Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Advies Danny Reweghs, 22 mrt 10:07

Luxesector | Zeven pareltjes met een prijskaartje

0 0 Leestijd ongeveer

De winstwaarschuwing bij Gucci, dochter van luxeconcern Kering, legt de vinger op de zere plek. China hangt momenteel als een schaduw over de sector en zet de koersen van luxe-aandelen onder druk.

Het aandeel Kering kreeg recent een klap van 15% toen het moest opbiechten dat de Italiaanse dochter Gucci in het eerste kwartaal zowat 20% minder heeft verkocht dan in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor in Azië en in het bijzonder in China. Het land dat jarenlang garant stond voor steeds oplopende verkopen, werpt nu een schaduw over de sector.

Bedrijven in de luxesector hebben in 2023 inderdaad niet zo’n luxueuze situatie gekend zoals ze lange tijd gewoon waren. En ook al zijn de grote concerns absolute wereldspelers, toch blijkt duidelijk dat de impact van de Chinese economie op de sector significant is. Het feit dat de economie in China vorig jaar niet het ingeschatte herstel na de coronacrisis heeft gekend, laat zich voelen in hun resultaten, zoals Kering nog maar eens uitdrukkelijk aantoont.

Alle grote luxebedrijven zijn er actief, want Chinezen zijn verzot op grote modemerken en zien er een mogelijkheid in om hun verbeterde levensstandaard en/of hun hogere positie op de maatschappelijke ladder te tonen. Topmerken als Louis Vuitton, Hermes, Gucci, Dior en Prada hebben de voorbije decennia steeds meer gouden zaken kunnen doen in China.

Het belang van beleving

Niet alleen in het Verre Oosten zijn kapitaalkrachtige kopers gevoelig voor de schoonheid en soms de blingbling van lederwaren, kledij, champagnes of juwelen. Ook de Amerikanen zijn gretige afnemers. Tijdens de coronapandemie werd het spaargeld noodgedwongen opgepot, maar net als in Azië, gooiden ze alle remmen los toen het virus bedwongen was. Het was onmiddellijk merkbaar op de beurzen, waar de aandelenkoers van de luxebedrijven de hoogte in schoten. Die inhaalslag kon echter niet blijven duren en heeft zich vertaald in een moeilijk 2023 na een top post-coronajaar 2022.

Echte luxe, zoals topuurwerken, juwelen of de heel dure kledij, gaat niet via e-commerce verkocht raken. Een deel van het plezier zit immers in het shoppen zelf, in het bekijken, betasten en vergelijken van de producten. Dat moet gebeuren in fysieke winkels (‘brick and mortar’) waar trouwens vaak ook meer geld gespendeerd wordt als klanten overweldigd zijn door de beleving. Voor de echte ‘spenders’ vormen hoge prijzen dan geen obstakel. De prijselasticiteit van de echt grote merken is trouwens spectaculair. Het is bekend dat zelfs in economisch moeilijkere tijden de allerduurste luxeproducten het minst te lijden hebben.

Na het mindere afgelopen jaar mogen we stellen dat de meeste aandelen uit de sector nog steeds hoog gewaardeerd zijn, maar niet meer extreem duur. Kering is momenteel zelfs aanvaardbaar gewaardeerd tegen 16 keer de verwachte winst, maar zoals aangegeven zijn er ook wel wat problemen. We lichten er zeven aandelen uit.

L’Oréal: oerdegelijke favoriet

Het Franse L’Oréal werd lange tijd gerund door een ‘straffe madam’. De roemruchte Liliane Bettencourt Schueller heeft L’Oréal uitgebouwd tot een miljardenimperium. De koers van L’ Oréal – dat ook deel uitmaakt van de Dividendportefeuille – noteert dicht bij een recordniveau. De waardering tegen 33 keer de verwachte winst is natuurlijk pittig, maar het concern laat ook oerdegelijke prestaties zien. Zo wist het de voorbije vijf jaar het dividend jaarlijks met gemiddeld 11% te laten toenemen, gesteund door bijna 14% omzetgroei over de voorbije drie boekjaren.

Het vertrouwen in de grootste producent van schoonheids- en cosmeticaproducten ter wereld lijkt dan ook terecht. De huidige waardering is trouwens minder hoog dan de voorbije jaren. De afhankelijkheid van China is ook minder uitgesproken dan bij andere luxeconcerns. Vandaar de favorietenrol vandaag binnen het luxesegment en een verhoging van het advies naar ‘kopen’.

LVMH: groei luxereus over de piek

LVMH is met een omzetcijfer van €86 mrd natuurlijk veruit het grootste luxeconcern ter wereld. Bernard Arnault bezit bijna de helft van alle aandelen en was in het voorjaar van 2023 even de rijkste man ter wereld. De sterke familiale verankering zorgt voor stabiliteit in het beheer.

Bovendien is het bedrijf sterk gediversifieerd en kan het bogen op een hele rits iconische merken champagne (Moet & Chandon, Veuve Clicquot), topwijn (Cheval Blanc, Chateau d’Yquem), lederwaren en kleding (Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy) en uurwerken (TAG Heuer, Hublo). Het bedrijf kende mede dankzij China een zeer sterke groei en behoort tot de defensievere luxe-aandelen. Ik vrees echter dat de groei over zijn piek heen en is ga niet verder dan een houdadvies voor dit aandeel, dat eveneens in de Dividendportefeuille zit.

Kering: crisis bij Gucci

Kering zit dus midden in een storm. Het concern van de Franse miljardairsfamilie Pinault heeft ook een pakket wereldbekende merken in portefeuille als Yves Saint Laurent, Alexander McQueen en Boucheron, maar is toch (té) afhankelijk van het Italiaanse merk Gucci, dat voor 60% van de totale omzet zorgt en momenteel dus heel wat problemen kent, intern en ook in China.

Het Kering-aandeel is stevig teruggevallen, maar ik zie het aandeel toch niet als een koopje zolang de Gucci-problemen blijven aanhouden. ‘Verkopen’.

Prada: een van de betere keuzes

Dan is het veel kleinere Prada volgens mij een betere keuze. Met de focus op fashion, kledij en parfums heeft het bedrijf ook voor de komende jaren nog een degelijk groeiprofiel. Dat gevoegd bij de beperkte ‘free float’ (80% van de aandelen zijn in handen van Prada Holding en dus zijn slechts 20% van de aandelen vrij verhandelbaar op de beurs) maakt het een toppresteerder binnen de sector.

Na de recente klim geef ik het aandeel een houdadvies mee, maar bij een terugval mag het aandeel wel gekocht worden.

Richemont: niet de beste koop

De naam Richemont mag dan bij het grote publiek minder bekend zijn, verschillende merken van de groep zijn dat des te meer. Al hebben die toch wel wat van hun iconische waarde verloren. Het gaat om uurwerkmakers als Baumé & Mercier, IWC en Piaget, de juwelenmerken Cartier en Van Cleef & Arpels en ook Delvaux en Mont Blanc behoren tot deze groep. Vorig jaar werd €20 mrd omzet gehaald, maar in het derde kwartaal ging het minder goed, zoals bij vele sectorgenoten.

De koers van Richmont kent een grillig parcours de laatste jaren en het wordt de komende jaren lastig om te groeien. Ik vind het momenteel dan ook geen al te beste keuze in de luxesector.

Burberry: in vrije val

Over het Britse luxemodemerk Burberry kunnen we kort zijn: afblijven. Het management waarschuwde zelf dat de jaarresultaten onder de verwachtingen zouden liggen.

Dat komt door een verdere vertraging van de vraag tijdens de belangrijke handelsperiode december. Het aandeel is dan ook in vrije val.

Estée Lauder: verkopen na opleving

Het Amerikaanse The Estée Lauder Companies is vooral actief in de huidverzorgings-, make-up-, geur- en haarverzorgingsproducten. Estée Lauder werkt onder heel wat namen zoals Aramis, Clinique, La Mer en Tom Ford.In 2016 begon het aandeel aan een ronduit schitterende prestatie. De koers klom van $80 naar een top van $370 eind 2021.

Toen was het sprookje voorbij. In november vorig jaar was het aandeel nog amper $100 waard. Over 2023 werd een omzetdaling van 10% voorspeld. Het werd ‘slechts’ -8%. De koers is daarop de laatste tijd hersteld en dat biedt alsnog een kans om het aandeel te verkopen.

Zeven aandelen uit de luxesector
Aandeel K/w ’24 Dividendrend. Koersevolutie 1 jr Advies
Burberry 14,9 5,3% -48,4% VERKOPEN
Estée Lauder 65,3 1,8% -37,4% VERKOPEN
Kering 16,4 3,7% -32,0% VERKOPEN
L’Oréal 33,8 1,5% 14,9% KOPEN
LVMH 26,1 1,5% 6,6% HOUDEN
Prada 25,0 2,3% 19,3% HOUDEN
Richemont 23,2 2,2% 6,5% HOUDEN

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ