Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 1 mrt 2012 15:19

Zeer aantrekkelijke risk/reward

0 0 Leestijd ongeveer

Credit Suisse heeft deze week het aandeel Citigroup toegevoegd aan zijn US Focus List. Ook zijn er koopadviezen voor onder meer Bank of America, Goldman Sachs en JPMorgan. Dit jaar wordt gerekend op een stevige groei van dividend en buybacks voor de sector.

Credit Suisse voegde deze week Citigroup toe aan de U.S. Focus List, die bestaat uit de (meest favoriete) Amerikaanse aandelen waarvoor de desbetreffende analisten een bovengemiddeld koerspotentieel zien.

Voor het veelgeplaagde Citigroup hanteert het Multinational Banks team van CS een outperform-advies met een koersdoel van $48.

Volgens de bankanalisten is er in het geval van het aandeel Citigroup sprake van ‘one of the most compelling opportunities in their universe’ nu het risico flink is teruggebracht, de balans is versterkt en de winstgevendheid verbetert.

Deze combinatie zorgt momenteel voor een zeer aantrekkelijke risk/reward volgens Credit Suisse.

STERKE PUNTEN
Als sterk punt wordt onder meer gewezen op de wereldwijde aanwezigheid van Citigroup, zeker vergeleken met de grotere sectorgenoten, wat een sterkere groei van omzet- en leningen zal opleveren.

De kapitaalpositie van Citigroup is sterk en verbetert nog steeds, waarbij het vooral ook interessant is dat er in 2012 waarschijnlijk (na de bekendmaking van stress test resultaten half maart) terug zal vloeien naar de aandeelhouders. Credit Suisse denkt dat dit zal gebeuren in de vorm van een bescheiden verhoging van het dividend en/of de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

Ook de sterke focus van Citigroup op de uitgaven is volgens Credit Suisse positief. Vergeleken met 2011 wil Citi dit jaar $2,5 tot 3 mrd aan kosten besparen, wat in lijn is met de doelstelling van het management om de uitgaven jaarlijks met 3-5% terug te brengen. Eerder gaf Citigroup aan blijvend in de kosten te zullen snijden wanneer de voorziene terugkeer van bepaalde omzetstromen uitblijft.

Tot slot merkt Credit Suisse op dat er sprake is van een erg aantrekkelijke waardering met een aanzienlijke korting ten opzichte van de zogenaamde Tangible Book Value. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 0,6x Tangible Book, waarbij het bankenteam van CS zowel voor 2012 als 2013 rekent op een ‘solid tangible book value growth’.

Dat moet leiden tot een betere waardering voor het aandeel en zal nog meer ondersteuning bieden met het oog op het voorziene opwaarts potentieel (het koersdoel staat nu op $48).

ANDERE AMERIKAANSE FINANCIALS: DIVIDEND EN BUYBACKS
Ook over veel sectorgenoten van Citigroup is Credit Suisse positief, waarbij er vooral veel wordt verwacht op het gebied van dividend en de inkoop van aandelen.

Volgend op de stress test van 2012 verwachten de analisten van CS dat financials hun dividend zullen verhogen. Voor de hele sector wordt gemiddeld gerekend op een Basel 1 Tier 1 common ratio van 8-9% als uitkomst van de stress test, wat ruim boven het minimum van 5% is.

Daarmee zou er sprake zijn van $210-270 mrd aan overtollig kapitaal (boven de genoemde 5% grens) wat gebruikt kan worden voor onder meer dividend en de inkoop van aandelen.

De gemiddelde payout ratio wordt voor dit jaar geschat op 21% tegen 17% in 2011. Daarnaast zal vooral de inkoop van eigen aandelen flink toenemen, met een geschatte capital deployment (in % van de behaalde winst, inclusief buybacks en dividend) van 47% in 2012 tegen 23% in 2011.

Dat de focus met name komt te liggen op het inkopen van aandelen heeft te maken met de FED, die de voorkeur geeft aan de grotere flexibiliteit die buybacks bieden (kunnen op elk moment worden uitgevoerd en ook makkelijker worden stopgezet dan een dividend).

Daar komt bij dat er volgens Credit Suisse nog altijd sprake is van ‘depressed bank valuations’ wat inkopen van aandelen aantrekkelijker maakt (vergeleken met een stevige dividendverhoging) en zal de FED niet snel een payout ratio van 30% (voor dividend) of hoger toestaan.

Bekijk hieronder de 5-jaarsgrafiek voor Citi, JP Morgan, Bank of America en Goldman Sachs: Vooral Citi en BofA staan op een enorm verlies.

De Amerikaanse banken waarvoor het volgens CS het meest waarschijnlijk is dat er een aanzienlijk deel van de (geschatte) winst van 2012 gebruikt zal worden voor buybacks en dividend(verhogingen) zijn American Express, State Street Corp, US Bancorp, JPMorgan en Goldman Sachs.

Met uitzondering van American Express (underperform) krijgen de bovengenoemde banken  allemaal een outperform-advies van Credit Suisse, die op basis van het gehanteerde koersdoel het grootste opwaarts potentieel voorzien voor JPMorgan Chase (koersdoel $52) en Goldman Sachs ($145).

Binnen de sector zijn er ook outperform-adviezen voor onder meer Bank of America en Morgan Stanley. Voor BofA hoeven beleggers in 2012 niet te rekenen op een hoger dividend en/of buybacks.

Tekst: Menno van Hoven, 1 maart 2012