Heijmans en BAM | Bouwers wachten op nieuw kabinet
Het afgelopen jaar werden er 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, zo verwacht ING Research. Dat is vrijwel gelijk aan het relatief hoge aantal van ruim 74.000 in 2022. Dit jaar verwacht ING echter een daling naar 65.000 nieuwbouwwoningen, gevolgd door een herstel in 2025. De analisten zien positieve ontwikkelingen aan de vraagzijde. Zo stijgen de prijzen van bestaande woningen sinds enkele maanden weer. Sinds het dal in mei liggen de prijzen al bijna 3% hoger. Het herstel op de woningmarkt is te danken aan de stabiliserende hypotheekrente en stijgende lonen. Hierdoor is de betaalbaarheid van woningen verbeterd. Consumenten kunnen meer lenen en meer bieden op de krappe woningmarkt.
Dit is ook goed nieuws voor de nieuwbouwsector, aldus ING. Er is namelijk een hoge correlatie tussen de prijzen van bestaande en nieuwe woningen. Als projectontwikkelaars hogere prijzen kunnen vragen, zijn meer projecten rendabel en neemt het nieuwbouwaanbod toe. Projecten die eerst niet door konden gaan vanwege te hoge kosten van bijvoorbeeld bouwmaterialen kunnen nu weer vaker rond gerekend worden, schrijft ING Research.
Knelpunten
Het herstel is terug te zien in de verkoop van nieuwbouwwoningen. Zo werden er in de periode september-november 29% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel dit nog flink minder is dan in dezelfde maanden in eerdere jaren, is dit volgens ING een teken van een mogelijk verder herstel. De analisten zien echter aan de aanbodzijde knelpunten en wijzen daarbij vooral op het structurele tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkeling en juridische vertragingen. Ook zorgt het overbelaste stroomnetwerk steeds vaker voor vertraging van nieuwbouw.
Minder bouwvergunningen
In 2023 zijn er slechts circa 56.000 bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven, zo verwacht ING. Daarmee zet de dalende trend door: in 2022 werden er 64.500 bouwvergunningen uitgereikt en in 2021 zelfs ruim 75.800. Vandaar dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen dit jaar flink zal teruglopen. In 2025 volgt zoals gezegd naar verwachting herstel, maar om de productie structureel te versnellen zal de overheid met maatregelen moeten komen. De tekorten lopen anders alleen maar op. Volgens de Primos-prognose zijn er tot en met 2030 in totaal 981.000 woningen nodig.
Koerstriggers
Veel potentieel werk dus voor de twee Nederlandse beursgenoteerde bouwers Heijmans en BAM, die met hun goed gevulde orderboeken de huidige dip wel kunnen uitzitten. Neem Heijmans, dat na de overname van Wanrooij over een landbank beschikt van ruwweg 29.000 huizen. Daarmee kan de bouwer zeker acht jaar vooruit. Ook BAM is in staat om zijn woningverkoop snel op te voeren vergeleken met het verwachte lage aantal van circa 1.500 woningen in 2023. Zo verkocht de bouwer in 2021 nog bijna 2.500 woningen.
De woningnood was een belangrijk thema bij de Tweede Kamerverkiezingen. Naar verwachting zal het nieuwe kabinet daarom met gerichte maatregelen komen om de woningbouw aan te jagen. Dat zal een belangrijke koerstrigger vormen voor de bouwaandelen. Pakt een nieuw kabinet de genoemde knelpunten aan, dan krijgen de bouwers weer de wind in de zeilen.