Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 21 jan 2013 12:28

De 10 goedkoopste aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Op waarde gerichte beleggers kunnen nog altijd goede zaken doen, mits ze selectief te werk gaan. Een overzicht van de goedkoopste en duurste aandelenmarkten.

Wereldwijd hebben de beurzen de laatste maanden een fraaie rally laten zien en ook dit jaar zijn ze goed geluimd van start gegaan. De Amerikaanse S&P 500 noteert inmiddels op het hoogste niveau in vijf jaar tijd en is nog slechts 5% verwijderd van zijn all time high van 1.565 punten op 9 oktober 2007. Voor de Dow Jones is nog een kleine plus van 4% nodig om zijn recordstand van 14.164 punten te evenaren.

Hoe anders is dat in Europa. De Franse, Nederlandse, Italiaanse en Spaanse nationale indices liggen nog circa 40-50% onder hun niveau van voor de kredietcrisis. Bij de prijsindex variant van de Duitse DAX is het gat circa 20%. Weinig verrassend zijn de goedkoopste aandelenmarkten in de wereld vooral in Europa te vinden.

Goedkoop Nederland

De Duitse vermogensbeheerder StarCapital brengt de meest ondergewaardeerde en overgewaardeerde beurzen regelmatig in kaart, op basis van de koers-boekwaarde en de zogeheten Shiller koers-winstverhouding. De Shiller k/w neemt de voor inflatie gecorrigeerde gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar, zodat het effect van economische cycli wordt gedempt.

Uit het verleden blijkt dat bij een Shiller k/w van 16,5 en een koers-boekwaarde van 2,1 sprake is van een ‘faire’ waardering. Wereldwijd lagen deze ratio’s eind vorig jaar op respectievelijk circa 20 en 1,75, wat op een zekere overwaardering duidt. Op landenniveau zijn de verschillen echter groot. In Italië bijvoorbeeld ligt de Shiller k/w op 10,8 en de koers-boekwaarde op 0,8. In Spanje is dat respectievelijk 10,4 en 1,1. Daarmee behoren ze tot de goedkoopste aandelenmarkten in de wereld.

Maar ook Nederland mag zich tot deze groep rekenen, met een Shiller k/w van circa 12 en een koers-boekwaarde van circa 1,4. Andere landen die tot de laagst gewaardeerde markten behoren zijn: Rusland, Hongarije, Portugal, Oostenrijk, Polen, Zuid-Korea en Frankrijk.

VS overgewaardeerd

Daarentegen mogen de Verenigde Staten zich tot de duurste aandelenmarkten in de wereld rekenen. Met een Shiller k/w van 23,7 en een koers-boekwaarde van 2,3 zijn Amerikaanse aandelen volgens StarCapital ten opzichte van hun ‘fair value’ 20% overgewaardeerd.

Overigens is de Shiller k/w een betrouwbare indicator gebleken om de rendementen voor de komende tien jaar te voorspellen, maar allesbehalve perfect. Hij duidt regelmatig op overwaardering, ook tijdens de bodem van 2003. Wie alleen afgaat op de Shiller k/w zou al begin 2010 uit Amerikaanse aandelen zijn gestapt en daardoor een fraaie rally zijn misgelopen. De Shiller k/w is ook enigszins vertekend door de enorme verliezen bij de Amerikaanse banken tijdens de kredietcrisis.

De relatief hoge Shiller k/w hoeft dus niet te betekenen dat Amerikaanse aandelen het de komende jaren slecht zullen doen. Wel concludeert StarCapital terecht dat de goedkope markten op de lange termijn over een duidelijk betere risico/rendementsverhouding en een veel groter opwaarts potentieel beschikken.

Wat dat betreft is ook een waarschuwing op zijn plaats voor beleggers die veel verwachten van opkomende landen. Veel aandelenmarkten van opkomende landen zijn namelijk op basis van de twee ratio’s overgewaardeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mexico (62%), Thailand (26%), Maleisië (13%) en Zuid-Afrika (12%). Maar ook China, India en Turkije zijn allesbehalve goedkoop, waardoor de rendementsverwachtingen voor de lange termijn laag zijn.

Wereldwijd hebben de beurzen de laatste maanden een fraaie rally laten zien en ook dit jaar zijn ze goed geluimd van start gegaan. De Amerikaanse S&P 500 noteert inmiddels op het hoogste niveau in vijf jaar tijd en is nog slechts 5% verwijderd van zijn all time high van 1.565 punten op 9 oktober 2007. Voor de Dow Jones is nog een kleine plus van 4% nodig om zijn recordstand van 14.164 punten te evenaren.

Hoe anders is dat in Europa. De Franse, Nederlandse, Italiaanse en Spaanse nationale indices liggen nog circa 40-50% onder hun niveau van voor de kredietcrisis. Bij de prijsindex variant van de Duitse DAX is het gat circa 20%. Weinig verrassend zijn de goedkoopste aandelenmarkten in de wereld vooral in Europa te vinden.

Goedkoop Nederland

De Duitse vermogensbeheerder StarCapital brengt de meest ondergewaardeerde en overgewaardeerde beurzen regelmatig in kaart, op basis van de koers-boekwaarde en de zogeheten Shiller koers-winstverhouding. De Shiller k/w neemt de voor inflatie gecorrigeerde gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar, zodat het effect van economische cycli wordt gedempt.

Uit het verleden blijkt dat bij een Shiller k/w van 16,5 en een koers-boekwaarde van 2,1 sprake is van een ‘faire’ waardering. Wereldwijd lagen deze ratio’s eind vorig jaar op respectievelijk circa 20 en 1,75, wat op een zekere overwaardering duidt. Op landenniveau zijn de verschillen echter groot. In Italië bijvoorbeeld ligt de Shiller k/w op 10,8 en de koers-boekwaarde op 0,8. In Spanje is dat respectievelijk 10,4 en 1,1. Daarmee behoren ze tot de goedkoopste aandelenmarkten in de wereld.

Maar ook Nederland mag zich tot deze groep rekenen, met een Shiller k/w van circa 12 en een koers-boekwaarde van circa 1,4. Andere landen die tot de laagst gewaardeerde markten behoren zijn: Rusland, Hongarije, Portugal, Oostenrijk, Polen, Zuid-Korea en Frankrijk.

VS overgewaardeerd

Daarentegen mogen de Verenigde Staten zich tot de duurste aandelenmarkten in de wereld rekenen. Met een Shiller k/w van 23,7 en een koers-boekwaarde van 2,3 zijn Amerikaanse aandelen volgens StarCapital ten opzichte van hun ‘fair value’ 20% overgewaardeerd.

Overigens is de Shiller k/w een betrouwbare indicator gebleken om de rendementen voor de komende tien jaar te voorspellen, maar allesbehalve perfect. Hij duidt regelmatig op overwaardering, ook tijdens de bodem van 2003. Wie alleen afgaat op de Shiller k/w zou al begin 2010 uit Amerikaanse aandelen zijn gestapt en daardoor een fraaie rally zijn misgelopen. De Shiller k/w is ook enigszins vertekend door de enorme verliezen bij de Amerikaanse banken tijdens de kredietcrisis.

De relatief hoge Shiller k/w hoeft dus niet te betekenen dat Amerikaanse aandelen het de komende jaren slecht zullen doen. Wel concludeert StarCapital terecht dat de goedkope markten op de lange termijn over een duidelijk betere risico/rendementsverhouding en een veel groter opwaarts potentieel beschikken.

Wat dat betreft is ook een waarschuwing op zijn plaats voor beleggers die veel verwachten van opkomende landen. Veel aandelenmarkten van opkomende landen zijn namelijk op basis van de twee ratio’s overgewaardeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mexico (62%), Thailand (26%), Maleisië (13%) en Zuid-Afrika (12%). Maar ook China, India en Turkije zijn allesbehalve goedkoop, waardoor de rendementsverwachtingen voor de lange termijn laag zijn.