Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Portefeuille NL | Onze sectorfavorieten blijven records breken

0 0 Leestijd ongeveer

Als beheerder van de voorbeeldportefeuille met onze Nederlandse sectorfavorieten kan ik zeer tevreden zijn over het verloop van 2024 tot nu toe. En er zit meer in het vat, want we hanteren nog steeds koopadviezen voor elf van de vijftien posities in de Portefeuille NL.

De voorbeeldportefeuille met onze Nederlandse sectorfavorieten heeft het rendement de afgelopen periode zien oplopen van +5,6% bij de laatste tussenstand die wij gaven op donderdag 21 maart naar +10,2% op donderdag 9 mei.

Dat is wederom een nieuwe hoogste stand ooit, maar de achterstand die we eerder in 2024 ten opzichte van de AEX Total Return opliepen, bleef wel intact. Deze benchmark, die zelf ook op recordniveau noteert, rendeerde tot en met vorige week donderdag +16,0% (dus inclusief dividend).

Uitblinkers in de Portefeuille NL de afgelopen anderhalve maand waren ASR, UMG, Unilever, Fagron, Vopak en Ahold Delhaize. Behalve bij ASR was dit steeds het gevolg van positief ontvangen cijfers over het eerste kwartaal. ASML beleefde na de kwartaalcijfers vorige maand juist een zeldzame koersdaling. Tussen de cijfers door keerden Ahold Delhaize (€0,61 per aandeel), SBM Offshore ($0,83), KPN (€0,10), ASML (€1,75), Vopak (€1,50) en Vastned (€1,28) de afgelopen zes weken dividend uit.

TikTok

Eerst de grootste stijgers van de afgelopen periode. Het belangrijkste nieuws bij de cijferpublicatie van UMG begin deze maand was de nieuwe licentiedeal die met TikTok is gesloten. Het akkoord moet leiden tot hogere vergoedingen voor artiesten en liedjesschrijvers en een verbeterde bescherming tegen generatieve AI. Gebruikers van TikTok kunnen door de deal weer muziek uit de catalogus van UMG gebruiken in hun video’s. De omzet van UMG nam in het eerste kwartaal met 5,8% toe ten opzichte van een jaar eerder tot €2,6 mrd.

Ook bij een tweede grote stijger de afgelopen periode was sprake van omzetgroei in het eerste kwartaal, al was die bij Unilever met 1,4% tot €15,0 mrd wel bescheiden. Enthousiast waren  beleggers eind vorige maand echter vooral over de onderliggende volumegroei van 2,2%. Dit is een versnelling ten opzichte van de 1,8% volumegroei van het laatste kwartaal van 2023 en duidelijk beter dan de kwartalen daarvoor.

Prima jaarstart

En ook de derde ruime stijger kende een prima jaarstart. De omzet van Fagron steeg met 15% tot een record van €209 mln. Het aandeel kreeg daarna een extra impuls door een koersdoelverhoging door de analisten van Degroof Petercam van €23,00 naar €24,00, met handhaving van het koopadvies.  Volgens Degroof Petercam speelt Fagron uitstekend in op de structurele groeimotoren van gepersonaliseerde medicatie, zoals demografische gegevens en tekorten aan medicijnen.

Vopak, de vierde grote stijger, kende in de eerste drie maanden juist een omzetafname van 9,3% tot €328,2 mln op jaarbasis. Maar op vergelijkbare basis is er wel sprake van een toename met 3% en positief was ook de sterke verbetering van de winstgevendheid in het eerste kwartaal. Die gaf de directie eind april het vertrouwen om de jaarverwachtingen op te trekken naar een ebitda van €900-€940 mln tegenover €880-920 mln voorheen. De cijfers van Ahold Delhaize van medio vorige week bespreken we, net als de  kwartaalupdates van AMG en SBM Offshore, in het (e-)magazine van deze week.

Koerstik

Tegenover bovenstaande vier bedrijven waarvan de cijfers een uitgesproken positieve koersreactie uitlokten, stond er één waarmee het omgekeerde het geval was. De omzetdaling van ASML in het eerste kwartaal van 21,6% naar €5,3 mrd lag weliswaar in de lijn der verwachting, maar beleggers vonden vorige maand het aantal nieuwe orders tegenvallen. De zeldzame koerstik die daarop volgde, zien wij echter vooral als een mooie kans om in te stappen.

Van de overige aandelen in de Portefeuille NL die de afgelopen periode met cijfers naar buiten kwamen, deden die van CM.com, KPN en Arcadis koerstechnisch weinig stof opwaaien. De kwartaalpublicaties van OCI, Vastned en HAL Trust volgen later deze maand. ASR publiceert als enige van de portefeuillefondsen geen kwartaalcijfers en komt pas op 21 augustus met de cijfers over het eerste halfjaar.

Uitkeringen

Dan de dividenden. Met uitzondering van CM.com, dat nog nooit dividend heeft uitgekeerd, hebben alle andere veertien aandelen van de Portefeuille NL dit jaar een of meerdere uitkeringen op de planning staan. Ahold Delhaize, KPN, ASR en AMG betalen twee keer per jaar uit, ASML en Unilever zelfs ieder kwartaal. OCI betaalt later dit jaar nog een dividend uit.

Met al meer dan de helft van de cijferpublicaties over het eerste kwartaal achter de rug en met na ruim vier maanden al een rendement van circa 10%, kan ik als beheerder van de voorbeeldportefeuille met onze Nederlandse sectorfavorieten zeer tevreden zijn over het verloop van 2024 tot nu toe. Dat we dit jaar de AEX een keer niet kunnen bijhouden, is geen schande. Vergeet niet dat die index dit jaar vooral door zwaargewichten als ASML, Prosus en Shell ook in internationaal opzicht echt uitzonderlijk goed rendeert rendeert.

Dikke min

Met alleen  CM.com als dikke min, zie ik na de wissel van Besi naar ASML begin dit jaar nu geen enkele reden om mutaties uit te voeren. En er zit voor de restant van het jaar meer in het vat. Met uitzondering van Fagron, OCI, UMG, Vastned Retail, waarop we een kwartet houdadviezen hanteren, geven we ondanks de fraaie koersstijgingen van de afgelopen vijf maanden nog steeds koopadviezen voor de overige elf parels van het Beursplein.

Daarbij verwachten wij voor de komende twaalf maanden het meeste van Arcadis, ASR, Vopak, SBM Offshore, HAL Trust, CM.com, KPN en Unilever, acht koopwaardige aandelen die we nog steeds als sectorfavoriet beschouwen. En mochten er de komende weken onverhoopt een of meerdere fondsen uit Portefeuille NL verwijderd moeten worden, dan hebben we al enkele vervangende favorieten op het oog, zoals DSM-Firmenich, Galapagos, Euronext, Van Lanschot Kempen, Just Eat Takeaway, Nedap, Basic-Fit en Nieuwe Steen.

De auteur heeft posities in alle aandelen in de Portefeuille NL.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ