Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Dividendportefeuille | All time high met semiconductors, Merck en Deere

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille bereikte een nieuwe recordstand, ondersteund door de dividendexplosie in Europa en opnieuw de zwaarwegende halfgeleidersector. Verder was er koersbewegend cijfernieuws.

Het zijn mooie tijden op de beurs, ook voor de Dividendportefeuille, die de records aaneen blijft rijgen. Deze week was de hoofdrol (weer) voor de nog altijd uitblinkende halfgeleidersector. Het rendement in 2024 staat nu op +9,9% met een totale portefeuillewaarde van €511.178, goed voor een nieuw record en een totaalrendement van 411,2% sinds de start in september 2011, toen er werd begonnen met 25 aandelen en een investering van €100.000.

Een groot deel van het rendement van in totaal ruim €411.000 is afkomstig van het dividend (in totaal €85.919). Dit dividend is bijna geheel herbelegd, afgezien van de momenteel precies €2500 in kas die in het tweede kwartaal werd ontvangen. Dat tweede kwartaal is altijd met afstand de belangrijkste voor de Dividendportefeuille aangezien dan nagenoeg alle Europese aandelen ex-dividend noteren.

Magisch herbeleggingseffect

Arkema was op 17 mei voorlopig het laatste aandeel met €3,50; alleen het eveneens Franse SEB (3 juni voor €2,62) noteert dit kwartaal in Europa nog ex-dividend. Die €2500 loopt dus nog verder op de komende weken en wordt tegen de slotkoersen van eind juni herbelegd. Het magische herbeleggingseffect wordt hier ook nog eens duidelijk aangetoond; €2500 dividend in één kwartaal geeft op de startwaarde van €100.000 een dividendrendement van 2,5%. Dat is slechts één kwartaal; het dividendrendement van de huidige Dividendportefeuille is per jaar ‘slechts’ 1,6% en was daarmee nooit lager, wat uiteraard het gevolg is van de steeds verder oplopende beurskoersen.


Op weekbasis waren het andermaal de toch al zo uitblinkende halfgeleideraandelen die de lijst van stijgers aanvoerden met KLA Corp als grootste winnaar (+8,4%), op de voet gevolgd door Monolithic Power (+7,5%) en Broadcom (+6%). Hoe hard het is gegaan met deze aandelen blijkt wel uit de totaalrendementen. KLA werd in 2022 gekocht en staat nu al op 114,8% winst; Monolithic Power werd in twee etappes gekocht (2020 en 2021) en staat nu op 173,7% winst. Broadcom zit sinds september 2020 in de Dividendportefeuille en is nu goed voor 323,4% totaalrendement, wat nog exclusief het gunstige valutaeffect is.

Tussen de grootste stijgers zien we ook het deels gecorreleerde Merck KgAa, dat een deel van zijn omzet realiseert met materialen die gebruikt worden voor de productie van halfgeleiders. Het Duitse Merck pluste 7,8% waarmee het rendement dit jaar op 15,3% komt. Na gekwakkel lijkt de koers los te komen; Merck kwam met aardige cijfers over het eerste kwartaal en herhaalde de outlook op basis van een herstellende Life Sciences-divisie, met 44,4% van de omzet in 2023 de grootste van Merck.

Ook Deere & Co kwam met cijfers, die opnieuw teleurstelden. Het verhaal is hier bekend; zolang het inkomen van boeren onder druk staat blijft de koers van Deere onder druk. Deere verlaagde voor de tweede keer dit jaar de outlook maar lijkt genoeg afgestraft op de beurs, getuige de lauwe koersreactie. 2024 wordt een slecht jaar, maar herstel lonkt, ook voor de beurskoers die het afgelopen jaar bewoog tussen $350 en $450.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ