Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Jeroen Boogaard, 4 feb 2013 12:21

Top 10 internationale dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Aantrekkelijke dividendaandelen zijn schaars. Om beleggers te helpen in hun zoektocht: de 10 aandelen met het hoogste dividendrendement onder de koopadviezen van Erste Bank.

1. Telstra (6,1%)
Telecomconcern Telstra is marktleider in Australië en actief met zowel vaste- en mobiele telefonie als internet en kabeltelevisie. Het dividendrendement van  6,1% op basis van de taxatie voor 2013 behoort tot de hoogste in de telecomsector. Ook de kredietrating is relatief hoog, dankzij de bovengemiddelde winstgevendheid. Wel is de omzet in de afgelopen jaren gestagneerd. Niettemin is het aandeel volgens Erste Bank als defensieve belegging erg aantrekkelijk vanwege het hoge dividendrendement. 

2. Royal Dutch Shell (5,0%)
De winstgevendheid van Shell was in 2010 en 2011 matig. De winstverwachtingen in de markt zijn echter stabiel, zo schrijven de analisten. Voor dit jaar rekenen zij op een toename van de winst per aandeel naar $4,40 (+10%) en een dividend van $1,78. Dat levert een hoog dividendrendement op van circa 5%.

3. Philip Morris (3.7%)
Sigarettenfabrikant Philip Morris is goed winstgevend en genereert een sterke cashflow. Aan de andere kant is de solvabiliteit erg zwak. Het aandeel ligt er volgens de analisten echter technisch goed bij en biedt een hoog dividendrendement.

4. Novartis (3.7%)
De Zwitserse farmaceut Novartis kan zijn middellange termijn neerwaartse trend doorbreken. Met een koers-winstverhouding van 12,1 op basis van de voor dit jaar verwachte winst noemt Erste Bank het aandeel goedkoop. Het dividendrendement van 3,7% is bovengemiddeld.

5. Kraft Foods (3.7%)
De omzet- en winstvooruitzichten voor het Amerikaanse voedingsmiddelen- en drankenbedrijf Kraft Foods zijn positief. Het aandeel heeft in de ogen van de analisten meer potentieel en zou in staat moeten zijn om de opwaartse trend te continueren.

6. Eli Lilly (3,6%)
Op basis van de winstmarge en andere winstindicatoren is farmaceut Eli Lilly veel aantrekkelijker dan de meeste sectorgenoten. Het aandeel is volgens de Oostenrijkse bank goedkoop. Dit jaar zou de omzet moeten aantrekken, waardoor ook de relatieve kracht van het aandeel ten opzichte van de sector geleidelijk kan toenemen.

7. NextEra (3.6%)
NextEra Energy is een Amerikaanse energiemaatschappij, die ook duurzame energie opwekt. De onderneming is in staat om haar omzetgroei te versnellen en beschikt ook over een sterk winstmomentum. De bescheiden waardering (k/w van 14,6 voor 2013) maakt een verdere koersstijging mogelijk. Het dividend neemt dit jaar naar verwachting met 9% toe tot $2,61 per aandeel, wat een fraai dividendrendement oplevert van 3,6%.

8. BMW (3.5%)
Autofabrikant BMW gaf de concurrentie de afgelopen jaren het nakijken wat betreft omzet-en winstgroei en winstgevendheid. Op de middellange- tot lange termijn profiteert het bedrijf van zijn wereldwijde aanwezigheid, in het bijzonder in Aziatische landen. De markten in het Westen zijn immers lastig. Recente data uit de Verenigde Staten zijn echter bemoedigend omdat de vervangingsvraag toeneemt.

9. Unilever (3.4%)
Unilever profiteert van zijn sterke marktposities in Azië en Afrika. De winstgevendheid is bovengemiddeld en stabiel. Technisch gezien ligt het aandeel er bovendien goed bij, aldus de analisten. Het dividend raamt de bank op €1,02 per aandeel.

10. Chevron (3.0%)
Met een koers-winstverhouding van 9,4 voor dit jaar noemen de analisten het aandeel Chevron vrij goedkoop, Het olieconcern is goed gefinancierd en kan zijn omzet- en winstgroei de komende jaren waarschijnlijk opvoeren. De dividendverwachting voor dit jaar bedraagt $3,73 per aandeel.Auteur heeft een positie in Unilever.

1. Telstra (6,1%)
Telecomconcern Telstra is marktleider in Australië en actief met zowel vaste- en mobiele telefonie als internet en kabeltelevisie. Het dividendrendement van  6,1% op basis van de taxatie voor 2013 behoort tot de hoogste in de telecomsector. Ook de kredietrating is relatief hoog, dankzij de bovengemiddelde winstgevendheid. Wel is de omzet in de afgelopen jaren gestagneerd. Niettemin is het aandeel volgens Erste Bank als defensieve belegging erg aantrekkelijk vanwege het hoge dividendrendement. 

2. Royal Dutch Shell (5,0%)
De winstgevendheid van Shell was in 2010 en 2011 matig. De winstverwachtingen in de markt zijn echter stabiel, zo schrijven de analisten. Voor dit jaar rekenen zij op een toename van de winst per aandeel naar $4,40 (+10%) en een dividend van $1,78. Dat levert een hoog dividendrendement op van circa 5%.

3. Philip Morris (3.7%)
Sigarettenfabrikant Philip Morris is goed winstgevend en genereert een sterke cashflow. Aan de andere kant is de solvabiliteit erg zwak. Het aandeel ligt er volgens de analisten echter technisch goed bij en biedt een hoog dividendrendement.

4. Novartis (3.7%)
De Zwitserse farmaceut Novartis kan zijn middellange termijn neerwaartse trend doorbreken. Met een koers-winstverhouding van 12,1 op basis van de voor dit jaar verwachte winst noemt Erste Bank het aandeel goedkoop. Het dividendrendement van 3,7% is bovengemiddeld.

5. Kraft Foods (3.7%)
De omzet- en winstvooruitzichten voor het Amerikaanse voedingsmiddelen- en drankenbedrijf Kraft Foods zijn positief. Het aandeel heeft in de ogen van de analisten meer potentieel en zou in staat moeten zijn om de opwaartse trend te continueren.

6. Eli Lilly (3,6%)
Op basis van de winstmarge en andere winstindicatoren is farmaceut Eli Lilly veel aantrekkelijker dan de meeste sectorgenoten. Het aandeel is volgens de Oostenrijkse bank goedkoop. Dit jaar zou de omzet moeten aantrekken, waardoor ook de relatieve kracht van het aandeel ten opzichte van de sector geleidelijk kan toenemen.

7. NextEra (3.6%)
NextEra Energy is een Amerikaanse energiemaatschappij, die ook duurzame energie opwekt. De onderneming is in staat om haar omzetgroei te versnellen en beschikt ook over een sterk winstmomentum. De bescheiden waardering (k/w van 14,6 voor 2013) maakt een verdere koersstijging mogelijk. Het dividend neemt dit jaar naar verwachting met 9% toe tot $2,61 per aandeel, wat een fraai dividendrendement oplevert van 3,6%.

8. BMW (3.5%)
Autofabrikant BMW gaf de concurrentie de afgelopen jaren het nakijken wat betreft omzet-en winstgroei en winstgevendheid. Op de middellange- tot lange termijn profiteert het bedrijf van zijn wereldwijde aanwezigheid, in het bijzonder in Aziatische landen. De markten in het Westen zijn immers lastig. Recente data uit de Verenigde Staten zijn echter bemoedigend omdat de vervangingsvraag toeneemt.

9. Unilever (3.4%)
Unilever profiteert van zijn sterke marktposities in Azië en Afrika. De winstgevendheid is bovengemiddeld en stabiel. Technisch gezien ligt het aandeel er bovendien goed bij, aldus de analisten. Het dividend raamt de bank op €1,02 per aandeel.

10. Chevron (3.0%)
Met een koers-winstverhouding van 9,4 voor dit jaar noemen de analisten het aandeel Chevron vrij goedkoop, Het olieconcern is goed gefinancierd en kan zijn omzet- en winstgroei de komende jaren waarschijnlijk opvoeren. De dividendverwachting voor dit jaar bedraagt $3,73 per aandeel.

Auteur heeft een positie in Unilever.