Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

China maakt het verschil in het jaar van de draak

0 0 Leestijd ongeveer

Chinese aandelen zijn na een teleurstellend 2023 volledig uit de gratie. In economisch opzicht mogen er geen wonderen meer verwacht worden van het land. Maar de correlatie tussen de Chinese beurs en economie is laag, terwijl de waardering nu wel heel aantrekkelijk oogt.

Enkele weken na de jaarwisseling voelt 2024 alweer redelijk vertrouwd aan, maar een belangrijke economie leeft juist nog toe naar een nieuw jaar. Op 10 februari begint in China namelijk het jaar van de draak. Het is te hopen voor beleggers op beurzen in dat land dat de feestelijkheden het startsein vormen voor een mooi aandelenjaar. Het positieve marktklimaat en de mooie rendementen van 2023, zijn namelijk volledig aan China voorbij gegaan. Terwijl de S&P vorig jaar met 24% steeg en de AEX bijvoorbeeld met 14% opveerde, daalde de MSCI China All Shares Index met ruim 11%. Dat was alweer het derde verliesjaar op rij.

Stroom aan teleurstellingen

Het teleurstellende koersverloop heeft een hele waaier aan oorzaken. Aan het begin van 2023 bleef bijvoorbeeld de gehoopte economische opleving uit, na het intrekken van alle coronamaatregelen. Veel huishoudens kozen er door de economische onzekerheid voor om de hand op de knip te houden. Dat heeft vooral veel te maken met de malaise in de vastgoedsector. Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat vastgoedreus Evergrande omviel, maar toch moet er nog een begin gemaakt worden met het afhandelen van het faillissement. De onderneming heeft honderden miljarden aan leningen uitstaan en het is er de Chinese overheid veel aan gelegen dat Evergrande niet allerlei toeleveranciers meesleurt in zijn val.

Chinese regeldrift

De onzekerheid op de aandelenmarkt werd aangewakkerd doordat vlak voor de jaarwisseling nieuwe regels werden aangekondigd die gameverslaving moeten tegengaan. Softwarebedrijven mogen gamers die elke dag inloggen daar niet langer voor belonen met bonussen en bovendien worden er regels ingevoerd voor hoeveel mensen kunnen uitgeven aan online spelen. De Chinese regeldrift is berucht bij beleggers. De politieke onzekerheid kreeg deze week door de zege van de China-kritische William Lai in de Taiwanese verkiezingen ook nog een internationale dimensie.

Sentiment op absoluut dieptepunt

Door de stroom van slecht nieuws keren buitenlandse beleggers het land massaal de rug toe. In de eerste zeven maanden van 2023 stroomde circa $25 mrd naar Chinese aandelenmarkten. Maar in de resterende maanden werd ruim driekwart van dit bedrag weer weggehaald uit China. Het sentiment is inmiddels zo negatief, dat een verdere verslechtering onwaarschijnlijk is. Met een verwachte economische groei van 5% in het lopende jaar zijn de vooruitzichten niet heel positief. Maar in China is de correlatie tussen economische groei en aandelenrendementen traditioneel heel laag. Sinds 1993 groeide de economie bijvoorbeeld met gemiddeld 9%, terwijl het aandelenrendement juist 1,5% per jaar achterbleef bij dat in de ontwikkelde wereld.

Chinese aandelen

De kans is groot dat de Chinese aandelenmarkt een duw in de rug krijgt van een factor die juist niets met het land te maken heeft. De Federal Reserve gaat in de loop van het jaar de beleidsrente verlagen. Dat zorgt er gebruikelijk voor dat de dollar wat aan kracht inboekt, wat traditioneel gunstig uitpakt voor aandelen uit opkomende markten. Momenteel worden Chinese aandelen verhandeld voor 9 maal de verwachte winst. Het afgelopen decennium lag die waardering gemiddeld rond de 12 en het land weegt minder dan 3% mee in de MSCI AC World Index. Sommige bedrijven, zoals Apple en Microsoft, wegen zwaarder mee in de index dan de volledige Chinese aandelenmarkt. Voor beleggers met geduld die niet bang zijn om tegen de stroom in te gaan, is dit een goed moment om een positie in China in te nemen of uit te bouwen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!