Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 29 jan 2013 10:46

Kwaliteitsaandelen kunnen nog hoger

0 0 Leestijd ongeveer

Met lede ogen zullen veel beleggers die afgingen op het slechte economische nieuws naar de ontwikkeling van de aandelenmarkten hebben gekeken. Zij zullen zich afvragen of nu nog instappen slim is.

De feitelijke economie en de beurs lopen zelden gelijk op. Sterker, de aandelenmarkt loopt circa een half jaar vooruit op de economische ontwikkeling. Niet dat de mensen die in aandelen beleggen paranormale gaven hebben, maar de markt heeft geen keuze. Zouden bedrijfswinsten eerder herstellen dan beurskoersen dan is geld verdienen wel heel eenvoudig. Eigenlijk gokt de markt op de toekomst. Het is aan de individuele belegger te beoordelen hoe reëel die gok is.

Dilemma

Beleggers die hun geld op de spaarrekening hebben staan ergeren zich groen en geel aan de extreem lage rentevergoeding. Zij zullen denken: “Ik kan mijn geld beter in aandelen stoppen die een procent of drie dividendrendement geven.”

Zij hebben uiteraard gelijk, ware het niet dat veel zogeheten dividendaandelen al behoorlijk zijn gestegen. Het is natuurlijk nooit slim om te duur te kopen. Het leuke dividendinkomen kan dan eenvoudig worden afgeroomd door koersverlies.

Aan de andere kant zijn er ook niet veel alternatieven. Wie geen geld wil verliezen moet maar gaan sparen en dan niet meer dan een ton bij de SNS bank of welke andere financiële instelling dan ook.

Wees selectief…

Maar toch, wie nu in aandelen wil beleggen moet goed zijn huiswerk doen. In de eerste plaats zij gezegd dat aandelen over het algemeen nog altijd niet historisch duur zijn. Aandelen uit de MSCI Europe index worden verhandeld tegen circa 12 keer de winst over 2012.
Op individueel fondsniveau zien we wel aardig wat goed lopende bedrijven op all time highs noteren. Dat wil echter nog niet zeggen dat u daar van af moet blijven. Kwaliteit mag een prijs hebben. De vooruitzichten voor de betreffende onderneming moeten wel goed blijven. Door de gestegen koersen neemt vaak ook het dividendrendement af, maar ook dat lijkt geen ongezonde ontwikkeling.

Een kritische houding aannemen tegen bepaalde ontwikkelingen in de markt kan geen kwaad.

Zo schreef ING onlangs dat het vooral kansen ziet in cyclische aandelen. De bank schreef dat op een moment dat veel conjunctuurgevoelige aandelen al sterk waren gestegen. Gezien de nog altijd onzeker toekomst neemt daardoor de kans toe dat er teveel wordt betaald.  Wel zij gezegd dat het rijtje aandelen dat de ING analisten hierbij noemt wel degelijk interessante namen bevat, incluis twee defensieve picks. Zij kiezen voor Ahold, AMG, Arseus, ASMI, DSM, Fugro, Imtech, Philips, Barco en KBC. De pas echt cyclische uitzenders staan er niet bij. ING heeft uiteraard ook wel degelijk naar de waarderingen gekeken. Verder raadt ING aan goed naar de financiële positie van het bedrijf te kijken. De bedrijven moeten ook al flink geïnvesteerd hebben in de toekomst en de kosten goed onder controle hebben.

Herstelkandidaten hebben ook al een flinke rit gemaakt. Denk aan Air France-KLM, de bouwers, SBM Offshore en Grontmij. Toch stuk voor stuk bedrijven waarbij het dividend voorlopig geen rol speelt. Toch zou ook hier en daar nog ruimte kunnen zitten.

… maar koop aandelen

Ondanks de koersstijgingen zijn er nog genoeg aandelen te vinden die, weliswaar wat duurder dan enkele maanden terug, nog altijd gekocht kunnen worden en de beste aanwending voor uw vermogen zijn. Koop liever iets duurder wat van kwaliteit is, dan effecten waarvoor de neerwaartse risico’s te groot zijn geworden.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar de huidige situatie is feitelijk niet anders dan anders. Bedrijven moeten op hun eigen merites beoordeeld worden. Ondernemingen die geen of weinig dividend uitkeren maar wel een vooraanstaande positie hebben in groeimarkten en ook nog tegen een aanvaardbare prijs gekocht kunnen worden zijn ook zeker de moeite waard. Cyclisch of defensief, dividendaandeel of groeifonds. Het maakt niet uit. Wees selectief en kies voor een goede spreiding. 

Unilever

Een goede illustratie voor de afweging waarvoor beleggers momenteel staan is voedingsbedrijf Unilever. Het concern is defensief, maar ook innovatief en heeft goede groeikansen in opkomende markten. Mede door de grote onzekerheid in de markt is er wel nogal wat geld ingestroomd en wordt met circa 18 keer de winst historisch veel voor het aandeel betaald. Als alternatief voor de spaarrekening evenwel interessant. De neerwaartse risico’s zijn te overzien en het dividendrendement van 3% plus is niet verkeerd.

 

De feitelijke economie en de beurs lopen zelden gelijk op. Sterker, de aandelenmarkt loopt circa een half jaar vooruit op de economische ontwikkeling. Niet dat de mensen die in aandelen beleggen paranormale gaven hebben, maar de markt heeft geen keuze. Zouden bedrijfswinsten eerder herstellen dan beurskoersen dan is geld verdienen wel heel eenvoudig. Eigenlijk gokt de markt op de toekomst. Het is aan de individuele belegger te beoordelen hoe reëel die gok is.

Dilemma

Beleggers die hun geld op de spaarrekening hebben staan ergeren zich groen en geel aan de extreem lage rentevergoeding. Zij zullen denken: “Ik kan mijn geld beter in aandelen stoppen die een procent of drie dividendrendement geven.”

Zij hebben uiteraard gelijk, ware het niet dat veel zogeheten dividendaandelen al behoorlijk zijn gestegen. Het is natuurlijk nooit slim om te duur te kopen. Het leuke dividendinkomen kan dan eenvoudig worden afgeroomd door koersverlies.

Aan de andere kant zijn er ook niet veel alternatieven. Wie geen geld wil verliezen moet maar gaan sparen en dan niet meer dan een ton bij de SNS bank of welke andere financiële instelling dan ook.

Wees selectief…

Maar toch, wie nu in aandelen wil beleggen moet goed zijn huiswerk doen. In de eerste plaats zij gezegd dat aandelen over het algemeen nog altijd niet historisch duur zijn. Aandelen uit de MSCI Europe index worden verhandeld tegen circa 12 keer de winst over 2012.
Op individueel fondsniveau zien we wel aardig wat goed lopende bedrijven op all time highs noteren. Dat wil echter nog niet zeggen dat u daar van af moet blijven. Kwaliteit mag een prijs hebben. De vooruitzichten voor de betreffende onderneming moeten wel goed blijven. Door de gestegen koersen neemt vaak ook het dividendrendement af, maar ook dat lijkt geen ongezonde ontwikkeling.

Een kritische houding aannemen tegen bepaalde ontwikkelingen in de markt kan geen kwaad.

Zo schreef ING onlangs dat het vooral kansen ziet in cyclische aandelen. De bank schreef dat op een moment dat veel conjunctuurgevoelige aandelen al sterk waren gestegen. Gezien de nog altijd onzeker toekomst neemt daardoor de kans toe dat er teveel wordt betaald.  Wel zij gezegd dat het rijtje aandelen dat de ING analisten hierbij noemt wel degelijk interessante namen bevat, incluis twee defensieve picks. Zij kiezen voor Ahold, AMG, Arseus, ASMI, DSM, Fugro, Imtech, Philips, Barco en KBC. De pas echt cyclische uitzenders staan er niet bij. ING heeft uiteraard ook wel degelijk naar de waarderingen gekeken. Verder raadt ING aan goed naar de financiële positie van het bedrijf te kijken. De bedrijven moeten ook al flink geïnvesteerd hebben in de toekomst en de kosten goed onder controle hebben.

Herstelkandidaten hebben ook al een flinke rit gemaakt. Denk aan Air France-KLM, de bouwers, SBM Offshore en Grontmij. Toch stuk voor stuk bedrijven waarbij het dividend voorlopig geen rol speelt. Toch zou ook hier en daar nog ruimte kunnen zitten.

… maar koop aandelen

Ondanks de koersstijgingen zijn er nog genoeg aandelen te vinden die, weliswaar wat duurder dan enkele maanden terug, nog altijd gekocht kunnen worden en de beste aanwending voor uw vermogen zijn. Koop liever iets duurder wat van kwaliteit is, dan effecten waarvoor de neerwaartse risico’s te groot zijn geworden.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar de huidige situatie is feitelijk niet anders dan anders. Bedrijven moeten op hun eigen merites beoordeeld worden. Ondernemingen die geen of weinig dividend uitkeren maar wel een vooraanstaande positie hebben in groeimarkten en ook nog tegen een aanvaardbare prijs gekocht kunnen worden zijn ook zeker de moeite waard. Cyclisch of defensief, dividendaandeel of groeifonds. Het maakt niet uit. Wees selectief en kies voor een goede spreiding. 

Unilever

Een goede illustratie voor de afweging waarvoor beleggers momenteel staan is voedingsbedrijf Unilever. Het concern is defensief, maar ook innovatief en heeft goede groeikansen in opkomende markten. Mede door de grote onzekerheid in de markt is er wel nogal wat geld ingestroomd en wordt met circa 18 keer de winst historisch veel voor het aandeel betaald. Als alternatief voor de spaarrekening evenwel interessant. De neerwaartse risico’s zijn te overzien en het dividendrendement van 3% plus is niet verkeerd.