Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 12 mei 15:00

Beter Beleggen | Aandelen met volume-ondersteund momentum

0 0 Leestijd ongeveer

Volume-ondersteund momentum is een concept dat momentum en volume combineert. Trends en bewegingen in de markt zijn betrouwbaarder als deze door een hoog handelsvolume worden ondersteund.

Binnen het vakgebied van technische analyse speelt het volume een belangrijke rol. Het bevestigt of ontkracht trendbewegingen in de markt. Het volume leent zich ook om bij momentumaandelen de krenten uit de pap te halen.

Momentum

Het kopen van aandelen die sterk gestegen zijn, staat te boek als momentumbeleggen. De term momentum verwijst naar de snelheid waarmee vermogenstitels, zoals aandelen, grondstoffen of valuta’s, zich voortbewegen. Het helpt bij het identificeren van trends. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat aandelen met een positief momentum een grotere kans hebben op verder stijgende beurskoersen. Omgekeerd gaat deze redenering ook op.

Het momentum van financiële instrumenten kan men evenwel op meerdere manieren meten. De meest basale momentumtechniek is gebaseerd op de mate van verandering. De rate-of-change is de standaardrekenmethode om het momentum van vermogenstitels in kaart te brengen. Hierbij wordt de huidige koers vergeleken met de koers van een aantal periodes terug. Dat kan op dagelijkse basis, op weekbasis, maandelijks en zelfs op minutenbasis.

Volume

De benaming volume verwijst naar het totale aantal verhandelde aandelen, contracten of eenheden van een financieel instrument binnen een bepaalde periode. Op een daggrafiek gaat het om de aandelen die op een dag worden verhandeld, in een weekgrafiek is dat het handelsvolume over een tijdspanne van week, et cetera.

Het handelsvolume geeft de interesse in het aandeel weer. Aandelen met weinig handel zijn voor institutionele beleggers niet interessant. Verkoopopdrachten leiden bij illiquide aandelen snel tot koersdalingen. Het volume is niet alleen een belangrijke maatstaf voor de liquiditeit op de secundaire markt, het handelsvolume geeft ook een beeld van de draagkracht achter de koersbeweging. Een sterke stijging van de koers met een hoog volume, duidt op een krachtige beweging.

Volume-ondersteund momentum

Momentum wordt vaak gebruikt als voorspellende indicator, omdat aandelen die recent goed hebben gepresteerd dat waarschijnlijk ook in de nabije toekomst zullen blijven doen. Wanneer het momentum van een aandeel stijgt, dan kan dat een goed moment zijn om het aandeel te kopen. In de kern is momentum een zichzelf voedende voorspelling en daarin schuilt gevaar. Het momentum van een aandeel kan zeer snel omslaan: een enkel onheilsbericht kan het positieve momentum vliegensvlug tenietdoen.

Het handelsvolume speelt binnen de technische analyse dan ook een belangrijke rol. Beleggers beoordelen er op basis van het volume of een beweging draagkracht heeft of niet. Koersstijgingen begeleid door stijgende volumes zijn veelal positief. Wanneer de koersstijging niet door het volume wordt bevestigd, dan kan dit een teken zijn dat er weinig belangstelling is, waardoor een verdere stijging van het aandeel weinig waarschijnlijk is. Omgekeerd kan natuurlijk ook.

Trends met draagkracht

Een van de gemakkelijkste manieren om te bepalen of een trend draagkracht heeft, is de relatieve ontwikkeling van het handelsvolume. Het komt erop neer dat de koers van een aandeel sneller moet stijgen dan het marktgemiddelde, terwijl die koersstijging wordt bevestigd door de grootte van het volume.

Aandelen met bovengemiddelde beursprestaties zijn enkel interessant als de toename van hun volume groter is dan het handelsvolume van de relevante benchmark. Ondermaatse aandelen met bovengemiddelde handelsvolumes kunt u beter links laten liggen, tenzij u speculeert op dalende koersen.

De mosterd voor de volume-ondersteund momentumstrategie komt van Aswath Damodaran. Hij is de Dean of Valuation, een expert in fundamentele analyse. Volgens de vermaarde professor van New York University zijn momentumaandelen in potentie interessant als ze in de voorbije zes maanden 10% sneller stegen dan het marktgemiddelde en als de toename van het handelsvolume in vergelijking met de index in de afgelopen zes maanden 10% groter was dan in het halfjaar ervoor.

volume-ondersteund momentum

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ