Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Portefeuilles Jeroen Boogaard, 13 dec 2023 15:31

ETF-portefeuille | Hele portefeuille gaat op de schop

0 0 Leestijd ongeveer

De recente rally op de aandelen- en obligatiemarkten zet de ETF-portefeuille op een solide jaarwinst. Om versnippering tegen te gaan en een betere spreiding te realiseren, voeren we een groot aantal transacties door.

In de voorbije maanden heeft de ETF-portefeuille een mooie rit gemaakt. Sinds de vorige update eind september is het jaarrendement opgelopen van 2,7% naar 7,4%. Dat is te danken aan een bijzonder sterke novembermaand, voor zowel aandelen als obligaties. Voor een traditionele portefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties was het de beste novembermaand sinds het positieve vaccinnieuws in november 2020, aldus Deutsche Bank. De dalende rente zorgde voor stijgende obligatiekoersen, zowel aan de korte als de lange kant. Ook aandelen profiteerden. Big Tech liep verder uit en achterblijvers zoals vastgoed maakten een inhaalslag. Het optimisme werd gedreven door de dalende inflatie en de verwachting dat centrale banken spoedig hun beleidsrentes weer gaan verlagen.

Stijgers en dalers

In de lijst van sterkste stijgers zijn er geen grote veranderingen sinds de laatste update. Koploper in de portefeuille blijft de iShares S&P 500 IT Sector ETF, met een jaarwinst van ruim 50%. Een handvol zwaargewichten stuwt de sector omhoog. Het gaat dan vooral om Microsoft, Apple en Nvidia, die een gezamenlijk gewicht hebben van 57% in de onderliggende index. De sector noteert tegen 26 keer de verwachte winst voor de komende twaalf maanden, tegen 18,9 voor de S&P500. Het gunstige sentiment in de techsector speelt ook de iShares Automation & Robotics ETF in de kaart, die op een jaarwinst staat van 29%.

Verder wist de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF zijn jaarwinst uit te bouwen van 6,5% naar 13,3%. Deze ETF volgt een mandje van 40 aandelen uit de eurozone met een hoog dividendrendement en een historie van minstens tien achtereenvolgende jaren van stabiele of stijgende dividenduitkeringen. Ondanks enig herstel blijven Amerikaanse en Britse dividendaandelen nog steeds achter. Zo noteert de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF ruim 4% in de min vanaf januari en voor de iShares UK Dividend UCITS ETF is er een kleine plus van +1,7%.

Met een dikke min van 16% blijft de Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture de sterkste daler. De ETF volgt een mandje van futures op olie, gas en metalen, waarbij elke component een gelijk gewicht heeft. Vooral de daling van de energieprijzen doet dit fonds pijn. Vanwege het geringe gewicht van 1,4% in de ETF-portefeuille is het effect op het totaalresultaat echter te verwaarlozen.

Nieuwe basis  

De grondstoffen-ETF is niet het enige fonds met een zeer laag gewicht. Door de jaren heen zijn er veel ETF’s bijgekocht en hierdoor is de portefeuille versnipperd geraakt. In totaal zijn er 16 posities, waarbij 7 ETF’s minder dan 3% wegen. Individuele uitschieters hebben zodoende weinig invloed op het totale rendement. Verder is de allocatie naar dividendaandelen van in totaal 47% wel erg fors.

We willen de portefeuille eenvoudiger maken en beter spreiden aan de hand van een kern-satellietmodel. Na de krachtige rally is het een goed moment om winst te nemen op de iShares S&P 500 IT Sector ETF. Daarnaast verkopen we nog eens negen ETF’s en halveren we de positie in de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF. De verkooptransacties leveren circa €805.000 op. Verder spreken we €184.949 van de riante cashpositie aan.

De vrijgekomen middelen stoppen we in drie kern-ETF’s. Voor een wereldwijde aandelenbelegging kiezen we voor de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00BK5BQT80). Het streefgewicht van deze ETF is 50%. De iShares Core € Govt Bond UCITS ETF (IE00B4WXJJ64) en de iShares Core € Corp Bond (IE00BF11F565) gaan de core obligatie-ETF’s vormen, met ieder een gewicht van 10%. Uiteindelijk moet de basis ruwweg 70% van de portefeuille gaan uitmaken en voor een goede risicospreiding zorgen. Aan de overgebleven zes specifieke ETF’s de taak om extra rendement te leveren.

De wijzigingen voeren we door met slotkoersen van vrijdag 15 december.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!