Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 19 feb 11:16

Ahold Delhaize | Cijfers van retailer verrassen niet

0 0 Leestijd ongeveer

Ahold Delhaize maakte redelijk voorspelbare cijfers bekend, die zeker niet teleurstelden. Het defensieve aandeel blijft aantrekkelijk gewaardeerd.

De cijfers die Ahold Delhaize op 14 februari publiceerde, lagen in lijn met afgegeven verwachtingen. In het vierde kwartaal werd met €23,0 mrd een 1,4% lagere omzet geboekt, wat tegen constante wisselkoersen een 1,9% hogere omzet dan een jaar geleden was geweest. De omzet voor heel 2023 kwam met €88,6 mrd 1,9% hoger uit en dat zou tegen constante wisselkoersen +3,8% geweest zijn.

Dividendverhoging

Positief is dat de operationele winstmarge met 4,1% voldeed aan de eigen margedoelstellingen van 4%. Voorafgaand aan de jaarcijfers was een iets lagere winstverwachting dan de €2,55 per aandeel van 2022 aangekondigd, maar die daling van 0,4% tot €2,54 was eigenlijk verwaarloosbaar. De free cash flow van €2,4 mrd kwam uit bovenaan de afgegeven bandbreedte van €2,2-2,4 mrd. En daarmee is er weer voldoende ruimte om het dividend te verhogen. Het voorgestelde dividend voor 2023 komt uit op €1,10, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2022. Het slotdividend, in april uit te keren, bedraagt €0,61.

Advies aandeel Ahold Delhaize op ‘kopen’

In de outlook voor 2024 zit weinig verrassends. De margedoelstelling blijft 4,0%. De effectuering van de verkoop van de online bezorgservice FreshDirect aan Getir zal een negatieve impact van €600 mln hebben op de omzet. Aangezien de precieze timing van de overname van de Roemeense keten Profi nog niet duidelijk is, is deze niet meegenomen in de outlook voor 2024. Vooralsnog wordt effectuering hiervan wel in de tweede helft van 2024 verwacht. De winst per aandeel zal voor 2024 rond het niveau van 2023 liggen. Hieraan draagt ook het inkoopprogramma van €1,0 mrd (3,7% van de huidige beurswaarde) bij.

Het advies voor het aandeel Ahold Delhaize blijft bij een bescheiden k/w van 10,7 en een voorspelbaar dividend van 4,0% op ‘kopen’ staan.

De auteur heeft een positie in het aandeel

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel spraken wij van een slotdividend in april van €0,69. Dit is gecorrigeerd naar €0,61. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ