Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 2 jul 2012 17:52

Portefeuille met kwaliteitsaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

De sector Industrials wordt gekenmerkt door kwaliteitsaandelen, waarvan vele de laatste tijd rake klappen kregen. Het Industrial Select Sector SPDR Fund belegt in de belangrijkste industriële bedrijven die in de S&P500 zijn opgenomen, met General Electric als grootste van de in totaal 61 posities.

Een van de sectoren die de voorbije weken het hardst werd geraakt binnen de S&P500 was die van de Industrials. In verband met hernieuwde onzekerheid omtrent de wereldwijde groeivooruitzichten leverden veel aandelen van industriële conglomeraten, machinebouwers en vervoerders aanzienlijk in.

Het cyclische karakter van de sector Industrials is dan ook goed terug te zien in het koersverloop van zwaarwegende aandelen als bijvoorbeeld United Technologies (producent van helikopters, vliegtuigmotoren en airconditioning) en Caterpillar. Een van de beste manieren om goed gespreid te beleggen in een mandje van de 61 grootste Amerikaanse Industrials is middels een ETF.

Het Industrial Select Sector-fonds van SPDR (ticker: XLI) behoort tot de meest verhandelde ETFs op Wall Street en is gezien de samenstelling van de portefeuille een leidende indicator voor de Amerikaanse economie. Ook de wereldwijde ontwikkelingen spelen een belangrijke rol gezien het grote omzetpercentage dat de belangrijkste Industrials buiten de VS behalen.

CYCLISCH KARAKTER
Momenteel lijkt veel (vooral Europese) onzekerheid ingeprijsd in de koersen van talloze aandelen en kunnen meevallende industriële productiecijfers voor een flink herstel zorgen. De sector Industrials verspeelde de ruime winst van begin 2012 grotendeels, wat zich voor XLI vertaalt in een year-to-datewinst van nog altijd 2% per 25 juni (exclusief wisselkoerseffecten voor deze ETF die in dollars noteert).

Ondanks het cyclische karakter van de sector is er toch een aantal interessante constateringen met betrekking tot XLI. Allereerst is een kwart van de portefeuille belegd in luchtvaart- en defensiegerelateerde aandelen zoals Boeing en Lockheed Martin. Met name de defensieaandelen zijn gevoeliger voor de overheidsuitgaven dan voor de algemene economische cyclus.

Ondanks verwachte lagere defensie uitgaven konden beleggers flink geld verdienen met de desbetreffende aandelen, die zich sterk richten op het creëren van aandeelhouderswaarde via het inkopen van aandelen en stevige dividendverhogingen. Een tweede belangrijkeconstatering is dan ook het dividendbeleid, aangezien veel industrials beschikken over een uitstekende dividendhistorie.

Dividend Aristocrats als United Technologies, 3M en Emerson verhogen alweer vele tientallen jaren op rij het dividend, wat een bodem onder de koers legt. Ook grootste positie General Electric schroefde het dividend de afgelopen twee jaar met 70% op na een zeldzame verlaging tijdens de kredietcrisis.

Voor wie niet alleen in Amerikaanse industrials wil beleggen, zijn er voldoende alternatieven. Zo is er het Ishares S&P Global Industrials Sector Index Fund (ticker EXI), dat wereldwijd in de grootste industriële bedrijven belegt. Ongeveer de helft van de portefeuille bestaat uit Amerikaanse aandelen, aangevuld met de grootste Japanse en Europese sectorgenoten, waaronder bijvoorbeeld Siemens en ABB in de top-tien.

Let wel op dat er hier ondanks de betere spreiding sprake is van een hogere expense ratio en een aanmerkelijk kleiner handelsvolume. Voor het uitsluitend op de Verenigde Staten gerichte XLI geldt dan ook dat er qua liquiditeit (gemiddeld volume ruim 17 miljoen stuks per dag) en kosten (expense ratio 0,18%) geen beter alternatief binnen de sector voorhanden is.

CONCLUSIE
Recente koerszwakte voor veel aandelen uit de sector Industrials levert een prima instapmoment op voor de lange termijn. Via XLI wordt tegen lage kosten belegd in een groot aantal kwaliteitsaandelen. Tegenover het cyclische karakter staat dan ook voor veel aandelen een uitstekende dividend historie, die een bodem onder de koers vormt.

In onze verschillende portefeuilles hebben we meerdere Amerikaanse industrials opgenomen: Caterpillar zit in de modelportefeuille, General Electric zit in de offensieve portefeuille en United Technologies, Emerson Electric en 3M zitten in de dividendportefeuille.

Tekst: Menno van Hoven, 2 juli 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.