ETF van de Maand | Wereldwijd dividendbeleggen
Beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit hun beleggingsportefeuille kunnen niet om dividendaandelen heen. In de ETF-markt zijn er grosso modo twee keuzes: een selectie van hoogdividendaandelen of van Dividend Aristocraten, ofwel bedrijven die elk jaar hun dividend gestaag opvoeren. De FTSE All-World High Dividend Yield valt onder de eerste categorie en is met een beheerd vermogen van $5,5 mrd de grootste in zijn soort.
De onderliggende index bestaat uit aandelen met een hoog dividend in zowel ontwikkelde markten als opkomende landen. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten en dat geldt ook voor aandelen die in de komende twaalf maanden naar verwachting geen dividend uitkeren.
De resterende aandelen zijn gerangschikt op basis van hun jaarlijkse dividendrendement. Eind juli lag het gemiddelde dividendrendement op indexniveau op 3,62%, tegen 1,88% voor de brede wereldwijde aandelenindex FTSE All-World.
Smallere basis
Waar dividendfondsen normaliter een wat smallere basis hebben, blinkt deze ETF uit door een uitstekende risicospreiding. De selectie bestaat uit ruim 2000 aandelen en de tien grootste posities hebben een gezamenlijk gewicht van circa 14%.
Dat levert een veel betere spreiding op dan de eerder besproken – en eveneens populaire – iShares STOXX Global Select Dividend 100. Ook de regionale verdeling is goed, met circa 48% in Noord-Amerika, 25% in Europa, 16% in de Pacific en 11% in opkomende landen.
Samenstelling
Wat betreft sectorsamenstelling wijkt de ETF drastisch af van de traditionele mondiale aandelenindices. Weinig verrassend zijn sectoren met een hoog dividendrendement duidelijk overwogen, zoals financiële waarden, energie, nutsbedrijven en basisconsumptiegoederen. Het gewicht van techaandelen bedraagt slechts 7%, tegen 27% voor de FTSE All-World.
Daarmee is technologie de grootste onderwogen sector. Dat is de belangrijkste reden voor de stevige underperformance in de afgelopen jaren. Wie deze ETF als kernbelegging wil gebruiken doet er dan ook goed aan om de techsector als aanvulling in de portefeuille op te nemen.