Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 8 feb 2013 09:32

Jaar van de Slang voorspelt weinig goeds

0 0 Leestijd ongeveer

Op 10 februari jl. vierden Chinezen nieuwjaar en nam de Slang het over van de Draak. Volgens de Chinese astrologie komen in het jaar van de Slang de problemen die ervoor ontstonden tot een climax. Dat voorspelt weinig goed voor de beurs.

In Nederland vieren we oud en nieuw op 31 december. In China is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari, wanneer volgens de traditionele Chinese maankalender de tweede nieuwe maan valt na de zonnewende van 21 december.

Niet alleen vieren Chinezen op een andere dag nieuwjaar, ze hebben ook hun eigen dierenriem. De Chinese astrologie gaat uit van twaalf sterrenbeelden (Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Schaap, Aap, Haan, Hond en Zwijn), maar in tegenstelling tot de Westerse astrologie is een sterrenbeeld een heel Chinees jaar geldig.

Dit jaar maakt de Draak plaats voor de Slang. Volgens de Chinese astrologie wordt in 2013 de start gegeven aan de terugkeer naar de essentie. Zoals een slang haar oude huid afwerpt, wordt losgelaten wat niet meer (of tegen) werkt en het nieuwe omarmt. In een slangenjaar worden plannen gesmeed en geschillen geslecht en komen problemen die vorig jaar ontstonden tot een climax. Het is een jaar van actie en onverwachte gebeurtenissen. Het is ook een jaar dat nadrukkelijk zijn stempel drukt op de geschiedenis. In 1907 was er de Russische Revolutie, in 1953 de watersnood in Zeeland, in 1989 de val van de Duitse muur en in 2001 de vliegtuigaanval op de Verenigde Staten,

Het zou dus zowaar kunnen dat in de loop van het jaar de volatiliteit op de financiële markten aardig zal oplopen. Of dat nauw samenhangt met het jaar van de Slang is een open vraag, maar een lage stand van de VIX is vaak een voorbode van lagere beurskoersen. Normaal beweegt de volatiliteitsindex tussen de 15 en 25 punten. De laatste weken dobbert hij rond de 13. Een VIX onder de 15 duidt op een kalme markt en een cijfer onder de tien is vaak de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Er zijn voorbeelden te over dat een grote koersdaling voorafgegaan werd door een lage VIX.

Over het algemeen beleven beleggers in het jaar van de Slang weinig plezier aan hun aandelen. Sinds het begin van de vorige eeuw daalde de Dow Jones in een slangenjaar in de regel met vier procent, in 2001 zelfs met zeven procent. Het jaar 1905 is sinds 1900 het beste slangenjaar ooit. In dat Chinees jaar schoot de Dow Jones zowaar 43,5 procent omhoog. Die winst is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigd.

De Chinese jaren waar beleggers blij van worden, zijn konijnenjaren. Dan stijgt de Dow Jones gemiddeld genomen bijna met 16 procent. Maar ja, het laatste jaar van het Konijn ligt inmiddels twee jaar achter ons. De Dow Jones steeg destijds zo’n vijf procent. Het eerstvolgende jaar van het konijn begint over pak en beet negen jaar. Om precies te zijn op 22 januari 2022.

Ook van de twee Chinese jaren die op het jaar van Slang volgen, wordt je als belegger niet blij van. In het jaar van het Paard krimpt de Dow Jones met drie procent en in het jaar van het Schaap zelfs 11 procent. In het jaar van de Aap maakt de Dow Jones min of meer een pas op de plaats, maar in het jaar van de Haan, de Hond en het Zwijn boekt de Dow Jones duidelijk vooruitgang. Het eerstvolgende jaar de van de Haan staat echter pas in 2017 op het programma, meer bepaald op 28 januari 2017.

Het jaar van de Slang hoeft overigens geen verloren jaar te zijn. De laatste tijd wordt echter de richting op de financiële markten niet meer door louter economische of politieke ontwikkeling bepaald, maar door bedrijfsnieuws. Aandelen van bedrijven die met slecht nieuws naar buiten komen, worden door beleggers hard afgestraft, zoals deze week Imtech en KPN Telecom. Het is terug van belang te kijken hoe bedrijven het eigenlijk doen, zodat 2013 geen ongeluksjaar wordt. De combinatie van het jaartal 13 en het jaar van de Slang voorspelt wat dat betreft weinig goeds.

@ IvanSnurer