer een correctie zich opdringt. Dat zou betekenen dat de AEX en Dow Jones in de komende weken richting de 390 respectievelijk 16.000 punten gaan waarna in de maand april het Engelstalige beursadagium Sell in May al om de hoek komt kijken.  @ Ivan Snurer

James Glassman, die in 1999 in het boek Dow 36,000 voorspelde dat de Dow Jones destijds linea recta zou doorstijgen naar het duizelingwekkende niveau van 36.000 punten, is terug van weggeweest. In een opiniestuk op Bloomberg blaakt hij van optimisme en zelfvertrouwen.

Volgens Glassman noteert de Dow Jones over een jaar of vier in de buurt van 36.000 punten. De argumenten die hij hiervoor aanhaalt klinken zelfs plausibel. Als op de beurs de angst wegblijft, dan zorgt de combinatie van winstgroei en stijgende waarderingen ervoor dat de oudste index ter wereld in de komende jaren nogmaals met 117 procent kan stijgen en krijgt hij na 14 jaar alsnog gelijk. De Dow had volgens hem al in 2005 het niveau van 36.000 moeten aantikken, maar in plaats daarvan ging de beurs door een diep dal met als absolute dieptepunt op 6 maart 2009 de stand van 6.469,95 punten.

Harry Dent ziet de Dow Jones dit jaar nog scherp dalen naar een niveau van 6.000 punten. Hij baseert zijn sombere voorspelling op demografische ontwikkelingen. Dent waarschuwde eind jaren tachtig dat Japan in een meerjarige recessie zou terechtkomen en voorspelde begin jaren negentig dat de Dow Jones voor de millenniumwisseling naar de 10.000 zou stijgen. Nu is Dent ervan overtuigd dat de beurs een lijdensweg wacht die uiteindelijk in de buurt van 3.300 punten zal eindigen. Zijn extreme voorspellingen zijn evenwel niet onomstreden. Eind 2006 spiegelde hij koersdoelen van 15.000 punten voor begin 2008 en 20.000 punten voor eind 2009 voor, maar die waren ronduit te optimistisch. Net als zijn voorspelling in 2000. De rasoptimist voorzag dat de Dow Jones tegen 2010 het duizelingwekkende niveau van 35.000 punten zou bereiken.

Wat moet je met dit soort extreme voorspellingen? Menig belegger worstelt met de vraag: wanneer winst nemen? Het kopen van aandelen heeft al veel inkt doen vloeien, maar over verkopen wordt minder geschreven. In principe houden de verkoopregels nauw verband met de aankoopregels. Reeds in bezit zijnde aandelen die niet voor een hernieuwde selectie in aanmerking komen, worden verkocht. Het punt is wel dat een dalende beurs een andere dynamiek kent dan een stijgende. In het begin wachten beleggers de correctie kalm af en naarmate de koersen verder afkalven, stijgt onder beleggers de bezorgdheid, waarna ze uiteindelijk de handdoek in de ring gooien.

Dit alles geeft geen antwoord op de vraag: wanneer verkopen? Evenmin kan ik je vertellen waar de beurs naartoe zal gaan. Beleggen heeft alles te maken met psychologie. In de eerste plaats de psychologie van de markt: wat denken, vinden en voelen andere beleggers? En daarnaast de psychologie van jezelf. De belegger die weet wat de massa zal doen en hierop rationeel handelt, slaat de plank niet ver mis.

Een blik op de VIX openbaart dat beleggers momenteel erg onverschillig zijn. De volatiliteitsindex, die ook bekend staat als paniekmeter en die ook is aanbeland op een 6-jaars dieptepunt, voorspelt op het eerste gezicht weinig goeds. De geschiedenis leert evenwel dat de AEX en de Dow Jones gemiddeld nog elf procent doorstijgen vooraleer een correctie zich opdringt. Dat zou betekenen dat de AEX en Dow Jones in de komende weken richting de 390 respectievelijk 16.000 punten gaan waarna in de maand april het Engelstalige beursadagium Sell in May al om de hoek komt kijken.  @ Ivan Snurer