Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 18 jan 2013 09:41

Volatiliteit als opportuniteit

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street is het jaar goed begonnen. Op de valreep werd de patstelling in het begrotingsakkoord ontmijnd. Die opluchting lees je ook af in de VIX. De volatiliteit zakte tot het laagste peil sinds juni 2007. Beleggers gaan ervan uit dat de problemen uit de wereld zijn, opmerkelijk.

De VIX wordt ook wel de angstindex genoemd. Het meet de volatiliteit van de S&P 500 en staat nu op een 13 punten. De huidige stand is vanuit historisch opzicht niet uniek, wel opmerkelijk. Nooit eerder noteerde de volatiliteitsindex zo laag bij zoveel onzekerheid.

Problemen zat

Eind december toen het ernaar uitzag dat het ultimatum voor het begrotingsakkoord van 31 december 2012 overschreden zou worden, steeg de VIX naar 22,72 punten. Hoewel formeel de deadline overschreden werd, bereikten Amerikaanse politici op de valreep voordat Wall Street opende alsnog een akkoord, waardoor de afgelopen dagen de volatiliteitsindex daalde en dit ondanks alle onzekerheden in de huidige markt. Zo is het begrotingsakkoord helemaal niet allesomvattend. De onderhandelingen over het schuldplafond en de besparingsmaatregelen zijn met twee maanden verdaagd. Ook zijn de problemen in de eurozone niet van de baan en torsen wereldwijd de industrielanden nog steeds torenhoge schuldenbergen.

Stilte voor de storm

In rustige tijden schommelt de volatiliteitsindex de 15 en 25 punten. Gisteren sloot de VIX op 13,57 punten. Als de waarde stijgend is, dan is dit een teken dat onder beleggers de nervositeit toeneemt. Een VIX boven de 40 duidt op een zeer nerveuze markt, op paniek. De hoogste waarde ooit werk bereikt op 24 oktober 2008. Vlak nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging piekte de VIX op 89,53 punten. Als de waarde dalend is, dan is dit een teken dat onder beleggers het vertrouwen toeneemt. Een VIX onder de 15 duidt op een kalme markt en een cijfer onder de 10 is vaak de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Als de VIX onder een stand van 10 punten uitbodemt, eindigt in de regel over een maand of zes de hausse van de S&P 500.

Hoger, lager

Momenteel ziet het er niet naar uit dat de trendmatige daling van de VIX ten einde is. De kans dat de volatiliteitsindex op korte termijn daadwerkelijk onder de waarde van 10 punten duikt is klein. Voor eind februari moeten de Amerikanen een finaal akkoord bereiken over de staatsfinanciën. Marktwaarnemers weten nu al te melden dat de Democraten en Republikeinen warm draaien voor de onderhandelingen. Dat belooft weinig goeds. De kans is dus groot dat de VIX eerder zal gaan stijgen, dan dalen. Vaak beweegt de VIX omgekeerd aan de S&P 500. Dat komt omdat koersdalingen met angst gepaard gaan en daarmee een hogere volatiliteit.

Verzekering

Het is anderzijds niet uitgesloten dat er in de komende weken of maanden de volatiliteit pijlsnel omhoog schiet door een escalatie in de eurocrisis, een oplawaai van het Midden-Oosten of wie weet de zoveelste crisis in een of ander groeiland. De huidige lage volatiliteit is een opportuniteit om de aandelenportefeuille goedkoop te verzekeren tegen koersdalingen. Dankzij de lage stand van de VIX zijn langlopende putopties niet duur en bent u over een langere periode verzekerd tegen eventuele beursongelukken.

@IvanSnurer

De VIX wordt ook wel de angstindex genoemd. Het meet de volatiliteit van de S&P 500 en staat nu op een 13 punten. De huidige stand is vanuit historisch opzicht niet uniek, wel opmerkelijk. Nooit eerder noteerde de volatiliteitsindex zo laag bij zoveel onzekerheid.

Problemen zat

Eind december toen het ernaar uitzag dat het ultimatum voor het begrotingsakkoord van 31 december 2012 overschreden zou worden, steeg de VIX naar 22,72 punten. Hoewel formeel de deadline overschreden werd, bereikten Amerikaanse politici op de valreep voordat Wall Street opende alsnog een akkoord, waardoor de afgelopen dagen de volatiliteitsindex daalde en dit ondanks alle onzekerheden in de huidige markt. Zo is het begrotingsakkoord helemaal niet allesomvattend. De onderhandelingen over het schuldplafond en de besparingsmaatregelen zijn met twee maanden verdaagd. Ook zijn de problemen in de eurozone niet van de baan en torsen wereldwijd de industrielanden nog steeds torenhoge schuldenbergen.

Stilte voor de storm

In rustige tijden schommelt de volatiliteitsindex de 15 en 25 punten. Gisteren sloot de VIX op 13,57 punten. Als de waarde stijgend is, dan is dit een teken dat onder beleggers de nervositeit toeneemt. Een VIX boven de 40 duidt op een zeer nerveuze markt, op paniek. De hoogste waarde ooit werk bereikt op 24 oktober 2008. Vlak nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging piekte de VIX op 89,53 punten. Als de waarde dalend is, dan is dit een teken dat onder beleggers het vertrouwen toeneemt. Een VIX onder de 15 duidt op een kalme markt en een cijfer onder de 10 is vaak de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Als de VIX onder een stand van 10 punten uitbodemt, eindigt in de regel over een maand of zes de hausse van de S&P 500.

Hoger, lager

Momenteel ziet het er niet naar uit dat de trendmatige daling van de VIX ten einde is. De kans dat de volatiliteitsindex op korte termijn daadwerkelijk onder de waarde van 10 punten duikt is klein. Voor eind februari moeten de Amerikanen een finaal akkoord bereiken over de staatsfinanciën. Marktwaarnemers weten nu al te melden dat de Democraten en Republikeinen warm draaien voor de onderhandelingen. Dat belooft weinig goeds. De kans is dus groot dat de VIX eerder zal gaan stijgen, dan dalen. Vaak beweegt de VIX omgekeerd aan de S&P 500. Dat komt omdat koersdalingen met angst gepaard gaan en daarmee een hogere volatiliteit.

Verzekering

Het is anderzijds niet uitgesloten dat er in de komende weken of maanden de volatiliteit pijlsnel omhoog schiet door een escalatie in de eurocrisis, een oplawaai van het Midden-Oosten of wie weet de zoveelste crisis in een of ander groeiland. De huidige lage volatiliteit is een opportuniteit om de aandelenportefeuille goedkoop te verzekeren tegen koersdalingen. Dankzij de lage stand van de VIX zijn langlopende putopties niet duur en bent u over een langere periode verzekerd tegen eventuele beursongelukken.

@IvanSnurer