Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 29 nov 2023 13:40

Enel | Italiaans nutsbedrijf stelt Europa centraal

0 0 Leestijd ongeveer

Het dit jaar nieuw aangetreden management van nutsbedrijf Enel slaat een nieuwe richting in met een verschuiving van investeringen in duurzame stroomopwekking naar stroomnetwerken.

Een half jaar geleden kreeg het Italiaanse nutsbedrijf Enel een nieuwe ceo (Flavio Cattaneo) en financiële topman (Stefano de Angelis). De Italiaanse overheid – die met 23,6% grootaandeelhouder is – besloot het contract van ceo Francesco Starace namelijk niet te verlengen en financieel topman Alberto Paoli werd hoofd van de Noord- en Latijns-Amerikaanse activiteiten. De eerste cijferpresentaties van het nieuwe management waren keurig in orde. Drie weken geleden stelden de Italianen de winstverwachting voor heel 2023 opwaarts bij. Voor de langere­termijnstrategie van het nieuwe management moesten beleggers echter wachten op de jaarlijkse ‘capital markets day’ die afgelopen week werd georganiseerd.

Italië en Spanje

Tijdens deze beleggersdag sloegen Cattaneo en De Angelis een ander richting in dan het vertrokken management. Nog steeds richt Enel zich op zes kernlanden, waarvan thuismarkt Italië en Spanje verreweg de belangrijkste zijn, maar het nutsbedrijf gaat meer investeren in stroomnetwerken en minder in capaciteit om duurzame energie op te wekken. In de periode ­2024-2026 investeert Enel in totaal €35,8 mrd, dat is €1,6 mrd minder dan in het strategieplan van vorig jaar stond. De Italianen gaan in vergelijking tot dat plan €4 mrd meer investeren in stroomnetwerken en €5 mrd minder in duurzame stroomopwekking, waardoor meer dan de helft van de totale investeringen naar de netwerkdivisie gaat. Italië en Spanje krijgen €5 mrd meer aan investeringen en de rest van de wereld dan weer €6,4 mrd minder dan vorig jaar was voorzien. Ongeveer drie kwart van de investeringen gaat naar Europa en nog geen 20% naar Latijns-Amerika. In de periode 2020-2022 ging nog 45% van de investeringsuitgaven naar Latijns-Amerika.

Enel hoeft overigens niet het gehele investeringsbedrag van €35,8 mrd zelf op te brengen. De Europese Unie zal ongeveer €3,5 mrd aan subsidies bijdragen aan de ontwikkeling van stroomnetwerken en Enels partners in capaciteitsuitbreiding van duurzame stroomopwekking dragen €6,1 mrd bij. Netto investeren de Italianen zelf dus ‘slechts’ €26,2 mrd in de periode 2024-2026.

Voorspelbaar

Met de regionale- en sectorverschuiving van de investeringsuitgaven wil Enel vooral het risicoprofiel en de voorspelbaarheid van het bedrijf verbeteren. Stroomnetwerken zijn gereguleerde activiteiten met van te voren vastgelegde tariefafspraken, die vaak ook nog in de doorberekening van inflatie voorzien. Enel blijft ook investeren in duurzame stroomopwekking, waarvan de capaciteit moet stijgen van 63 gigawatt in 2023 tot 73 gigawatt in 2026. Het grootste deel van de €12,1 mrd in duurzame stroom gaat naar zonne- en onshore-windenergie. Enel laat offshore-windprojecten – waar het Deense nutsbedrijf Ørsted zo mee worstelt – helemaal links liggen.

Naast de investeringsplannen maakten de Italianen ook kostenbesparingen bekend. In 2026 moeten de operationele kosten in vergelijking tot 2022 met €1 mrd zijn terug gebracht tot €5,9 mrd per jaar. Ook de financieringslasten moeten omlaag. Dit jaar zullen deze ongeveer €3,1 mrd bedragen. De gemiddelde rentevoet van de uitstaande schuld ligt nu op 4% en dat wil Enel de komende jaren terugbrengen tot 3,8%. Bij een lagere geplande schuldpositie correspondeert deze 3,8% met financieringslasten van €2,5 mrd in 2026. Hierbij wordt Enel geholpen door de exit uit onder meer Argentinië en Peru en lagere investeringen buiten Europa. De gemiddelde rentevoet op Latijns-Amerikaanse schulden bedraagt namelijk 9,5% en op dollarleningen zo’n 5,6%.

Financieel topman De Angelis vindt de schulden in de nutssector aan de hoge kant. Hij wil daarom ondanks de verbetering van het risicoprofiel van Enel – die een hogere schuldratio zou kunnen rechtvaardigen – de schuldratio terugbrengen. Enel zal dit jaar eindigen met een netto-schuldpositie van €60-61 mrd. Daarmee komt de verhouding tussen netto-schuld en ebitda (operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa) eind dit jaar op 2,7-2,8. Maar opbrengsten van desinvesteringen ter waarde van €8 mrd laten de netto-schuldpositie de komende maanden tot €53 mrd dalen. In 2026 moet de schuldratio dan ook rond de 2,3 liggen.

Doelstellingen

De investeringsplannen, kostenbesparingen, schuldreductie en desinvesteringen leiden ook tot nieuwe doelstellingen voor ebitda, nettowinst en dividend. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers verhoogde Enel de verwachting voor de ebitda voor heel 2023 tot €21,5-22,5 mrd en voor de nettowinst tot €6,4-6,7 mrd. Deze doelstellingen blijven staan, maar met de verkoop van verschillende activiteiten verdwijnt ook de winstbijdrage ervan.

Voor een betere vergelijking met de doelstellingen voor de komende jaren corrigeert Enel de cijfers over 2023 alvast voor de winstbijdrage van de verkochte activiteiten. Dat levert gecorrigeerde cijfers op voor ebitda (€20,0-21,0 mrd) en nettowinst (€5,8-6,1 mrd) voor 2023. Deze cijfers vormen de basis voor de doelstellingen voor de komende jaren. Enel voorziet een ebitda van €22,1-22,8 mrd voor 2024 en van €23,6-24,3 mrd voor 2026. De nettowinst voor deze beide jaren moet op respectievelijk €6,6-6,8 mrd en €7,1-7,3 mrd uitkomen. De grootste stijging van ebitda en nettowinst wordt dus komend jaar behaald, daarna lopen beide minder snel op. Dit jaar wordt een dividend van €0,43 per aandeel uitgekeerd en dat is ook het minimum voor de periode 2024-2026. De Italianen benadrukten meerdere malen op de beleggersdag dat deze €0,43 per aandeel echt het minimumdividend is en dat vanaf 2024 het dividend jaarlijks verhoogd zal worden.

Als het nutsbedrijf de – realistische – plannen en prognoses realiseert, dan leidt dat in de periode 2024-2026 tot een operationele cash flow van in totaal bijna €44 mrd. Daarvan wordt dus (netto) €26,2 mrd aan investeringen uitgegeven. Dan blijft voor de jaren 2024,2025 en 2026 in theorie zo’n €17,5 mrd aan free cash over die aan de aandeelhouders uitgekeerd kan worden. Een dividend van €0,43 per aandeel kost Enel nog geen €4,4 mrd per jaar. Dat laat alle ruimte voor geleidelijke verhogingen van het dividend.

Advies aandeel Enel op ‘kopen’

De nieuwe strategie van het aandeel Enel maakt het nutsbedrijf inderdaad minder risicovol en beter voorspelbaar. De nadruk op schuldreductie en de wil om een nog meer solide ‘investment grade’ credit rating te bereiken is positief. Zelfs gecorrigeerd voor desinvesteringen bedraagt de pro forma winst per aandeel nog €0,59 over 2023. Dat levert een koers-winstverhouding op van nog geen 11. Het dividendrendement ligt op 6,6%. De winstgroei over de periode 2024-2026 zal relatief bescheiden zijn maar de waardering, het inkomen en het verbeterde risicoprofiel zijn reden genoeg om het koopadvies te handhaven.

De auteur heeft een positie in Enel.

De grote twee van Europa
De naar beurswaarde gemeten grootste nutsbedrijven van Europa zijn Enel (€65,6 mrd) en het Spaanse Iberdrola (€71,7 mrd). Beide zijn zogeheten ‘geïntegreerde’ nutsbedrijven die zelf zowel elektriciteit produceren, stroomnetwerken beheren als direct eindklanten bedienen. Op de Spaanse markt zijn beide grote concurrenten van elkaar. Enel heeft namelijk een belang van ruim 70% in het Spaanse elektriciteitsbedrijf Endesa. Dat Endesa heeft overigens nog een eigen beursnotering en een marktkapitalisatie van ruim €20 mrd.
Italië boven in Europese nutsindex
Meteen koerswinst van 5,6% blijft de Europese nutssector iets achter bij de brede Stoxx Europe 600 Index die ruim 8% in de plus staat. Binnen de nutsindex zijn er grote rendementsverschillen zichtbaar. Helemaal onderaan bungelt Ørsted, de Deense duurzame energieproducent, met een verlies van ruim 50%. Ook andere meer duurzame nutsbedrijven als Acciona (-27,5%) en EDP Renovaveis (-23,3%) hebben het lastig dit jaar. Dat geldt echter niet voor het Italiaanse A2A, met een koerswinst van ruim 60% het best presterende nutsaandeel dit jaar. In de top-10 van de Europese nutsindex zijn nog twee andere Italiaanse bedrijven terug te vinden: Enel (+28,6%) en Hera (+14,9%).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!