Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Opinie Ivan SNURER, 24 dec 2023 15:00

Beleggen met of in Artificial Intelligence

0 0 Leestijd ongeveer

Overal lees en hoor je over de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence. De term leeft soms een eigen leven, maar het is de trend van het moment. Belangrijker: wat kun je er als belegger mee?

Wereldwijd zijn beleggers in de ban van Artificial Intelligence (AI). De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar de impact van kunstmatige intelligentie (KI) is nu al aanzienlijk. Navigatiesystemen en weersvoorspellingen worden steeds beter, ook krijgen vertalingen en zoekopdrachten dankzij AI almaar een hogere betrouwbaarheid. Kortom, AI biedt uitkomst bij problemen waar normaal gesproken veel menselijke intelligentie nodig is.

Deep Blue

Bij het grote publiek is AI vooral bekend van Deep Blue, de schaakcomputer van IBM. In 1996 speelde de Russische grootmeester Garry Kasparov zijn eerste partij tegen Deep Blue. De wereldkampioen (van 1985 tot 2000) won, maar een jaar later werd de beste schaker aller tijden verslagen. De zege van Deep Blue was een belangrijk moment in de ontwikkeling van AI en de geschiedenis van schaken.

De prille oorsprong van de schaakcomputer reikt terug naar de Turk, een machine uit het jaar 1770. De Hongaar Wolfgang von Kempelen maakte een humanoïde waarin iemand verborgen zat die niet alleen heel goed kon schaken, maar ook erg klein was. Het moge duidelijk zijn: de humanoïde was nep.

Belle

Toen begin jaren zestig duidelijk werd dat computers het in de toekomst tegen mensen zouden kunnen opnemen, stortten enkele programmeurs zich op het bordspel. Het schaakprogramma Belle, dat beschouwd wordt als de directe voorloper van kunstmatige intelligentie zoals we het nu kennen, ontstond in 1983. Het won dat jaar prompt het nationale kampioenschap schaken in de Verenigde Staten. Kort daarop begonnen onderzoekers bij IBM met de ontwikkeling van Deep Blue. Er wordt dus al meer dan vijftig jaar aan AI gewerkt.

AI in stroomversnelling

Het is pas dankzij snelle computerchips en goede data-infrastructuur dat de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling raakte. Chips zijn de bouwstenen van computers en bepalen hoe snel algoritmes de beschikbare data kunnen verwerken en een goede data-infrastructuur is essentieel om gegevens te kunnen versturen en opslaan. De snelheid van chips en data-infrastructuur bepalen ook hoe snel AI in een dynamische omgeving van veranderende omstandigheden kan ontdekken of van fouten kan leren.

Verschillende manieren

ChatGPT bewijst de enorme mogelijkheden van AI. Als belegger kan je op verschillende manieren in kunstmatige intelligentie investeren. Je hebt bedrijven die de software ontwikkelen en de hardware produceren, maar ook bedrijven die met AI hun productieprocessen optimaliseren. AI reikt dus verder dan spitstechnologie. In de nijverheid of levensmiddelenindustrie kunnen bedrijven AI bijvoorbeeld inzetten om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, biotechnologiebedrijven en farmaceuten wenden die technologie onder andere aan om de ontwikkeling van medicijnen te versnellen.

The Magnificent Seven

Michael Harnett, analist bij Bank of America, lanceerde begin dit jaar de term The Magnificent Seven voor de zeven zwaargewichten uit de S&P 500. De aandelen van Microsoft, Amazon, Meta, Apple, Alphabet, Nvidia en Tesla boekten de afgelopen jaren opmerkelijke rendementen, mede dankzij ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie. De eretitel The Magnificent Seven verwijst naar de titel van de gelijknamige Western uit 1960, een remake van De Zeven Samoerai, een Japanse film uit 1954.

Artificial Intelligence

Eigenlijk behoeven de Magnificent Seven geen introductie. Microsoft (MSFT) liet het grote publiek met ChatGPT openlijk kennismaken met AI, al zat de technologie van de chatbot al eerder verpakt in de zoekmachine Bing en internetbrowser Edge.

De van oorsprong online-boekenwinkel Amazon (AMZN) is verweven met AI. Amazon lanceerde met SageMaker zelfs een leerprogramma voor de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie.

Meta Platforms (META) is het moederbedrijf van FaceBook, WhatsApp, Messenger, Instagram en Threads. Bij al die platforms speelt AI een grote rol.

Apple (AAPL) hinkt ogenschijnlijk achterop, maar de technologiereus sleutelt volop aan zijn spraakassistent Siri, die ook gebruikmaakt van AI. Bovendien is AI de drijvende kracht achter veel applicaties die je elke dag op je smartphone gebruikt.

Alphabet (GOOG, GOOGL) concurreert met haar zoekmachine Google en eigen chatbot Bard direct met Microsoft. De kennis die Google vergaart bij de ontwikkeling van AI sijpelt ook door naar videoplatform YouTube en Waymo, een automobielbedrijf dat inzet op autonoom rijden.

Nvida (NVDA) ontwikkelt en produceert krachtige en grafische chips en is wereldleider in processoren voor datacentra. Veel AI-systemen werken niet zonder Nvidia-technologie.

Tesla (TSLA) is vermaard om zijn elektrische auto’s, maar de autofabrikant beheert door de uitrol van zijn voertuigen ook het grootste rijdende datapark ter wereld. Tesla gebruikt die kennis bij de ontwikkeling van zelfrijdende taxi’s.

Van AI profiteren

Er zijn meer bedrijven die van AI profiteren. Denk maar aan C3.ai (AI). Dit gespecialiseerde technologiebedrijf ontwikkelt software voor kunstmatige intelligentie en verkoopt die aan bedrijven wereldwijd en is met zijn welgekozen tickersymbool op Wall Street het boegbeeld par-excellence van artificial intelligence.

De snelste en makkelijkste manier om van de groei van AI te profiteren is door het beleggingsthema te exploiteren via ETF’s. Met een ETF verklein je het risico op een verkeerde gok en verhoog je de diversificatie van je beleggingsportefeuille, al koppelen de meeste ETF’s het thema aan robotica.

Beste EFT’s

De beste ETF’s van dit jaar zijn per 20 december 2023: ROBO Global Artificial Intelligence (THNQ), Global X Artificial Intelligence & Technology (AIQ) en WisdomTree Aritificial Intelligence and Innovation (WTAI). Alle drie zijn verkrijgbaar in Europa, maar als je de performance over een langere periode bekijkt, dan blijkt toch dat ze het marktgemiddelde van de S&P500 niet kunnen bijbenen.

Artificial Intelligence

Er bestaat zelfs een ETF die met behulp van kunstmatige intelligentie aandelen selecteert. De AI Powered Equity (AIEQ) van ETFMG schuimt de markt af naar aandelen die in de komende twaalf maanden vermoedelijk de grootste beursprestaties zullen neerzetten. maar hoe anders is de praktijk! Een simpele belegging in de S&P500 doet beter.

Beleggingsanalisten en vermogensbeheerders moeten voorlopig nog niet voor hun baan vrezen. Wel biedt AI de mogelijkheid tot meer maatwerk bij vermogensbeheer. Software met AI als motor kan nieuwe trends sneller onderkennen en in beleggingsstrategieën implementeren.

Kinderschoenen

Als je doelgericht in of met AI belegt, moet je beseffen dat de technologie ondanks recente doorbraken nog in zijn kinderschoenen staat. De verwachtingen voor AI zijn hoog. De hype rond AI voelt aan als een echo van bubbels uit het verleden, zoals de dot.com-zeepbel of de recente manie met crypto.

De AI-revolutie biedt beleggingskansen waar rendementen van 1000% goed mogelijk zijn. Beleggers hebben in 2023 wel al een voorschot genomen op het groeipotentieel van kunstmatige intelligentie, waardoor de aandelen van bekende spelers stevig zijn opgelopen.

Een ander risico van AI is dat overheden en regelgevende instanties de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kritisch volgen, om indien nodig de technologie aan banden te leggen. Misbruik van AI komt nu al voor, ook in het financieel systeem. Beleggers moeten op hun hoede zijn voor gemanipuleerd beeldmateriaal dat de financiële markten in beweging brengt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ