Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Duurzame portefeuille | Profiteren van positief sentiment

0 0 Leestijd ongeveer

De duurzame voorbeeldportefeuille trekt aan in lijn met de gunstige ontwikkelingen op de internationale beurzen. Vooral de Deense juwelier Pandora schittert.

De afgelopen weken zetten de aandelenmarkten de opmars gestaag door. Diverse grote bedrijven publiceerden uitstekende kwartaalresultaten, waarbij vooral Meta en Nvidia de show stalen. Begin februari steeg de waarde van Meta met $196 mrd na de publicatie van de cijfers. Dat was een record voor een waardestijging op één dag.

Nvidia verbrak dat record drie weken later toen het aandeel 16% steeg en de marktwaarde daarmee met $277 mrd toenam op één dag na beter dan verwachte cijfers en een opwaartse bijstelling van de vooruitzichten.

De duurzame voorbeeldportefeuille profiteerde van het positieve sentiment met een stijging van zo’n 3%. In de  portefeuille ontbreken bovenstaande bedrijven omdat ze niet passen in de selectiecriteria. Gelukkig waren er nog voldoende andere bedrijven met goede resultaten die wel in de portefeuille zitten.

De best presterende daarvan is Pandora. De Deense juwelier maakte goede cijfers over het vierde kwartaal bekend en stelde de vooruitzichten opwaarts bij. Ook behaalde het bedrijf een duurzame mijlpaal: het gebruikt alleen nog maar gerecycled goud en zilver, waarmee 58.000 ton CO2-uitstoot op jaarbasis wordt voorkomen. Op het goede nieuws ging de koers dit jaar al ruim 20% omhoog. Vorige week publiceerden we nog een uitgebreid artikel over Pandora.

Gezondheidszorg en verzekeraars

Ook de health care-bedrijven Novo Nordisk, Merck en Cencora presteren uitstekend in 2024. Novo Nordisk profiteert van de sterke vraag naar obesitas-medicijnen. Ondanks de uitbreiding van de productiecapaciteit blijft de vraag groter dan het aanbod. Merck, dat mede vanwege de lage waardering gewild is, doet het ook beter dan verwacht. Cencora, het voormalige AmerisourceBergen, heeft de last van de opoïden-claim definitief van zich afgeschud.

Het bedrijf realiseerde een winstgroei van 21%, waar analisten hadden gerekend op 7% winstgroei. Het mooie rendement wordt nog interessanter wanneer bedacht wordt dat Walgreens het belang in het bedrijf heeft afgebouwd. Walgreens verwierf het belang toen onderdeel Alliance Healthcare werd verkocht aan Cencora.

Ook Waste Management maakte beter dan verwachte cijfers bekend. Het Amerikaanse recyclingbedrijf heeft diverse efficiency-maatregelen doorgevoerd, waardoor de marges en de winstgevendheid vergroot werden. De margeverbeteringen gaan door in 2024, wat beleggers positief verraste. In de modelportefeuille zitten verder drie verzekeraars. Hartford Financial Services boekte over het vierde kwartaal $3,06 winst tegenover een verwachting van $2,45 en een winst van $2,31 twaalf maanden eerder.

Ook Everest Re zag de winst sterk groeien, met meer dan 100% zelfs. De verzekeraars profiteren van de hoge rente. Beleggers beloonden de cijfers van Hartford met een mooie koersstijging, terwijl de koers van Everest Re terugging na de cijfers.

NN Group ten slotte gaf aan dat het $1,9 mrd heeft gegenereerd in 2023, terwijl de verzekeraar dit bedrag pas in 2025 had verwacht te behalen. Het dividend werd met 15% verhoogd terwijl het aandeleninkoopprogramma met 20% werd uitgebreid. De koers van NN Group steeg ruim 5%.

Overdreven reactie

Enphase Energy maakte slechte cijfers bekend, maar ziet de markt aantrekken vanaf het tweede kwartaal in 2024. De koers dikte ruim 20% aan, maar dat was niet voldoende om het verlies in de eerste weken van 2024 te compenseren. Bij Palo Alto was het verhaal bijna volledig andersom. Het bedrijf presenteerde goede cijfers, maar verwacht minder omzetgroei. Wel voorziet de onderneming dat de winst per aandeel overeind blijft. De koers moest op een dag bijna 30% prijsgeven, wat mij betreft een overdreven reactie.

De tegenvallende omzetverwachting is te wijten aan vooral twee zaken. De implementatie van een gewonnen overheidsaanbesteding gaat langzamer dan verwacht. Daardoor valt de omzetgroei tegen. De andere reden is belangrijker voor mijn visie op het aandeel. Palo Alto focust sinds enige tijd op het aanbieden van cyber security-platforms in plaats van losse cybersecurity-producten. Het bedrijf verwacht daarmee sneller te groeien in omzet, langere relaties aan te gaan met klanten en hogere marges te realiseren.

Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen

Het kortetermijngevolg is dat de onderneming in de transitieperiode de facturering van bepaalde producten later laat ingaan om de klant te compenseren voor lopende contracten met oude aanbieders. Dat gaat dus ten koste van de omzet op de korte termijn. De verwachtingen op lange termijn zijn echter hoog gespannen. In de dagen na de scherpe daling herstelde de koers weer enigszins waardoor het rendement over het jaar tot nu toe evengoed nog +5% is. In de maand februari was het rendement nog -10%.

Een andere tegenvaller in februari was Alphabet. Het moederbedrijf van Google overtrof weliswaar de omzet- en winstverwachtingen, maar beleggers straften het aandeel af voor tegenvallende groei in de advertentie-inkomsten. Later in de maand werd AI-tool Gemini tijdelijk stopgezet, omdat het fouten maakte bij het genereren van plaatjes. Ook Borgwarner viel tegen door slappe marktomstandigheden.

Uitstekende prestatie

Nu de meeste kwartaalcijfers bekendgemaakt zijn, kunnen we de balans opmaken van de prestaties van de bedrijven in de Duurzame portefeuille. De gemiddelde winstgroei bedraagt 18% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is aanzienlijk beter dan de 3% winstgroei van de bedrijven in de S&P500. Ook de verwachte winstgroei voor 2024 ligt voor de aandelen in de Duurzame portefeuille hoger dan voor de markt als geheel. Omdat we ervan uitgaan dat winstgroei de basis is van de waardeontwikkeling van de aandelen, zien we de toekomst van de portefeuille met vertrouwen tegemoet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ