Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Inflatie | Kans op beleidsfout Fed groeit

0 0 Leestijd ongeveer

Recente uitspraken van verschillende Amerikaanse centrale bankiers geven de indruk dat de Federal Reserve vooral hardnekkig hoge inflatie als probleem ziet. Die inflatie heeft echter meerdere kanten.

Zo’n drie weken na een vergadering van de Federal Reserve over het rentebeleid worden de notulen van deze bijeenkomsten gepubliceerd. Vorige week waren dat dus de notulen van de vergadering van 30 april en 1 mei.

Beleggers haalden daar vooral uit dat de Federal Reserve zich meer zorgen maakt over de hardnekkige hoge inflatie dan misschien eerder was gecommuniceerd. Die zorgen werden bepaald niet weggenomen door een optreden van Raphael Bostic, president van de Federal Reserve Bank van Atlanta, op de Stanford Graduate School of Business. Bostic waarschuwde daar dat de Amerikaanse rente langer op een hoog niveau moet blijven voordat de inflatie terug is op het gewenst niveau.

Lees ook Bijkomende schade

Op het eerste gezicht lijkt het commentaar van Bostic niet zo vreemd. De kerninflatie, de ‘core CPI’, ligt nog altijd boven de 2%. Dat is de inflatiedoelstelling van de Federal Reserve, zij het dat de centrale bank de PCE en niet de CPI als maatstaf hanteert, hoewel ook de kerninflatie volgens de PCE-berekening nog boven de Fed-doelstelling ligt. Dat de Amerikaanse centrale bank vooral aandacht heeft voor opwaartse risico’s van de inflatie is dus wel verklaarbaar.

Iets aan de hand

Er is echter wel iets aan de hand met de kerninflatie – de inflatie exclusief de sectoren voeding en energie die samen een weging van ruim 20% in de CPI hebben – in de VS, wat de bestrijding ervan niet makkelijker maakt. De afgelopen maanden lopen de prijsontwikkeling van goederen en die van diensten (exclusief voeding en energie) opvallend ver uiteen.

De prijsontwikkeling van goederen – variërend van shampoo tot kleding en elektronische apparatuur – laat zelfs deflatie zien. Nu dalen de prijzen van deze consumptiegoederen wel vaker (zie grafiek) maar afgelopen april werd de sterkste daling in meer dan twintig jaar tijd opgetekend.

Woonlasten

Consumptiegoederen (exclusief voeding en energie) hebben een weging van een kleine 19% in het CPI-inflatiecijfer. De prijzen van diensten zijn met een weging van bijna 61% het belangrijkste element in de Amerikaanse CPI-inflatie. Binnen de dienstenprijzen zijn de woonlasten verreweg de belangrijkste en merkwaardigste component.

Lees ook Sterker dan verwachte dollar zet de markten op het verkeerde been

Een groot deel van de woonlasten wordt namelijk gemeten door huiseigenaren te vragen hoe hoog de huur zou zijn als ze het huis waarin zij wonen zouden moeten huren. Deze inflatiecomponent wordt het ‘Owners equivalent rent of residences’ genoemd, een indicator die door economen – terecht – nogal kritisch wordt bekeken.

Twijfelachtig

Naast de wat twijfelachtige woonlasten zijn ook de prijzen van de dienstverlening in de transportsector – met een weging van 6,5% in de CPI-index – een opvallende component. Afgelopen april stegen deze maar liefst met 11,2% ten opzichte van april 2023.

Binnen de transportprijzen springen de verzekeringspremies voor motorvoertuigen er uit, deze stegen afgelopen maand met meer dan 22% op jaarbasis. Het is dan ook aan te raden om bij de eerstvolgende publicatie van de CPI-cijfers – waar de financiële markten soms stevig op reageren – iets verder te kijken dan het overkoepelende inflatiecijfer.

De Federal Reserve zegt begrijpelijkerwijs het rentebeleid op basis van inkomende data te bepalen maar wanneer die data zulke uiteenlopende signalen geven ligt een – ook voor beleggers – pijnlijke beleidsfout op de loer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ