Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 22 mei 12:00

Sif | Geduldig wachten op opening nieuwe fabriek

0 0 Leestijd ongeveer

Sif, dat monopiles voor windparken op zee maakt, timmert aan de weg met een nieuwe fabriek. Verloopt alles volgens plan, dan verviervoudigt tegen 2026 de ebitda.

Sif maakt met een marktkapitalisatie van €325 mln onderdeel uit van de AScX-index en publiceerde afgelopen week een trading update. De contributie (omzet min directe kosten) kwam met €33,6 mln uit op een vergelijkbaar niveau als een jaar eerder. De aangepaste ebitda daalde wel van €10,1 mln naar €8,0 mln, maar dat kwam onder andere doordat Sif een aantal logistieke diensten niet kon aanbieden als gevolg van de bouw van de nieuwe fabriek.

Positief nieuws aan de update was dan ook dat de bouw van de grootste funderingsfabriek ter wereld op schema ligt. In 2023 maakte de onderneming bekend €328 mln te investeren in deze nieuwe fabriek en daarvan dienen ook de aandeelhouders op termijn de vruchten van te plukken. Dit jaar mikt het management nog op een ebitda van circa €35 mln, maar in 2025 moet dit resultaat na het in gebruik nemen van deze nieuwe fabriek op de Maasvlakte al oplopen naar €135 mln. Tegen 2026 mikt het management op een operationeel resultaat van ten minste €160 mln.

Gevolg van de opgelopen rente

Analisten zijn daarentegen nog wat sceptisch over de kans van slagen van deze doelen op de korte termijn. Aanleiding daarvoor is naar alle waarschijnlijkheid het feit dat verschillende projecten in de sector de laatste twaalf maanden zijn teruggetrokken. Bijvoorbeeld een groot project in de VS waaraan Sif zou bijdragen. Als gevolg van de opgelopen rente en kosteninflatie was het commercieel niet meer aantrekkelijk voor de betrokken partijen om het betreffende windmolenpark te realiseren. Daarnaast blijft ook het vinden van geschikt personeel een uitdaging voor de onderneming.

Advies aandeel Sif op ‘houden’

Het orderboek van het aandeel Sif is met 445 kiloton goed gevuld, maar de twijfel blijft hoe zeker de betreffende opdrachten zijn. Bij een geschatte k/w 2025 van 9 gaan we mede door de risico’s die kleven aan het operationeel krijgen van een grote nieuwe fabriek niet verder dan een herhaling van het houdadvies.

De auteur heeft een positie in Sif.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln 2024 2023
Contributie 33,6 34
Aangepaste ebitda 8 10,8
Productie (in Kton) 42 48

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ