Meststoffengigant | Instapmoment is ideaal
Het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 zette de meststoffensector in vuur en vlam omwille van de impact ervan op de wereldwijde voedselmarkt. Dat leidde tot enorme hausses van de meststoffenprijzen die evenwel sneller dan voorzien, al vanaf de tweede jaarhelft van 2022, bekoelden.
Wereldtopper in meststoffen
Nutrien was per 1 januari 2018 het resultaat van de fusie tussen de Canadese maatschappijen Potash Corp en Agrium. Het is daardoor niet alleen een producent, maar ook een distributeur van meststoffen. Als we kijken naar de voorbije vijf jaar dan zien we dat potas (kaliumhoudende meststoffen) de grootste bedrage tot de ebitda leveren met 39% van het groepstotaal. Dat is niet verwonderlijk want met een marktaandeel van circa 21% is Nutrien veruit de grootste potasproducent ter wereld met zes potasmijnen, allemaal in Canada gevestigd.
Nitraathoudende meststoffen leveren de tweede grootste bijdrage tot de groepsebitda met 30%. Nutrien bezit negen mijnen, waarvan acht in Noord-Amerika (Canada + VS) en eentje in Trinidad&Tobago, en daarnaast nog vijf verwerkingsfabrieken voor nitraten in Noord-Amerika. Het wereldmarktaandeel van Nutrien in dit segment bedraagt zowat 3%.
De derde grootste bijdrage komt van de retailactiviteiten (1450 verkooppunten in Noord-Amerika, 375 in Australië en 250 in Zuid-Amerika. In Europa gebeurt de distributie via zes grote opslagpunten met verkoopkantoren in vier landen (België, Duitsland, Frankrijk en Italië). Deze tak is goed voor 25% van de groepsomzet.
Het vierde en laatste blok, met 6% veruit de kleinste leverancier aan de groepsebitda, zijn de fosfaathoudende meststoffen met alle activiteiten in de Verenigde Staten, verdeeld over twee grote fosfaatmijnen en vier verwerkingsfabrieken. Opgeteld is Nutrien met een productiecapaciteit van bijna 30 miljoen ton de grootste meststoffenspeler in de wereld.
Grote expansieplannen
Nutrien reageerde op de hausse van 2022 met boude uitbreidingsplannen. In juni van dat jaar werd aangekondigd dat de jaarlijkse productiecapaciteit in de potasafdeling tegen 2025 naar 18 miljoen ton zou gaan, een verhoging met 40% tegenover het productieniveau van 2020.
Naarmate de potasprijzen begonnen terug te vallen werd eerst het voltooien van de uitbreiding opgeschoven naar 2026, om uiteindelijk volledig te worden gestopt. Ook de bouw van een nieuwe, milieuvriendelijke ammoniakfabriek in de Verenigde Staten met een jaarlijkse capaciteit van 1,5 miljoen ton werd geannuleerd.
In de achtergrond speelt allicht ook het feit dat mijnbouwbedrijf BHP volop doorgaat met de bouwplannen van het potasproject Jansen in Saskatchewan (Canada). Het gaat om een gigantisch project waarin BHP al CAD4,9 mrd had geïnvesteerd, alvorens in augustus 2021 groen licht te geven voor de bouw van de eerste fase (bouwkosten CAD7,5 mrd). Die eerste fase zal naar verwachting eind 2026 in productie gaan en op kruissnelheid jaarlijkse 4,2 miljoen ton potas produceren.
Ter vergelijking, de wereldwijde jaarlijkse consumptie bedraagt 65 à 70 miljoen ton en Nutrien zelf verkocht vorig jaar 13,2 miljoen ton. In oktober 2023 keurde BHP de bouw van de tweede productiefase goed voor een budget van CAD6,4 mrd, met verwachte opstartdatum in 2029 en een maximale productie vanaf 2032 van 4,3 miljoen ton.
Er zijn al jaren geruchten dat Nutrien mee in het project zal stappen, maar tot nog toe hield BHP de touwtjes volledig in handen. Hoewel significant, zullen de volumes van het Jansen-project (8,5 miljoen ton maximaal) geleidelijk op de markt komen vanaf 2027, wat voldoende ruimte laat om geabsorbeerd te worden door de geleidelijk groeiende wereldvraag naar potas.
Forse aandeleninkoop
Nutrien was de voorbije jaren ook heel actief met het inkopen van eigen aandelen, al was de timing niet bepaald gelukkig. Van februari 2021 tot februari 2022 werden 22,2 miljoen aandelen (3,9% van het uitstaand aantal in februari 2021) ingekocht tegen gemiddeld $69,87 per aandeel. De volgende twaalf maanden spendeerde Nutrien een wel heel forse $4,7 mrd aan de inkoop van 55,1 miljoen aandelen, 10% van het uitstaande aantal, tegen een hoge gemiddelde koers van $84,86 per aandeel.
De voorbije twaalf maanden werden echter slechts 5,4 miljoen aandelen ingekocht tegen gemiddeld $69,67 per aandeel. Er loopt al een nieuw programma voor maximaal 25 miljoen aandelen of 5% van het uitstaande aantal van 494,6 mln.
De jaaromzet van Nutrien zakte vorig jaar met 23% tot $29,1 mrd. De bedrijfskasstroom of ebitda halveerde, van $12,2 mrd naar $6,1 mrd ($7,1 mrd in 2021). Daarvan leverde de potasafdeling een rebitda aan van $2,4 mrd ($5,8 mrd in 2022; -58%), de nitraatmeststoffen $1,9 mrd ($3,9 mrd; -51%), de fosfaatmeststoffen $470 mln ($594 mln; 21%) en de retailafdeling $1,5 mrd ($2,3 mrd; -36%). De nettowinst per aandeel zakte van $13,19 naar $4,44 ($5,52 in 2021).
Oppikken op de bodem
Het aandeel van Nutrien is al enkele maanden aan het uitbodemen, maar we zitten op minder dan de helft van de piekkoers uit april 2022. We verwachten dat de resultaten vanaf de tweede jaarhelft opnieuw zullen verbeteren. Tegen 15 keer de verwachte jaarwinst 2024, dichtbij het te verwachten dieptepunt van de winstcyclus, noteert het aandeel goedkoop.
Het dividendrendement bedraagt 3,6% bruto. Een koopadvies is dan ook op zijn plaats, aangezien de graanprijzen de jongste weken behoorlijk zijn gaan oplopen. Dat is wel vaker een katalysator voor koersherstel van meststoffenaandelen.