Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 25 jan 2013 08:49

Stabiele stijgers

0 0 Leestijd ongeveer

Op termijn stijgen aandelen altijd, maar de laatste jaren even niet. Toch zijn er fondsen die de crisis goed hebben doorstaan. De kans dat zij nog verder stijgen, wordt met de dag kleiner. Een aantal onder hen kan nog verder stijgen.

De laatste jaren doen aandelen het onder het opbod van economische problemen minder goed. Dit was voor de eeuwwisseling wel even anders. In de jaren tachtig en negentig stegen de koersen van Europese aandelen met tweecijferige percentages. Met de komst van het nieuwe millennium volgde de ontnuchtering. In het eerste decennium van de 21e eeuw was er zelfs sprake van een negatief rendement, verlies dus!

In de voorbije vijf jaar daalden de beurskoersen van Europese aandelen gemiddeld genomen zowaar nog harder. Toch was het niet alleen kommer en kwel. Er zijn tal van aandelen te vinden wier koersen met tweecijferige percentages stegen. Neem bijvoorbeeld beide ASM-fondsen: tussen eind 2007 en ultimo 2012 wonnen zij tussen de 60 en 70 procent. Wat overeenkomt met een jaargemiddelde van 10,1 en 11,4 procent voor respectievelijk ASM International en ASML Holding.

De top van de ranglijst wordt gedomineerd door Britse aandelen met daartussen een uitzonderlijk goed presterend Belgisch biotechbedrijf (Thrombogenics), enkele Spaanse (Inditex en Viscofan) en Skandinavische fondsen (Lundin Petroleum en Novo Nordisk). Het topaandeel (het Britse ARM Holdings) heeft een stijging achter de rug van maar liefst 454 procent, een jaargemiddelde van ruim veertig procent.

De kans is echter groot dat de hegemonie van Britse aandelen afbrokkelt. Zij profiteerden in de afgelopen jaren volop van de economische problemen in de eurozone. Nu overweegt Groot-Brittannië een referendum over zijn toekomst in de Europese Unie. Dat brengt heel wat onzekerheid met zich mee en als beleggers ergens huiverig voor zijn, dan is het wel onzekerheid.

Daarbij komt dat aandelen niet eeuwig stijgen. Ja, op de lange termijn stijgen aandelen altijd, echter de levensverwachting van hoofdfondsen komt overeen met mannen van eind veertig. Het is dus van belang om je aandelen zorgvuldig uit te kiezen. Normaal gesproken, selecteer je aandelen op basis van hun fundamentele kerncijfers, zoals koers/winstverhouding, schuldgraad of dividend. Een andere mogelijkheid is te kijken naar de koersontwikkeling. Je kunt hiervoor teruggrijpen op het momentumeffect. Hierbij koop je de grootste stijgers over een bepaalde periode. Je kunt echter de historische koersontwikkeling ook op een andere manier in perspectief plaatsen.

Wanneer de koersstijging in de voorbije vijf jaar in de buurt komt van de koersontwikkeling in de vijf jaren ervoor dan is het aannemelijk dat het aandeel in de komende jaren aan eenzelfde tempo zal blijven stijgen. Het aandeel of beter gezegd het bedrijf heeft immers bewezen dat het goed kan omgaan met economische tegenvallers en financiële crises. Er zijn van die aandelen die ongemerkt stijgen of waarvan je op het einde van het jaar verrast bent dat het wederom goed gepresteerd heeft. Niet dat zij jaar in, jaar uit tot de grootste stijgers behoren, maar er zit wel een zekere regelmaat in hun koersontwikkeling. In feite zijn dat de aandelen je als belegger wilt hebben.

Er zijn legio aandelen te vinden waarvan de koersontwikkeling in de voorbije jaar aardig overeenkomt met die van de vijf jaar ervoor. Het is echter zaak om de fondsen eruit te halen met een lage volatiliteit. Aandelen met uitgesproken koersschommelingen kunnen in tijden van tegenspoed je zenuwen behoorlijk op de proef stellen. Dus liever aandelen met een wat lager rendement en een relatief stabiele koersontwikkeling, dan hoogvliegers waarvan de koers hard op en neer stuitert.

Bovenstaande tabel somt de aandelen uit de STOXX Europe 600 op met een relatief stabiele koersontwikkeling. Het zijn over het algemeen bedrijven uit saaie, crisisbestendige sectoren. Zij spreken weinig tot de verbeelding van het grote publiek. Vaak zijn het aandelen die vrijwel ongemerkt stijgen of die op het einde van het jaar behoorlijk scoren in de ranglijsten van de grootste stijgers. Van hen wordt verwacht dat zij ook in de komende jaren het goed zullen blijven doen.

@IvanSnurer

De laatste jaren doen aandelen het onder het opbod van economische problemen minder goed. Dit was voor de eeuwwisseling wel even anders. In de jaren tachtig en negentig stegen de koersen van Europese aandelen met tweecijferige percentages. Met de komst van het nieuwe millennium volgde de ontnuchtering. In het eerste decennium van de 21e eeuw was er zelfs sprake van een negatief rendement, verlies dus!

In de voorbije vijf jaar daalden de beurskoersen van Europese aandelen gemiddeld genomen zowaar nog harder. Toch was het niet alleen kommer en kwel. Er zijn tal van aandelen te vinden wier koersen met tweecijferige percentages stegen. Neem bijvoorbeeld beide ASM-fondsen: tussen eind 2007 en ultimo 2012 wonnen zij tussen de 60 en 70 procent. Wat overeenkomt met een jaargemiddelde van 10,1 en 11,4 procent voor respectievelijk ASM International en ASML Holding.

De top van de ranglijst wordt gedomineerd door Britse aandelen met daartussen een uitzonderlijk goed presterend Belgisch biotechbedrijf (Thrombogenics), enkele Spaanse (Inditex en Viscofan) en Skandinavische fondsen (Lundin Petroleum en Novo Nordisk). Het topaandeel (het Britse ARM Holdings) heeft een stijging achter de rug van maar liefst 454 procent, een jaargemiddelde van ruim veertig procent.

De kans is echter groot dat de hegemonie van Britse aandelen afbrokkelt. Zij profiteerden in de afgelopen jaren volop van de economische problemen in de eurozone. Nu overweegt Groot-Brittannië een referendum over zijn toekomst in de Europese Unie. Dat brengt heel wat onzekerheid met zich mee en als beleggers ergens huiverig voor zijn, dan is het wel onzekerheid.

Daarbij komt dat aandelen niet eeuwig stijgen. Ja, op de lange termijn stijgen aandelen altijd, echter de levensverwachting van hoofdfondsen komt overeen met mannen van eind veertig. Het is dus van belang om je aandelen zorgvuldig uit te kiezen. Normaal gesproken, selecteer je aandelen op basis van hun fundamentele kerncijfers, zoals koers/winstverhouding, schuldgraad of dividend. Een andere mogelijkheid is te kijken naar de koersontwikkeling. Je kunt hiervoor teruggrijpen op het momentumeffect. Hierbij koop je de grootste stijgers over een bepaalde periode. Je kunt echter de historische koersontwikkeling ook op een andere manier in perspectief plaatsen.

Wanneer de koersstijging in de voorbije vijf jaar in de buurt komt van de koersontwikkeling in de vijf jaren ervoor dan is het aannemelijk dat het aandeel in de komende jaren aan eenzelfde tempo zal blijven stijgen. Het aandeel of beter gezegd het bedrijf heeft immers bewezen dat het goed kan omgaan met economische tegenvallers en financiële crises. Er zijn van die aandelen die ongemerkt stijgen of waarvan je op het einde van het jaar verrast bent dat het wederom goed gepresteerd heeft. Niet dat zij jaar in, jaar uit tot de grootste stijgers behoren, maar er zit wel een zekere regelmaat in hun koersontwikkeling. In feite zijn dat de aandelen je als belegger wilt hebben.

Er zijn legio aandelen te vinden waarvan de koersontwikkeling in de voorbije jaar aardig overeenkomt met die van de vijf jaar ervoor. Het is echter zaak om de fondsen eruit te halen met een lage volatiliteit. Aandelen met uitgesproken koersschommelingen kunnen in tijden van tegenspoed je zenuwen behoorlijk op de proef stellen. Dus liever aandelen met een wat lager rendement en een relatief stabiele koersontwikkeling, dan hoogvliegers waarvan de koers hard op en neer stuitert.

Bovenstaande tabel somt de aandelen uit de STOXX Europe 600 op met een relatief stabiele koersontwikkeling. Het zijn over het algemeen bedrijven uit saaie, crisisbestendige sectoren. Zij spreken weinig tot de verbeelding van het grote publiek. Vaak zijn het aandelen die vrijwel ongemerkt stijgen of die op het einde van het jaar behoorlijk scoren in de ranglijsten van de grootste stijgers. Van hen wordt verwacht dat zij ook in de komende jaren het goed zullen blijven doen.

@IvanSnurer