Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 5 mrt 2013 11:03

Resultaten en vooruitzichten somber

0 0 Leestijd ongeveer

Nu het jaarcijferseizoen aardig gevorderd is, kunnen voorzichtig conclusies worden getrokken. Helaas valt het allemaal wat tegen. Zowel de resultaten als de vooruitzichten.

De jaarcijfers van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zijn niet om vrolijk van te worden en zeker geen trigger om nu ineens in aandelen te stappen. Al blijft de beurs nog redelijk liggen.

Mager vierde kwartaal

Grote en kleine bedrijven ondervinden hinder van de mindere economische tijden. Vooral het laatste kwartaal van 2012 blijkt bijzonder lastig te zijn geweest voor het bedrijfsleven. Juist vanwege dit magere vierde kwartaal en de zwakke macro-economische vooruitzichten zijn er weinig bedrijven die zich zo vroeg in het jaar al durven vastleggen op een winstverwachting. De meeste ondernemingen benadrukken de huidige economische onzekerheid en nemen liever een afwachtende houding aan. Dan kan het later wellicht nog wat meevallen.

Arseus en Arcadis beloond

Er is maar een handje vol bedrijven dat in positieve zin heeft verrast in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar. Het drietal Aalberts, Arseus en Arcadis blijkt robuuster dan gedacht en durven voor dit jaar wel al hogere resultaten in het vooruitzicht te stellen. Met name Arseus en Arcadis werden daar ook goed voor beloond op de beurs.

Op een enkele uitzondering na kan toch wel worden gesteld dat het allemaal wat mager is. Neem bijvoorbeeld de uitzenders USG, Brunel en Randstad. USG en Randstad zeggen eigenlijk in het geheel niets over 2013. Brunel doet dat wel, maar cryptisch en wie goed leest ziet dat dit tegenvalt. En Brunel kwam natuurlijk nog met boekhoudkundige onregelmatigheden op de proppen, waardoor beleggers twee keer werden teleurgesteld.

Terughoudend

Tankopslagbedrijf Vopak kwam ook met een wat teleurstellende prognose over de groei van het operationele resultaat. Ingenieursbureau Grontmij voldeed wel ruim aan de verwachtingen maar stelt zich wat voorzichtig op over 2013. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ahold, Docdata, Heijmans, DEMB, Kendrion, TenCate, TNT Express en TomTom, een globaal overzicht van bedrijven die terughoudend zijn over dit jaar.

Het is te hopen dat bedrijven zich herpakken en de aanhoudende economische malaise de winsten niet veel verder onder druk zal zetten.

De aandelenmarkt heeft het geluk dat beleggers aandelen nog altijd als de meest interessante beleggingscategorie zien, maar dan moeten daar geen grote teleurstellingen meer volgen.

Conclusie

Een wat brede visie op een cijferseizoen is toch altijd handig, omdat hieruit kan worden opgemaakt hoe beleggers omgaan met waarderingen en mee- en tegenvallers.

Bedrijven die qua koers-winstverhouding relatief duur zijn worden in deze markt afgestraft zodra er ook maar iets tegenvalt. Daaruit moet worden geconcludeerd dat beleggers momenteel snel winst nemen en niet te veel willen betalen voor toekomstige winstgroei, omdat daar juist scepsis over bestaat.

Bedrijven die al behoorlijke klappen hebben gehad, worden in de regel wel beloond voor strategische vooruitgang, mits daar sprake van is natuurlijk. Een goed voorbeeld hiervan is USG, terwijl ook Aalberts goed bezig is de onderneming sterker te maken.

Dividend wordt gewaardeerd, maar beleggers kijken meer dan voorheen naar de financiële positie van het bedrijf. De kasstroom moet dusdanig solide zijn dat er ruimte bestaat voor een goed dividend en ook voor schuldreductie.


 

De jaarcijfers van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zijn niet om vrolijk van te worden en zeker geen trigger om nu ineens in aandelen te stappen. Al blijft de beurs nog redelijk liggen.

Mager vierde kwartaal

Grote en kleine bedrijven ondervinden hinder van de mindere economische tijden. Vooral het laatste kwartaal van 2012 blijkt bijzonder lastig te zijn geweest voor het bedrijfsleven. Juist vanwege dit magere vierde kwartaal en de zwakke macro-economische vooruitzichten zijn er weinig bedrijven die zich zo vroeg in het jaar al durven vastleggen op een winstverwachting. De meeste ondernemingen benadrukken de huidige economische onzekerheid en nemen liever een afwachtende houding aan. Dan kan het later wellicht nog wat meevallen.

Arseus en Arcadis beloond

Er is maar een handje vol bedrijven dat in positieve zin heeft verrast in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar. Het drietal Aalberts, Arseus en Arcadis blijkt robuuster dan gedacht en durven voor dit jaar wel al hogere resultaten in het vooruitzicht te stellen. Met name Arseus en Arcadis werden daar ook goed voor beloond op de beurs.

Op een enkele uitzondering na kan toch wel worden gesteld dat het allemaal wat mager is. Neem bijvoorbeeld de uitzenders USG, Brunel en Randstad. USG en Randstad zeggen eigenlijk in het geheel niets over 2013. Brunel doet dat wel, maar cryptisch en wie goed leest ziet dat dit tegenvalt. En Brunel kwam natuurlijk nog met boekhoudkundige onregelmatigheden op de proppen, waardoor beleggers twee keer werden teleurgesteld.

Terughoudend

Tankopslagbedrijf Vopak kwam ook met een wat teleurstellende prognose over de groei van het operationele resultaat. Ingenieursbureau Grontmij voldeed wel ruim aan de verwachtingen maar stelt zich wat voorzichtig op over 2013. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ahold, Docdata, Heijmans, DEMB, Kendrion, TenCate, TNT Express en TomTom, een globaal overzicht van bedrijven die terughoudend zijn over dit jaar.

Het is te hopen dat bedrijven zich herpakken en de aanhoudende economische malaise de winsten niet veel verder onder druk zal zetten.

De aandelenmarkt heeft het geluk dat beleggers aandelen nog altijd als de meest interessante beleggingscategorie zien, maar dan moeten daar geen grote teleurstellingen meer volgen.

Conclusie

Een wat brede visie op een cijferseizoen is toch altijd handig, omdat hieruit kan worden opgemaakt hoe beleggers omgaan met waarderingen en mee- en tegenvallers.

Bedrijven die qua koers-winstverhouding relatief duur zijn worden in deze markt afgestraft zodra er ook maar iets tegenvalt. Daaruit moet worden geconcludeerd dat beleggers momenteel snel winst nemen en niet te veel willen betalen voor toekomstige winstgroei, omdat daar juist scepsis over bestaat.

Bedrijven die al behoorlijke klappen hebben gehad, worden in de regel wel beloond voor strategische vooruitgang, mits daar sprake van is natuurlijk. Een goed voorbeeld hiervan is USG, terwijl ook Aalberts goed bezig is de onderneming sterker te maken.

Dividend wordt gewaardeerd, maar beleggers kijken meer dan voorheen naar de financiële positie van het bedrijf. De kasstroom moet dusdanig solide zijn dat er ruimte bestaat voor een goed dividend en ook voor schuldreductie.