Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

E-commercespeler | Kampioen inkoop eigen aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De tip van de week is een defensieve strategie op een bekend groeibedrijf dat als gevolg van politieke risico’s en onzekerheden vandaag de dag te koop is tegen een aantrekkelijke waardering.

Winstgroei, rente en sentiment bepalen het rendement. Hierdoor speurt menig belegger naar groeiaandelen die nog te koop zijn tegen een schappelijke prijs. Naast dat u als aandeelhouder dan in de toekomst kunt profiteren van de winstgroei, kunt u een extra rendement behalen als blijkt dat beleggers in de toekomst voor exact dezelfde onderneming een hogere waardering willen betalen.

De nachtmerrie van iedere belegger is dat juist het tegenovergestelde gebeurt. Analisten in de beleggerswereld gebruiken hiervoor de Engelse term ‘multiple compression’. Daarmee wordt het proces aangeduid dat beleggers van gedachte kunnen veranderen in negatieve zin. Waren ze eerst bereid 25 maal de winst te betalen voor een onderneming, dan zou dat zo maar kunnen veranderen naar slechts 10 maal de winst. Tijdens een dergelijke compressie van de waardering hoeft een onderneming het niet noodzakelijk slechter te doen.

Steeds lager gewaardeerd

Analyseren we het aandeel Alibaba, dan is dit waarschijnlijk een van de mooiste voorbeelden van een bekende onderneming waarop beleggers een steeds lagere waardering hebben geplakt in het verloop van tijd. Terwijl de onderneming door de jaren heen relatief goed is blijven presteren.

In de afgelopen jaren is de omzet van Alibaba opgelopen van $12,2 mrd in 2015 naar $126,5 mrd in 2023, een toename van 936%. Het operationeel resultaat (ebitda) steeg over dezelfde periode van $6,5 mrd naar $25,6 mrd. Ondanks deze mooie groeicijfers hebben beleggers van het eerste uur weinig plezier beleefd aan Alibaba, dat in september 2014 naar de beurs ging. De IPO-prijs was $68, vandaag de dag noteert het aandeel $73. Beleggers zijn door de jaren heen steeds minder gaan betalen voor de aandelen Alibaba: in plaats van een k/w van circa 40 in de hoogtijdagen zijn beleggers vandaag de dag niet bereid om meer dan 15 maal de winst te betalen.

Vooruitzichten even goed

Dat zou te verklaren zijn als de vooruitzichten van Alibaba aanzienlijk zijn veranderd. Dit is echter niet het geval. Het bedrijf is nog altijd de grootste e-commercespeler van China die consumenten voorziet van goederen en diensten. Het fungeert daarbij als een soort van tussenpersoon via haar platformen. De belangrijkste zijn Tmall (C2C: consument tot consument) en Taobao (B2C: business tot consument). Andere belangrijke activiteiten zijn online betaaldiensten en Cloudcomputing.

Alibaba werkt al jaren aan de verdere uitbouw van haar e-commercesysteem. Hiervoor investeert het bedrijf zowel in haar logistieke ketens als in winkelvastgoed. Als marktleider in China zou Alibaba moeten kunnen blijven profiteren van de economische groei van het land op de lange termijn en de daarmee gepaard gaande toename van de koopkracht in China. Expansie naar minder grote steden en een verhoging van de marketinguitgaven kunnen de groep helpen om nog meer consumenten naar haar platforms toe te trekken. Daarnaast heeft het management ook meerdere malen aangegeven buiten China te willen groeien. Op termijn zouden ze graag meer dan 50% van de omzet buiten China willen genereren. Samen met de e-commerce-activiteiten is cloud computing de belangrijkste activiteit. In navolging van Amazon is Alibaba daarmee actief op een mooie en rendabele groeimarkt. Net als met haar online betaaldiensten is Alibaba marktleider in China op het gebied van cloud computing.

Lees ook Inzicht in de beweegredenen aandeleninkoop

Investeringen in logistiek, marketing en cloud computing kunnen de winstgevendheid op korte termijn drukken, maar zullen de groei van het aantal klanten moeten stuwen en een positief effect moeten hebben op het marktaandeel.

Zorgen

Desalniettemin zijn beleggers niet overtuigd, dit komt doordat Alibaba geruime tijd negatief in het nieuws kwam. Kort nadat oprichter Jack Ma zich in oktober 2020 negatief had uitgelaten over de Chinese politiek volgde een onderzoek naar de werkwijze van Alibaba. Met als resultaat een flinke boete van de Chinese toezichthouder. Alibaba zou de mededingingswet meerdere jaren hebben overtreden door verkopers op haar platformen te verbieden om producten te verkopen op concurrerende platforms. Ook maakten beleggers zich vaak zorgen over een potentiële delisting van Chinese bedrijven in de VS. In antwoord daarop heeft Alibaba ook een beursnotering in Hongkong. Daarnaast is de laatste jaren de concurrentie toegenomen. Met name de samenwerking tussen Tencent en JD.com kan worden gezien als een geduchte tegenstander.

Analisten rekenen de komende jaren op een winst per aandeel van Alibaba van ten minste $7. Dat zou betekenen dat beleggers slechts bereid zijn tien maal de verwachte winst te betalen. Daarmee is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Alibaba zit op een berg cash. Dit stelt de onderneming in staat grote pakketten aan eigen aandelen in te kopen. Recent werd het aandeleninkoopprogramma dan ook verhoogd met $25 mrd, een fors bedrag op een beurswaarde van $187 mrd.

Opties

Gezien de politieke risico’s die kleven aan een belegging in Alibaba tippen we een defensieve strategie op het aandeel. Bij deze strategie wordt een gedeelte van het opwaarts potentieel weggegeven, maar blijft het verlies in het geval van een koersdaling beperkt. Bij de aanschaf van 100 aandelen Alibaba aan $73,41 is de aanbeveling om tegelijkertijd de BABA december 2024 70 putoptie aan te schaffen en de BABA december 2024 105 calloptie te schrijven. De optiecombinatie kon op 14 maart worden gekocht voor $4,50 ($450 per combinatie).

Als het aandeel Alibaba op expiratie in december boven de $105 noteert, wordt een winst gerealiseerd van $2709 (35%). Als de beurskoers op expiratie op $50 staat, blijft het verlies enigszins beperkt dankzij het recht om de aandelen voor $70 per stuk te verkopen. Het verlies bedraagt dan $791 (10%). Zonder deze constructie zou het verlies $2341 bedragen, oftewel 32%.

Defensieve strategie Alibaba
Koop 100 aandelen Alibaba
Koop 1x Baba december 2024 $70 put
Verkoop 1x Baba december 2024 $105 call
Totale investering $7791
Contractgrootte 100
Beurskoers aandeel $73,41
Expiratiedatum 20-dec-24
Maximale winst $2709 (+35%)
Maximaal verlies $791 (-10%)

Mocht u weinig ervaring hebben met deze beleggingsvorm, dan raak ik u aan eerst onze online training over opties in de Beleggers Belangen Academy te volgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ