Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Verhaal van de Week Peter Schutte, 22 nov 2023 14:21

Overnamekandidaten voor 2024 | Uitstroom op Beursplein houdt aan

0 0 Leestijd ongeveer

Door de economische onzekerheid en fors gestegen marktrente bevindt de mondiale fusie- en overnamemarkt zich op een tienjaars dieptepunt. Op het Beursplein is echter wel genoeg reuring merkbaar.

Alleen dit jaar al is bekend geworden dat acht kleinere Nederlandse bedrijven van de beurs verdwijnen. Het gaat dan maar liefst om 6% van het totaal aantal van 131 noteringen. Euronext Amsterdam verwacht dat deze trend zal aanhouden. Geen fijn nieuws voor het beursbedrijf, dat al bijna anderhalf jaar wacht op een nieuwe beursintroductie. Beleggers Belangen selecteert jaarlijks een rijtje overnamekandidaten voor het nieuwe jaar.

Lucas Bols en Ordina, waar dit jaar biedingen op zijn geweest, stonden voor 2022 bij ons al op de nominatie. Onze zeven kandidaten van vorig jaar staan nog wel allemaal genoteerd, maar ook daarvoor geldt: wat niet is, kan komen. Het betrof ABN Amro, B&S, Fastned, Just Eat Takeaway, TKH, Vopak en Wereldhave. Dit jaar komen we met nieuwe namen.

Vooral kleinere bedrijven zijn prooi
Hoewel ook AEX-fondsen overgenomen kunnen worden, zien we toch met name biedingen op de kleinere beursfondsen. Hun koersen zijn dit jaar bovengemiddeld gedaald. In sommige gevallen is dat ook terecht, omdat zij vaak kwetsbaarder zijn voor economische tegenwind en door de jaren heen op eigen kracht te weinig waarde weten te creëren. Voor kleinere bedrijven geldt dat de kosten van de toegenomen regelgeving onevenredig zwaar drukken. Kleinere bedrijven zien de rapportageplicht ook meer als een concurrentienadeel. Daarbij zit vaak een groot gedeelte van de aandelen van deze bedrijven in vaste handen. Dat maakt het wat makkelijker onderhandelen. De beperkte liquiditeit heeft ook een negatieve invloed op de waardering. Aandeelhouders zijn dan met een flinke premie relatief eenvoudig over te halen.

Allfunds


Het Spaanse Allfunds, online platform voor beleggingsfondsen, is al meerdere keren onderwerp van overnamepogingen en geruchten geweest. Nog voor de IPO in april 2021 zou Deutsche Börse een poging hebben gewaagd, maar Allfunds zou het bod te laag hebben bevonden. Een bod van Euronext afgelopen februari ketste eveneens af. Euronext bood €5,69 plus 0,04059 per aandeel Euronext, wat destijds neerkwam op een prijs van circa €8,75, ruim onder de IPO-prijs van €11,50. Inmiddels noteert het aandeel Allfunds op vrijwel de helft van de IPO-prijs. Anderhalve maand terug berichtte de Spaanse zakenkrant Vozpopuli dat het bedrijf strategische opties zou onderzoeken en hiervoor Goldman Sachs in de arm had genomen. Hier is nooit meer iets van vernomen. Toch lijkt Allfunds op de radar te staan van bepaalde partijen. Het fintechbedrijf heeft dan ook zeker groeimogelijkheden en beschikt over een sterke marktpositie in een versnipperde markt.

Brunel


De eeuwige overnamekandidaat Brunel kreeg onlangs een tik op de beurs omdat de detacheerder last heeft van vertragingen bij offshore windenergieprojecten en de uitstel van een groot infraproject in de regio Midden-Oosten/India. Over het algemeen is het bedrijf echter behoorlijk ongevoelig voor de economie en beschikt het over veel prijskracht. Daar komt bij dat Brunel geen schulden heeft en een sterk kasgenererend vermogen. Voor de langere termijn ziet het er allemaal gunstig uit. Oprichter Jan Brand (74) bezit nog steeds 60% van de aandelen. In een recent interview dat wij hadden met ceo Jilko Andringa kwam naar voren dat Brand zijn belang niet zomaar opgeeft. Gezien zijn leeftijd zal hij wellicht toch gevoelig zijn voor een mooi bod. Brunel kan zeker een goede aanvulling zijn voor grote uitzendorganisaties of private equity.

Heijmans


Bouwer Heijmans wordt geraakt door de vastzittende Nederlandse woningmarkt. Het concern weet dit echter goed te compenseren door opdrachten in de inframarkt. Daar zit steeds meer werk bij vanwege klimaatverandering en de energietransitie; denk aan dijkverzwaring en de aanleg van elektriciteitsnetwerken. Het fonds wordt laag gewaardeerd, maar heeft veel potentieel. De overname van Van Wanrooij geeft Heijmans veel groeimogelijkheden in de woningmarkt, zeker als deze beter gaat draaien. Het feit dat het geschil met TenneT in het voordeel van Heijmans is uitgepakt, neemt ook een deel van het risico weg. Het zou ons niet verbazen als een partij als HAL een keer op de stoep staat om het goed lopende en geleide Heijmans over te nemen en samen te voegen met het eveneens ingelijfde bouwbedrijf Van Wijnen. HAL heeft eveneens posities in bouwmaterialen en hypotheekverstrekking.

Kendrion


De koers van elektromagnetenfabrikant Kendrion heeft alleen dit jaar al bijna 30% ingeleverd. Het bedrijf ziet vooral de markt voor industriële remmen onder druk staan. Zo is er minder vraag vanuit de offshore windmarkt en industriële automatisering zoals de robotindustrie. Kendrion beschikt over sterke marktposities. Dat kon niet voorkomen dat de nettowinst over het derde kwartaal fors afnam. Kendrion zet met zijn productarsenaal vol in op de verschuiving naar schonere energiebronnen. Een langetermijnverhaal derhalve.

De koers staat waarschijnlijk ook onder druk vanwege de toch wel hoge leverage ratio van 2,9. Kendrion verwacht wel dat de nettoschuld de komende tijd flink omlaag kan. Eerder dit jaar vergrootte Teslin zijn belang in Kendrion van 15,1% naar 21,3% en Kempen Capital Management van 6% naar 10%. Achteraf tegen een te hoge koers, maar deze partijen zouden een overname kunnen forceren. De beurswaarde van Kendrion bedraagt nog maar €170 mln, fractioneel lager dan de boekwaarde van €176 mln. Ceo Joep van Beurden klaagde in de media al vaker over de toegenomen regeldruk en kosten van de beursnotering.

SligroFamiliebedrijf Sligro heeft het afgelopen jaar zijn positie in België vergroot en veel geld geïnvesteerd in informatietechnologie. Dit proces is bijna afgerond, waarna de voedingsgroothandel volop kan gaan profiteren van de schaalvoordelen. De markt zit wel tegen, waardoor de resultaten en de beurskoers onder druk staan. Het concern denkt niettemin de komende jaren de marge flink te kunnen verhogen en wil na 2025 verder internationaliseren. Het is de vraag of Sligro buiten de beurs om niet beter aan zijn expansie kan werken. Ceo Koen Slippens ziet de toegenomen regelgeving ook steeds meer als een nadeel van de beursnotering. Een koper kan tegen relatief lage kosten snel verder opschalen. De familie Slippens bezit nog bijna 34% van de aandelen; NN en APG hebben elk een 10%-belang.

Van Lanschot KempenNog zo’n eeuwige overnamekandidaat is vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (VLK). Het bedrijf is de oudste nog onafhankelijke private bank van Nederland met €133,6 mrd onder beheer. De markt voor ‘wealth management’ zit al veel langer in een consolidatiefase. Aantrekkelijke eigenschap van VLK is de nog immer sterke balans. De zogeheten CET1-ratio lag eind derde kwartaal op 18,9%. Dat is ruim boven de eigen doelstelling van 15%. Medio dit jaar lag de ratio nog op 21,6%, maar deze daling kan volledig worden toegeschreven aan de aanstaande kapitaalteruggave van €2 per aandeel (ex-datum 19 december). Weet de Bossche bank de CET1-ratio eind dit jaar boven de 17,5% te handhaven dan zal er waarschijnlijk ook volgend jaar een extra kapitaalsuitkering volgen. Dat maakt het bedrijf interessant. Wel liggen de kosten bij VLK te hoog. De zogeheten cost/income-ratio lag medio dit jaar op 74,5%, boven de eigen doelstelling van 70%. Gezien de persoonlijke aanpak is het lastig de kosten omlaag te brengen. Een koper kan daar wellicht wat hardere keuzes in maken en zo het rendement verder opkrikken. De familie van wijlen Dik Wessels bezit via Romij BV 10,05% van de aandelen en de familie Van Lanschot heeft nog 9,76% van de stukken via LDDM Holding BV.

Vastned


Winkelfonds Vastned zit in een lastige positie. Het fonds dat een verzameling losse winkelpanden bezit in toonaangevende winkelstraten in Nederland (42%), Frankrijk (29%), België (23%) en Spanje (6%), moet binnen twee jaar 80% van de schuld herfinancieren. Dat zal tegen fors hogere rentes gaan plaatsvinden. Operationeel draait het fonds nog altijd goed, maar vanaf 2025 wordt het ook geraakt door de afschaffing van het fiscaal vriendelijke fbi-regime. Na een strategisch onderzoek is gebleken dat verkoop van een deel van de portefeuille de meeste waarde toevoegt voor alle belanghebbenden.

Met een koers die ruim 50% onder de boekwaarde ligt, is een emissie niet echt een optie. Recent verkocht Vastned een paar panden boven de boekwaarde, maar grote stappen zijn noodzakelijk. Drie aandeelhouders hebben hun posities uitgebreid en zelfs hun stembeleid onderling afgestemd. Tezamen bezitten zij 16,78% van de aandelen. Aat van Herk houdt nog altijd een kwart van de stukken. Als de losse verkoop van panden te langzaam gaat, komt een overname van geheel Vastned al snel in zicht. Een koper die het financieringsprobleem oplost, zou hier een interessante deal kunnen sluiten.

Conclusie

Vrijwel elk bedrijf loopt de kans overgenomen te worden. Wat dat betreft is het een loterij. Veel kasgeld of juist een financieringsprobleem en enkele grootaandeelhouders zijn vaak wel parameters die een overname in de hand werken. En uiteraard moeten de bedrijven goede groeikansen hebben op de langere termijn. De status van overnamekandidaat maakt een aandeel niet gelijk koopwaardig. Koopadviezen hanteren wij voor Allfunds, Kendrion en Van Lanschot Kempen. Voor de overige genoemde overnamekandidaten voor 2024 geven wij houdadviezen.

Onzekerheid en financieringsprobleem
Volgens dataleverancier Refinitiv is er wereldwijd over de eerste drie kwartalen van dit jaar voor $2016 mrd aan fusies- en overnames (M&A) aangekondigd. Dat is 27% minder dan vorig jaar en daarmee bevindt de M&A-markt zich op het laagste niveau van het afgelopen decennium. Met name in Europa loopt de markt hard terug, met 45% tot $393 mrd. De stijgende marktrente en economische en politieke onzekerheid remmen het aantal deals en ook de omvang ervan.

Grote deals zijn dit jaar een stuk minder aan de orde. Vooral private equity houdt zich gedeisd. Deals waarbij private equity betrokken is, liggen dit jaar 40% lager. Deze partijen werken veelal met veel schulden en leningen zijn nu duur en lastiger te verkrijgen. De lage activiteit van private equity vormt de belangrijkste reden voor de teruggelopen M&A-markt. Uit een onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat de overnamemarkt recent weer wat opveert. Het gaat dan nog wel om kleinere deals. Het einde van de rentestijging vormt de belangrijkste aanjager. Banken zijn echter terughoudend, waardoor grotere overnames nog altijd niet rondkomen.>>

De auteur heeft een positie in Brunel, Heijmans en Van Lanschot Kempen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ