Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Portefeuilles Karel Mercx, 22 jan 12:45

Defensieve portefeuille | Nieuwe positie na recordstand in 2024

0 0 Leestijd ongeveer

De inflatie lijkt de komende kwartalen te gaan toenemen. De Defensieve portefeuille speelt hier op in door de cashpositie wat af te bouwen en een nieuw aandeel te kopen dat profiteert als de inflatie stijgt.

De Defensieve portefeuille heeft in 2024 een nieuwe recordstand bereikt. Dit betekent dat er dit jaar, net als in de afgelopen jaren, al minimaal één keer een all-time high is bereikt. Deze ontwikkeling hebben we te danken aan zes aandelen, te weten Novartis (+8%), BAE Systems (+7%), Microsoft (+7%), Sanofi (+6%), Walmart (+6%) en Münchener Rück (+5%).

BAE Systems stijgt vanwege de verder oplopende geopolitieke spanningen. Microsoft profiteert enorm van AI, dat het in al hun diensten aan het verwerken is. Het bedrijf heeft inmiddels een beurswaarde van $3 bln. Daarmee is Microsoft tien keer groter dan ASML en vijftien keer groter dan Shell.

De rest van de bovengenoemde aandelen presteren allemaal goed in 2024 omdat er een draai in de markt lijkt te zijn geweest van groei- naar waardeaandelen. Zo is de Russell 1000 Growth Index dit jaar onveranderd en staat de Russell 1000 Value Index 4% hoger.

Sinds de start heeft de Defensieve portefeuille een rendement behaald van 90%, maar voor ons is belangrijker dat vanaf de hoogste stand ooit de portefeuille nooit meer dan 10% is gedaald. De belangrijkste reden om defensief te beleggen is dat je nooit hard onderuit wil gaan. Als een grotere daling wel acceptabel is, dan kunnen we beter offensief beleggen omdat we dan op langere termijn een hoger rendement behalen.

Olie op het vuur

Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat er een nieuwe inflatiegolf aankomt. Dat baseer ik vooral op de situatie in Amerika. De Amerikaanse groei over het derde kwartaal bedroeg 4,9%. Dat is niet alleen bovengemiddeld hoog, maar ook ruimschoots boven het potentieel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid is de laagste in ruim vijftig jaar. Het is dan ook extreem dat er tekorten worden aangehouden door de Amerikaanse overheid die eerder alleen gezien zijn tijdens wereldoorlogen en echt diepe recessies.

De kans dat de Amerikaanse overheid een einde zal maken aan dit beleid van excessief geld uitgeven is klein. Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse regering werkt aan een plan ter waarde van $70 mrd ten behoeve van belastingvoordeel voor bedrijven en gezinnen.

Dit beleid wakkert de inflatie aan en die is al hoog in de Verenigde Staten. De Amerikaanse kerninflatie staat op 3,9% terwijl de hoogste stand uit de periode 2008 tot 2021 uitkwam op 2,5%. Het doel van de Amerikaanse centrale bank is 2% en dat betekent dat de huidige inflatie nog altijd twee keer zo hoog is als het doel van de Fed.

Wat het allemaal nog extremer maakt is dat de Fed en marktpartijen verwachten dat de rente dit jaar meerdere malen zal worden verlaagd. Waarom er dan nog meer olie op het vuur moet, is mij totaal onduidelijk.

Ik ben zeer benieuwd naar wat er gaat gebeuren in de volgende Amerikaanse recessie. Gaat het begrotingstekort naar 15% of misschien wel 20%? En wat betekent dat voor de Amerikaanse inflatie wanneer de economie weer gaat herstellen? Dit is traditioneel het moment dat de inflatie gaat toenemen.

Derivaten

Om in te spelen op inflatie heb ik deze week een nieuwe positie in de Defensieve portefeuille geopend. Dit doe ik met de grootste derivatenbeurs ter wereld, CME.

Inflatie is goed voor de CME Group omdat de derivatenbeurs opties en futures aan beleggers aanbiedt in valuta’s, energie, rente, metalen en cryptocurrencies. Stuk voor stuk markten die sterk zullen bewegen als de inflatie stijgt. Verder heeft CME ook bekende futures op aandelenindices als de S&P500 en de Nasdaq.

Van de omzet van CME komt 80% uit clearing en transactiekosten, de rest komt onder meer uit het verkopen van data. Hoe meer beleggers handelen, hoe hoger de omzet van CME. Stijgende inflatiepercentages zorgen er automatisch voor dat de vraag naar inflatiebeleggingen toeneemt, maar inflatie zorgt bij aandelen ook voor meer volatiliteit, wat zich in de regel vertaalt in meer handel, waar de futures op aandelenindices dan weer van profiteren.

Het mooie aan CME is dat het momenteel niet duur geprijsd is. Op 21 maart 2022 bereikte het aandeel met $244,35 de hoogste stand ooit. Op dat moment maakte de vrije kasstroom 2,5% uit van de totale beurswaarde. Sindsdien is CME gedaald naar $203 en nu is de verhouding tussen de vrije kasstroom en de totale beurswaarde 4,5%.

De beurskoers is met 17% gedaald en de waardering is bijna gehalveerd. Dat de waardering met zoveel meer is gedaald dan de beurskoers laat zien hoe goed CME Group draait.

De Defensieve portefeuille bestaat voor €458.759 uit cash, op een totale portefeuillewaarde van €1.902.804. Een nieuwe positie in de Defensieve portefeuille is standaard 4% en dus neem ik voor €76.112 aan stukken CME in. De cashpositie daalt daarmee tot €382.647.

We willen nog meer cash afbouwen, maar wachten daarvoor het ideale moment af. Het mes snijdt intussen aan twee kanten: als de koersen oplopen ben ik tevreden omdat de portefeuille dan stijgt, terwijl ik ook tevreden ben als de koersen dalen, omdat ik dan tegen lagere koersen kan bijkopen.

De  auteur heeft privé posities in BAE Systems, CME, Chevron, goud, grondstoffen en treasuries.

Hoogste stijgers

Microsoft 3664,22%
Walmart 469,47%
Roche 463,09%
Novartis 310,24%
Münchener Rück 198,33%
Cisco 115,30%
Enel 112,03%
Sanofi 55,45%
Henderson Asian Div 48,85%
Goud 47,41%
BAE Systems 26,01%
Chevron 24,52%
iShares Diversified Commodity Swap ETF 9,46%
iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD 6,36%
Carmignac Court Terme 2,72%
iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond Fund 0,84%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!