Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 12 mrt 2013 11:18

Spelregels voor het overnamespel

0 0 Leestijd ongeveer

Vorig jaar raakte de Amsterdamse beurs een reeks bedrijven kwijt door overnames. Wat dat betreft is het in het eerste kwartaal van dit jaar nog opvallend stil. Stilte voor de storm waarschijnlijk. Hier wat informatie die kan helpen bij het selectieproces.

Het rijtje bedrijven dat vorig jaar de Nederlandse beurs verliet zal menig belegger bijna zo uit het hoofd kunnen opdreunen. Bijzonder prettige herinneringen voor diegenen die daar geld mee hebben verdiend. Echter, weinig beleggers zullen deze bedrijven in portefeuille hebben gehad om het simpele feit dat de meeste van deze ondernemingen slecht draaiden.

Wie niet waagt, moet niet zeuren

Ook nu zijn er veel bedrijven die het moeilijk hebben en de winsten onder druk zien staan. Dat zal beleggers wederom afschrikken, terwijl er met deze bedrijven wellicht veel geld valt te verdienen.

Toegegeven, je kunt niet elk aandeel in portefeuille nemen, want overnamekandidaat is vrijwel elk bedrijf aan de Nederlandse beurs. Blind wat smallcaps inslaan die momenteel op lage koersen staan is dan ook niet de juiste weg. Het blijft een gok, succes is absoluut niet verzekerd. Maar wie niet waagt moet achteraf ook niet zeuren dat hij die forse premie van 50% of meer niet heeft opgestreken.

Hoe te handelen?

Om toch met het spel mee te doen volgt hier een korte route die beleggers kunnen bewandelen om buitensporige rendementen te kunnen halen zonder al te lang op dood geld te zitten.

1. Maak een goede analyse van de sector waarin het bedrijf actief is. In een aantal sectoren draait het momenteel behoorlijk beroerd, waaronder de bouw, de uitzendsector en de technische installatie. In de regel zijn bedrijven of andere kopers niet zo happig op ondernemingen uit sectoren waar overcapaciteit heerst.

2. Kijk goed naar de winstgevendheid  van het bedrijf door de jaren heen en schat in wat het winstpotentieel is in goede tijden. Marges die al tijden gestut worden door kostenbesparingen zijn bijvoorbeeld een minder goed teken.

3. Zoek bedrijven waar waarde in zit. Waarde kan zitten in een hoge kaspositie of een bedrijfsonderdeel dat over een uiterst sterke marktpositie beschikt. Waarde zit hem ook in innovatief vermogen en klantenbestanden.  Druk op de winstgevendheid kan soms worden goedgemaakt door deze waarde-onderdelen.

4. Kijk naar aandeelhoudersstructuur en recente wijzigingen daarin. Grote pakketten geconcentreerd bij een handje vol aandeelhouders maakt een overname veelal gemakkelijker.

5. Houdt ten slotte nauwkeurig de strategieën van de afzonderlijke bedrijven in de gaten. En let dan vooral op wijzigingen daarin. De strategieverandering bij de een maakt de ander wellicht een gewilde prooi.

Overnamepremie besparen

Door zo naar de markt te kijken kan met het overnamespel de beleggingsportefeuille worden binnengehaald. Wie goed selecteert, maar geen bieding krijgt op een van zijn bezittingen zit op de wat langere termijn toch niet verkeerd. Kopers selecteren uiteindelijk toch de meest interessante ondernemingen die tegen een aantrekkelijke prijs te koop zijn. De overnamepremie die zij moeten bieden kunt u zich dan alvast besparen. 

Het rijtje bedrijven dat vorig jaar de Nederlandse beurs verliet zal menig belegger bijna zo uit het hoofd kunnen opdreunen. Bijzonder prettige herinneringen voor diegenen die daar geld mee hebben verdiend. Echter, weinig beleggers zullen deze bedrijven in portefeuille hebben gehad om het simpele feit dat de meeste van deze ondernemingen slecht draaiden.

Wie niet waagt, moet niet zeuren

Ook nu zijn er veel bedrijven die het moeilijk hebben en de winsten onder druk zien staan. Dat zal beleggers wederom afschrikken, terwijl er met deze bedrijven wellicht veel geld valt te verdienen.

Toegegeven, je kunt niet elk aandeel in portefeuille nemen, want overnamekandidaat is vrijwel elk bedrijf aan de Nederlandse beurs. Blind wat smallcaps inslaan die momenteel op lage koersen staan is dan ook niet de juiste weg. Het blijft een gok, succes is absoluut niet verzekerd. Maar wie niet waagt moet achteraf ook niet zeuren dat hij die forse premie van 50% of meer niet heeft opgestreken.

Hoe te handelen?

Om toch met het spel mee te doen volgt hier een korte route die beleggers kunnen bewandelen om buitensporige rendementen te kunnen halen zonder al te lang op dood geld te zitten.

1. Maak een goede analyse van de sector waarin het bedrijf actief is. In een aantal sectoren draait het momenteel behoorlijk beroerd, waaronder de bouw, de uitzendsector en de technische installatie. In de regel zijn bedrijven of andere kopers niet zo happig op ondernemingen uit sectoren waar overcapaciteit heerst.

2. Kijk goed naar de winstgevendheid  van het bedrijf door de jaren heen en schat in wat het winstpotentieel is in goede tijden. Marges die al tijden gestut worden door kostenbesparingen zijn bijvoorbeeld een minder goed teken.

3. Zoek bedrijven waar waarde in zit. Waarde kan zitten in een hoge kaspositie of een bedrijfsonderdeel dat over een uiterst sterke marktpositie beschikt. Waarde zit hem ook in innovatief vermogen en klantenbestanden.  Druk op de winstgevendheid kan soms worden goedgemaakt door deze waarde-onderdelen.

4. Kijk naar aandeelhoudersstructuur en recente wijzigingen daarin. Grote pakketten geconcentreerd bij een handje vol aandeelhouders maakt een overname veelal gemakkelijker.

5. Houdt ten slotte nauwkeurig de strategieën van de afzonderlijke bedrijven in de gaten. En let dan vooral op wijzigingen daarin. De strategieverandering bij de een maakt de ander wellicht een gewilde prooi.

Overnamepremie besparen

Door zo naar de markt te kijken kan met het overnamespel de beleggingsportefeuille worden binnengehaald. Wie goed selecteert, maar geen bieding krijgt op een van zijn bezittingen zit op de wat langere termijn toch niet verkeerd. Kopers selecteren uiteindelijk toch de meest interessante ondernemingen die tegen een aantrekkelijke prijs te koop zijn. De overnamepremie die zij moeten bieden kunt u zich dan alvast besparen.