Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Educatie Karel Mercx, 18 jan 20:00

Educatie | Alles wat u moet weten over het beleggen in grondstoffen

0 0 Leestijd ongeveer

De eigenschappen die grondstoffen een onmisbare bouwsteen maken voor een beleggingsportefeuille werken twee kanten op: tegenover grote diversificatie staan grote risico’s.

Grondstoffen behoren tot de vermogenscategorieën die de beste diversificatie garanderen. Dit komt doordat ze goed presteren bij inflatie, als aandelen het juist slecht doen. Bekende voorbeelden waarin dit zo werkte zijn de jaren zeventig en ook 2022. Andere asset classes zijn een stuk sterker met elkaar gecorreleerd, doordat de invloed van een stijgende rente op deze categorieën altijd negatief is. Maar de fantastische diversificatie-eigenschappen van grondstoffen betekenen niet dat het altijd verstandig is om ze in de beleggingsportefeuille op te nemen. Vijf overwegingen. 

1. Er zijn grote risico’s

De risico’s met grondstoffen zijn veel hoger dan die met het beleggen in aandelen. Westerse aandelen zijn in de afgelopen vier eeuwen iedere tien jaar verdubbeld in waarde. De enkele keer dat dat niet gebeurde, vond in de daaropvolgende tien jaar twee keer een verdubbeling plaats. Staat een aandelenbelegger op verlies, dan is het kwestie van tijd voordat hij weer in de plus staat. De reden dat dit zo werkt, is dat bedrijven op de lange termijn waarde creëren. In de afgelopen tweehonderd jaar zijn de meest gebruikte grondstoffen in de wereld gemiddeld genomen juist met 2% per jaar gedaald. Dat gebeurde om precies dezelfde reden als waarom aandelen stijgen: technische vooruitgang. Per vierkante meter kan er bijvoorbeeld steeds meer rijst worden verbouwd. Hoe langer de belegger fysieke grondstoffen in de beleggingsportefeuille heeft, hoe groter de kans dan ook is dat er geld verloren gaat.

2. De futurecurve is het belangrijkste

Een aandeel is een bewijs dat iemand eigenaar is van een onderneming. Dit bewijs blijft altijd geldig en heeft geen einddatum. Met een belegging in grondstoffen op de beurs is er altijd een einddatum: het moment dat de grondstoffen geleverd worden. Olie wordt verhandeld per 159.000 liter. Geen enkele particuliere belegger wil dit ophalen en opslaan in de tuin. De manier om dit te ondervangen is om olie te kopen die geleverd gaat worden in bijvoorbeeld april 2024. Voordat de olie geleverd wordt, verkoopt men het contract en kiest een contract uit dat verder in de toekomst ligt. Dit doorrollen is een belangrijk onderdeel van het rendement van het beleggen in grondstoffen. In 2022 stegen de prijzen van de grondstoffen in de Bloomberg Commodity Index met 6%, maar inclusief doorrollen was het rendement 14%. De futurecurve zorgt voor een enorme hefboom, bovenop de prijsverandering van de grondstof. 

3. Grondstoffen zijn extreem volatiel

Het rendement op doorrollen wordt bijna volledig bepaald door het eerste contract dat afloopt. De reden daarvoor is dat dit contract volledig wordt bepaald door vraag en aanbod van partijen die grondstoffen produceren en partijen die grondstoffen nodig hebben. Speculanten en beleggers spelen op dat moment geen rol. Mocht er een overschot zijn, dan kunnen prijzen zelfs negatief worden en mocht er een tekort zijn, dan kunnen prijzen werkelijk door het dak heen gaan (zie kaders). Wanneer grondstoffen in prijs stijgen, is er bijna altijd een positief doorrolrendement en als ze in prijs dalen is het rendement bijna altijd negatief. Dit maakt een belegging in een grondstoffenindex extreem volatiel: er zijn veel grotere uitslagen mogelijk dan bij het beleggen in een aandelenindex.

Negatieve olieprijs
20 april 2020 was de laatste dag van de handel in Amerikaanse olie die diezelfde maand leverbaar was. De Amerikaanse economie was door de lockdown compleet tot stilstand gekomen en de prijs van een vat olie daalde tot -$40,32. Met andere woorden: een vat olie van 159 liter was niet alleen gratis, bij het ophalen van het vat kreeg je ook nog $40,32 bij. Het fijne aan het beleggen in grondstoffen is dat het de enige markt is waarbij er perioden zijn dat er geen enkele speculant in de markt zit, waardoor prijzen realistisch zijn.
Suikermanie
Grondstoffen staan bekend om hun extreme prijsstijgingen. Een bekend voorbeeld is suiker in de jaren zeventig. In 1970 stond suiker op $0,03 per Amerikaanse pond en in 1975 was dit ruim twintig keer hoger: $0,66. Belangrijke exportlanden als Cuba hadden problemen met de suikeroogst door verwaarlozing als gevolg van het politieke systeem en de wereldbevolking groeide hard, waardoor de suikerconsumptie enorm steeg.

4. De dollar heeft veel invloed

Grondstoffen worden verhandeld in dollars. Dit heeft gevolgen die duidelijk te zien zijn, zoals dat de prijs van een grondstof afhankelijk is van de waarde van de dollar, en minder duidelijke, zoals de invloed van de dollarrente.  In een omgeving van hoge rentetarieven worden de kosten van het aanhouden van voorraden (zoals opslag en financiering) duurder. Dit kan ertoe leiden dat handelaren minder bereid zijn om fysieke voorraden aan te houden, wat de spotprijzen laat dalen ten opzichte van futureprijzen

5. Olie is belangrijk

De olieprijs is belangrijk voor de prijs van andere grondstoffen. Dit komt doordat grondstoffen getransporteerd moeten worden maar ook omdat bijvoorbeeld van aardgas kunstmest wordt gemaakt. Een stijgende olieprijs zorgt daarom bijna per definitie voor een stijging in de prijzen van grondstoffen.

Klimaatverandering
Klimaatverandering zal zorgen voor extremer weer, waardoor oogsten vaker mislukken. Tegelijkertijd zijn er steeds minder gebieden geschikt voor landbouw omdat het er te koud, te warm of te nat is. Daarnaast zorgen maatregelen tegen de klimaatverandering ervoor dat er minder bossen kunnen worden gekapt voor landbouw, wat werkt als een rem op het aanbod. Dit betekent dat de prijzen van grondstoffen volatieler zullen worden.

Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen

Een belegger in grondstoffen moet kort samengevat een inschatting kunnen maken van wat er met olie en de dollar gaat gebeuren. Hij moet een idee hebben over hoe de futurecurve ervoor staat en hoe deze zich gaat ontwikkelen. En hij moet de extra volatiliteit in de beleggersportefeuille aankunnen. Als laatste is het belangrijk wat de belegger gaat doen als hij het mis heeft. Aandelen stijgen immers altijd wel weer tot nieuwe hoogten uit, maar met grondstoffen is het een kwestie van tijd voordat ze nieuwe laagste standen ooit aantikken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!