Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Advies Danny Reweghs, 20 jun 12:05

Deere & Company | Landbouwwerktuigmaker legt de lat lager

0 0 Leestijd ongeveer

Deere & Co ging voor het lopende boekjaar uit van recordwinst, maar heeft die verwachting bijgesteld.

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen is het boekjaar 2023-‘24 (afsluitdatum 31 oktober) al ruim halverwege. Dat lopende boekjaar staat in tegenstelling tot de voorgaande niet langer in het teken van recordresultaten.

Het bedrijf dat in 1837 door hoefsmid John Deere werd gesticht, haalde in het afgelopen kwartaal 64% van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw, bosbouw en wegenbouw en er is de financiële poot, die zich met verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt.

Winstdip

Het tweede kwartaal leverde een 12% lagere omzet op van $15,4 mrd tegenover $17,4 mrd in de periode februari-april 2023. Toch lag het cijfer zo’n 3% boven de gemiddelde analistenverwachting. De winst kwam uit op $2,4 mrd, 17% minder dan in hetzelfde trimester van het vorige boekjaar, maar toch weer beter dan de analistenconsensus van $2,2 mrd. Per aandeel kwamen we uit op $8,53 versus $9,65 in het tweede kwartaal van het boekjaar 2022-’23.

Dat het aandeel ondanks relatief meevallende kwartaalresultaten toch 5% verloor, heeft te maken met de verwachtingen voor de rest van het boekjaar. De bedrijfsleiding gaat nu uit van een nettojaarwinst in de buurt van $7 mrd, terwijl dit voorheen $7,50-7,75 mrd was en de gemiddelde analistenverwachting op $7,5 mrd ligt. Analisten hadden rekening gehouden met een omzet- en winstdaling, maar lang niet in die mate zoals het management nu vooropstelt. Het lopende boekjaar wordt dus absoluut geen boerenjaar meer voor Deere en andere spelers in landbouwmachines.

Advies aandeel Deere & Company op ‘kopen’

Voor het volledige boekjaar 2023-’24 wordt niet langer gemikt op een nieuwe recordwinst, maar op een terugval tot een consensus van $25,25 per aandeel. Dat is 27% minder dan de recordwinst van $34,63 per aandeel over het afgelopen boekjaar. Intussen zijn we toch al flink verwijderd van de historische recordkoersen rond $450 van afgelopen zomer.

Tegen een verwachte koerswinstverhouding van 14,5 voor het lopende boekjaar vinden we het aandeel voor het eerst weer relatief goedkoop gewaardeerd. Vandaar het koopadvies voor het aandeel Deere & Company.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ