Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
image description

Brokeronderzoek 2019

In deze update van het brokeronderzoek 2019 gaan we in op de vraag: wat is een broker? En of u nu moet kiezen voor een online broker of bijvoorbeeld toch voor een grootbank. 

Wat is een broker?

17-12-2019 – Een broker is een partij die fungeert als tussenpersoon voor beleggers, zodat het voor hen mogelijk wordt te handelen op de effectenbeurs. Iedere belegger heeft dan ook minimaal één broker nodig om zelf actief te handelen en te investeren in aandelen en andere beleggingsproducten. Dat kan een online broker zijn, zoals bijvoorbeeld BinckBank of Lynx. Maar ook grootbanken zoals ING bieden dergelijke diensten aan.

Hoewel je met objectieve maatstaven zeker uitspraken kunt doen over hoe goed bepaalde brokers wel of niet zijn, vraag hieronder vooral ook kosteloos het brokeronderzoek aan, is het voor beleggers vooral zaak te kijken naar welke broker voor hen de juiste is.

Weet wat u van een broker verlangt

Wat is voor u van belang met betrekking tot het handelen en investeren op de effectenmarkt? Moet de broker gebruikersvriendelijk zijn? Of juist goedkoop? En is het wijs om meerdere partijen te gebruiken?

Wanneer het voor u duidelijk is wat u precies wilt en wat u verwacht van een broker wordt het al veel makkelijker op zoek te gaan naar de broker die het beste bij u past.

26-11-2019 – De winnaars van het Brokeronderzoek 2019 zijn bekend. Op de combinatie van handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service wisten twee brokers de (soms goedkopere) concurrentie achter zich te laten. Naast het onderzoek op basis van deze drie onderdelen, keken wij uiteraard ook naar het kostenaspect bij de Nederlandse brokers. Maar voor wie denkt dat overstappen op basis van kosten altijd loont: lees eerst het volledige Brokeronderzoek, want een paar kanttekeningen zijn op zijn plaats.

De entree van Flatex kan overigens de markt voor brokers in Nederland nog flink gaan opschudden. In de Verenigde Staten volgden meerdere brokers het voorbeeld van Charles Schwab, die als eerste geen transactiekosten meer in rekening bracht. Wie weet wat het brokerlandschap in Nederland te wachten staat.

Kostenplaatje van de broker zegt niet alles

Op basis van de rangschikking op alle onderdelen bepalen we de winnaars van het Brokeronderzoek. Net als vorig jaar wegen de kosten voor 50%, de handelsmogelijkheden voor 25% en gebruiksgemak en service samen ook voor 25% mee.

Abonnees van Beleggers Belangen kunnen het volledige rapport hier inzien.


08-11-2016 – In de vorige editie van ons Brokeronderzoek ging de prijs voor beste broker niet naar één, maar twee partijen: Lynx en TradersOnly. Beide brokers maakten het verschil met hun service en gebruiksgemak. De derde plek was voor DeGiro, die er positief uitsprong op het gebied van kosten en handelsmogelijkheden.

Deelnemers Brokeronderzoek 2019

Bijna alle namen uit het onderzoek van vorig jaar zijn ook dit jaar weer van de partij. Twee brokers zijn afgevallen: Alex en IG. Binck stopte eind 2018 met het Alex-label en IG viel af omdat Nederlandse particuliere beleggers er op dit moment geen handelspermissies kunnen aanvragen voor Nederlandse aandelen.

Maar er is dit jaar ook een nieuwe broker actief geworden op de Nederlandse markt: Flatex. We zijn uiteraard benieuwd hoe deze partij zich in de markt manifesteert, vooral aangezien nieuwkomer Flatex geen transactiekosten, dividendkosten en servicekosten in rekening brengt. 

Onderzoek gebaseerd op twee portefeuilles

De klassementen van het Brokeronderzoek komen ook dit jaar weer tot stand op basis van twee specifieke beleggingsportefeuilles en één peildatum, in dit geval 1 oktober 2019. Het Brokeronderzoek is dus een momentopname. Daarom kan niet worden uitgesloten dat het klassement er anders zou hebben uitgezien bij andere portefeuilles en met een andere peildatum.

De bedrijfsvoering of de voorwaarden van de brokers worden ook dit jaar niet meegenomen in het Brokeronderzoek. Beleggers krijgen daarom altijd de raad om dergelijke voorwaarden goed te bestuderen.

Brokers onder de loep

Of je nu met €100 of €100 mln belegt, iedere belegger is afhankelijk van één of meerdere brokers die hem of haar in staat stelt te handelen op de effectenbeurs. Het Brokeronderzoek biedt beleggers inzicht in de vaak verborgen kosten die gemoeid zijn met transacties in aandelen.

Daarnaast laten we ook per aanbieder zien in welke landen en instrumenten de klanten van de brokers kunnen handelen. Op basis van de rangschikkingen van alle onderdelen bepalen we de winnaar van het Brokeronderzoek. Net als in de vorige editie van ons Brokeronderzoek wegen de kosten voor 50%, de handelsmogelijkheden voor 25% en gebruiksgemak en service samen ook voor 25% mee.