Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 6 mei 08:23

Vopak | Opslagreus blijft op dreef

0 0 Leestijd ongeveer

Recent bereikte de koers van Vopak het hoogste koerspeil in bijna drie jaar. De kwartaalcijfers deden daar geen afbreuk aan, met dank aan het optrekken van de jaarprognose 2024.

Het aandeel Vopak is sinds de publicatie van meevallende jaarcijfers 2023 – met onder meer een fraaie verhoging van het dividend – weer op dreef. Ook na het cijfermateriaal over het eerste kwartaal staat de koers ruim 20% boven het startniveau van het jaar. Dat is terecht.

Vergelijkbare omzetgroei

We moeten de cijfers, zoals bij het vorige kwartaal, in tweeën opsplitsen. Er is de negatieve omzetontwikkeling versus de positieve winstontwikkeling. Bij de duidelijke omzetafname van 9,3% (tot €328,2 mln) op jaarbasis, maar ook -7,0% op kwartaalbasis, moeten we rekening houden met een impact van €44,0 mln aan desinvesteringen. Op vergelijkbare basis is er wel sprake van een toename met 3%.

Dat geeft aan dat de vraag naar diensten, vooral in de olie-opslag, robuust blijft. In de chemiemarkt is er sprake van overcapaciteit, maar dat heeft voorlopig maar een beperkte impact gehad op de vraag naar chemische distributieterminals. Toch is dat natuurlijk wel een aandachtspunt richting de tweede jaarhelft.

Resultaat boven verwachtingen

De aangepaste ebitda zakte van €249,0 mln naar €235,0 mln op jaarbasis (-5,6%). Een verlies van €14 mln wordt echter een winst van  €7 mln (+3%) als we rekening houden met het verlies aan ebitda door de desinvesteringen. Ook tegenover het vorige kwartaal zien we een stijging van de ebitda (+€6,2 mln). Dit komt door de combinatie van lagere operationele uitgaven en een licht hoger resultaat van de joint-ventures. Het nettoresultaat ligt met €105,8 mln €2,7 mln hoger dan in het eerste kwartaal van 2023, zelfs als we rekening houden met de desinvesteringen. De winst per aandeel (€0,85) ligt €0,03 hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar (€0,82).

Sterke prognose
Met een stabiele bezettingsgraad van 92% in het eerste kwartaal is het jaar bij Vopak goed begonnen. Het gemiddelde lag in 2023 op 91% en in 2022 op 87%. Maar vooral de sterke verbetering van de winstgevendheid in het eerste kwartaal geeft de directie het vertrouwen om de jaarverwachtingen behoorlijk op te trekken. De bedrijfsleiding geeft als nieuwe jaarprognose voor 2024 een ebitda van €900-€940 mln af, tegenover €880-920 mln voorheen. Dit tegenover een analistenconsensus van €870 mln; een meevallende vork dus.

Advies aandeel Vopak op ‘kopen’

Reeds enige tijd ben ik positief over het aandeel Vopak. Ik zie op basis van de kwartaalcijfers niet meteen reden om daarvan af te wijken. De opgetrokken jaarprognose na het eerste kwartaal geeft aan dat de bedrijfsleiding er ook vertrouwen in heeft.

De waardering is niet hoog tegen een verwachte k/w van 11,5 voor 2024 en een dividendrendement van 4,1%. Het advies blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ