Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 7 feb 2013 18:21

Voorkeur voor defensieve sectoren

0 0 Leestijd ongeveer

LFG Kronos is positief over aandelen, maar houdt een voorkeur voor defensieve sectoren.

Bij de huidige voorzichtige groei van de economie heeft de Duitse vermogensbeheerder LFG Kronos een voorkeur voor aandelenbeleggingen in landen met depreciërende valuta's.

De bank heeft dan ook een 'overweight' op Japan. Kronos schrijft dat de belangrijkste drijvende krachten achter het huidige beurssentiment de centrale banken zijn. Met hun monetaire verruiming dwingen zij beleggers als het ware meer risico te nemen.

Dat heeft in de afgelopen maanden geleid tot een extreme verlaging van de risicopremies bij zowel obligaties als aandelen. Daarnaast is er een voorzichtig positief effect op de economie, dat echter grotendeels teniet wordt gedaan door de (aanstaande) bezuinigingen van tal van overheden; in de Verenigde Staten zijn deze bijvoorbeeld nog maar net begonnen.

De huidige omstandigheden zullen voorlopig blijven bestaan, maar feit is wel dat de daling van de risicopremies veel sterker is geweest dan op basis van de macro-economische ontwikkelingen verantwoord is. Dat maakt de markten kwetsbaar. De verschuiving van obligaties naar aandelen is voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoensinvloeden en zal waarschijnlijk alleen aanhouden als het sentiment onder consumenten positief blijft.

De gewijzigde monetaire politiek in Japan kan de yen zwakker maken en dat kan westerse bedrijven treffen die moeten concurreren met Japanse. Vooral de Europese machinebouw en auto-industrie lopen risico. Niettemin is de economische situatie van dit moment beter dan die van een paar maanden geleden, concludeert Kronos.

Naar verwachting zal er in de loop van dit jaar weer groei zijn in de Europese periferie: eerst in Portugal, later in Italië en Spanje. Kronos beveelt een defensieve beleggingsstrategie aan, met in Europa het accent op het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Favorieten zijn Linde (industriële gassen), Novartis, RWE, Telecom Italia en Tesco en de Duitse smallcaps Deutsche Euroshop en Hamborner (vastgoed). 

Bij de huidige voorzichtige groei van de economie heeft de Duitse vermogensbeheerder LFG Kronos een voorkeur voor aandelenbeleggingen in landen met depreciërende valuta's.

De bank heeft dan ook een 'overweight' op Japan. Kronos schrijft dat de belangrijkste drijvende krachten achter het huidige beurssentiment de centrale banken zijn. Met hun monetaire verruiming dwingen zij beleggers als het ware meer risico te nemen.

Dat heeft in de afgelopen maanden geleid tot een extreme verlaging van de risicopremies bij zowel obligaties als aandelen. Daarnaast is er een voorzichtig positief effect op de economie, dat echter grotendeels teniet wordt gedaan door de (aanstaande) bezuinigingen van tal van overheden; in de Verenigde Staten zijn deze bijvoorbeeld nog maar net begonnen.

De huidige omstandigheden zullen voorlopig blijven bestaan, maar feit is wel dat de daling van de risicopremies veel sterker is geweest dan op basis van de macro-economische ontwikkelingen verantwoord is. Dat maakt de markten kwetsbaar. De verschuiving van obligaties naar aandelen is voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoensinvloeden en zal waarschijnlijk alleen aanhouden als het sentiment onder consumenten positief blijft.

De gewijzigde monetaire politiek in Japan kan de yen zwakker maken en dat kan westerse bedrijven treffen die moeten concurreren met Japanse. Vooral de Europese machinebouw en auto-industrie lopen risico. Niettemin is de economische situatie van dit moment beter dan die van een paar maanden geleden, concludeert Kronos.

Naar verwachting zal er in de loop van dit jaar weer groei zijn in de Europese periferie: eerst in Portugal, later in Italië en Spanje. Kronos beveelt een defensieve beleggingsstrategie aan, met in Europa het accent op het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Favorieten zijn Linde (industriële gassen), Novartis, RWE, Telecom Italia en Tesco en de Duitse smallcaps Deutsche Euroshop en Hamborner (vastgoed).