Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 3 mrt 12:00

Momentum | Welke aandelen zijn nu aan de winnende hand?

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street is het jaar sterk begonnen, dat lees je ook af aan het rendement van momentumaandelen. Het idee achter momentumbeleggen is dat beurskoersen de prevalerende trend volgen. Welke aandelen zijn nu aan de winnende hand?

Beleggers in New York zijn 2024 vol goede moed begonnen. Het vooruitzicht op renteverlagingen van de Amerikaanse centrale banken geeft de beurskoersen op Wall Street vleugels. Het jaar is amper twee maanden oud en de S&P500 doet 7%; zijn momentumindex zelfs 17%. Als de huidige trend doorzet, wordt 2024 een topjaar voor beleggers.

momentum

Over het kopen van snel stijgende aandelen vloeide al veel inkt, maar bovenstaande grafiek met vier bekende bronnen van rendement visualiseert dat niets boven momentum gaat. Tal van studies tonen aan dat beleggers op termijn hogere rendementen dan het marktgemiddelde halen als ze aandelen kopen die recentelijk sterk hebben gepresteerd, al houdt het momentum van aandelen niet eeuwig aan.

Momentum is een concept uit de natuurkunde. Het idee erachter is de aanname dat iets wat vaart heeft, niet zo snel tot stilstand komt en het principe van actie en reactie. Vertaald naar de beurs: aandelen die stijgen, blijven stijgen en andersom, totdat er iets gebeurt.

Het fenomeen momentum heeft ook voorbeelden van drama te over. Als je bij aandelen de trend mee hebt, doe je het beter dan de markt. Slaat het sentiment om en de trend keert zich tegen je, dan zie je dat wat snel stijgt, ook hard kan dalen.

Het momentumeffect wordt verklaard door het feit dat nieuws rond bedrijven en de economie mondjesmaat in koersen doorsijpelt. Het fenomeen dankt zijn bestaansrecht vooral aan de groepsgeest van beleggers. Soms vertonen aandelen een duidelijke opwaartse trend en versterken beleggers met hun koopgedrag die stijging.

Omdat factoren met een duidelijk omlijnde specifieke bron van rendement het op termijn altijd beter doen dan het marktgemiddelde, exploiteren indexbeheerders met factorindices dankbaar het kuddegedrag van beleggers. De bekendste factorindex is de S&P500 Momentum Index. Die volgt de prestaties van een honderdtal fondsen uit de S&P500 met het hoogste momentum over 12 maanden.

Als belegger kun je niet direct in een index beleggen, je moet terugvallen op zogeheten trackers. De Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco ontwikkelde een ETF voor de thuismarkt. Ergo: bij ons niet te koop.

Meeliften met momentum

Wie wil meeliften op het succes van de momentumfactor, moet zelf aan de slag. Je kunt de momentumindex van Standard and Poor’s reproduceren, maar ook al gaat het alleen om dag-ultimo’s, het volgen van vijfhonderd aandelen is tijdrovend en dan hebben we het nog niet eens over de (transactie)kosten en de praktische uitvoering.

Bekijk ook het dossier Beleggen in ETF’s

Wil je toch het concept van de S&P500 Momentum exploiteren, beperk je dan tot de S&P100. Dat zijn de honderd grootste aandelen uit de S&P500. Of beter nog tot de Nasdaq100, de honderd grootste aandelen van de schermenbeurs. Het basisvermogen om rendement te produceren lag de afgelopen 20 jaar bij de Nasdaq100 zo’n 5% hoger dan bij de S&P100 en de S&P500.

Met het oog op rendement verdient de replicatie van de momentumindex op basis van de Nasdaq100 de voorkeur. In de meeste gevallen is beleggen met het oog op rendement een recept voor teleurstellingen. Zomaar beleggen zonder een doordachte strategie leidt tot impulsieve aankopen. De selectie van aandelen is geen startpunt, wel het sluitstuk van een denkproces.

Het factorrendement van de S&P500 laat duidelijk zien dat de onderliggende meettechniek van de momentumfactor toegevoegde waarde bezit. Een simulatie met de hoofdaandelen van de Nasdaq leert dat die in de voorbije 20 jaar exclusief dividenden en transactiekosten had geresulteerd in een gemiddelde jaarwinst van 13,5%, tegenover een jaargemiddelde van 8,8% voor de factorindex van de S&P500.

Momentumportefeuille

Een momentumportefeuille met 20 aandelen is nog altijd vrij groot. Als je je inspanningen concentreert op het topdeciel, stijgt de gemiddelde jaarwinst naar 15,2%. Nadeel is wel dat dit ten koste gaat van het interne diversificatievoordeel, waardoor het beleggingsresultaat gevoelig is voor het rendement van individuele uitschieters.

De tabel somt de hoofdaandelen van de Nasdaq op met de hoogste momentumscore.

momentumaandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ