Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 23 mei 11:15

Innovatie | Beleggen als een topsportcoach

0 0 Leestijd ongeveer

De sportwereld heeft heel wat kennis in petto waar ook beleggers lessen uit kunnen trekken.

Ik zou het hier kunnen hebben over het coalitieakkoord van vorige week, waardoor waarschijnlijk voor het eerst een nationaal-populistische partij het land gaat besturen. En wat daarvan de gevolgen zijn enerzijds voor beleggers en bedrijven, anderzijds voor de positie van Nederland in de liberale wereldorde. Maar ik wacht daarmee totdat alle plannen uitgewerkt zijn en het kabinet op het bordes staat.

In plaats daarvan neem ik u mee naar een presentatie die ik vorige week bijwoonde van hockeycoach Marc Lammers, succesvol met onder meer het Nederlands damesteam. Tijdens een bijeenkomst maakte deze spreker vooral indruk door zijn wetenschappelijke werkwijze en bijzondere innovaties. Zo was Lammers een pionier met het verzamelen van data door middel van het volgen van zijn speelsters met GPS-systemen.

De link tussen de sportwereld en het bedrijfsleven is met een bevlogen coach als Lammers snel gelegd; ik hoef u niet te melden dat innovatie in het algemeen en het verzamelen van wetenschappelijke data in het bijzonder sleutelfactoren zijn voor succesvolle ondernemingen. En met de razendsnelle adaptie van AI zal de inzet van data bij strategische beslissingen alleen maar nog belangrijker worden.

Invloed op de belegger

Dat brengt mij tot de volgende vraag: hoe data-gedreven is de gemiddelde particuliere belegger in Nederland? Natuurlijk nemen we veel data tot ons, zoals omzet- en winstcijfers en waarderingen. Maar wat kunt u hierin nog verbeteren? En als u uw aandelenpakket ziet als een sportploeg, hoeveel weet u dan werkelijk over de individuele spelers en hoe kunt u dit toepassen in uw beleggingsstrategie? Wat mij betreft uitdagende vragen om mee bezig te zijn, zeker in een hopelijk mooie sportzomer.

En leest u liever een boek dan voor de buis te hangen? ‘De crisis van het democratisch kapitalisme’ van Financial Times-commentator Martin Wolf, de Warren Buffett onder de financiële journalisten, is zeker een aanrader. En deze komende maanden ook zeker relevant.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ